“Caretta Caretta ve Deniz Kaplumbağaları Koruma Bölgeleri” Konferansı, Beğeni Topladı

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde, Biyoteknoloji Kulübü aracılığıyla düzenlenen “Caretta Caretta ve Deniz Kaplumbağaları Koruma Bölgeleri” konulu konferans, katılımcıların büyük beğenisini topladı.

Fen Edebiyat Fakültesi Amfi-I’de düzenlenen programa; Biyoteknoloji bölümü öğretim üyeleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinliğe, Mersin Üniversitesi Deniz Kablumbağaları Koruma Merkezi Müdürü ve Mersin Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Serap Ergene konferans konuşmacısı olarak katıldı. Prof. Dr. Ergene konuşmasında, deniz kaplumbağalarının Türkiye’deki yumurtlama alanları, yapılan iyileştirme ve koruma çalışmaları ile deniz kaplumbağalarının hayat döngülerine değinerek, katılımcılara bu konular hakkında detaylı bilgiler verdi.

Deniz kaplumbağalarının son zamanlarda çıkan haberlerin aksine saldırgan olmadığını ve insanları ısırma davranışının tamamen savunma amaçlı olduğunu belirten Prof. Dr. Ergene, turistik geziler esnasında atılan yemlerin kaplumbağaların doğal beslenme alışkanlıklarını bozduğunu ve bu esnada fotoğraf çekmek isteyen turistlerin denize atlarken zaman zaman kaplumbağaların üzerine atladıklarını ve hayvanın refleksle ısırma davranışında bulunduğunu ifade etti.

Deniz kaplumbağalarının “Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği”’nin soyu tükenmekte olan türler arasında kırmızı listede olduğunu ve bu nedenle koruma çalışmalarının önem arz ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Serap Ergene ayrıca, deniz kaplumbağaları merkezinde gerçekleştirilen çalışmalara öğrencilerin gönüllü olarak katılabileceklerini belirtti.

Etkinlikte daha sonra, Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Koruma Merkezinde görev yapmakta olan Dr. Aşkın Hasan Uçar ve Öğretim Görevlisi Mahmut Ergene merkezden getirdikleri Kaplumbağa yumurtası, Kaplumbağa kabukları ve çeşitli örnekleri sergileyerek öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Program, Biyoteknoloji Kulüp Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuba Artan Onat tarafından Prof. Dr. Serap Ergene’ye teşekkür belgesi takdiminin ardından sona erdi.