Hatıralarla Çanakkale Savaşı

Ömer Halisdemir Üniversitesinde Çanakkale Zaferinin 102. Yıl dönümü münasebetiyle “Hatıralarla Çanakkale Savaşı” konulu konferans düzenlendi.

Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Çınar’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlik; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Murat Alp, fakülte dekanları, akademik ve idari personel ile öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirildi.

Konferanstaki konuşmasında, Çanakkale Savaşıyla ilgili bazı önemli bilgiler vererek, yaşanan bazı olayları ve hatıraları anlatan Prof. Dr. Bekir Çınar “Çanakkale’de şehit vermemiş ilimiz yoktur. Bu savaşın dünya tarihinde eşi benzerine rastlanmaz. Bu savaş sadece insanlar arasında geçen bir savaş değildir. Denizin, toprağın, ağaçların, kuşların, böceklerin, yerin ve göğün ağladığı bir savaştır. Bu savaşın dünya tarihini değiştiren sonuçları vardır. En önemli sonucu ise millî mücadele ruhu güçlenmiştir. Bütün dünya, Mehmetçiği cephede yenemeyeceğini anlamıştır. Bu savaş hilalin haça, imanın kılıca olan zaferidir” diye konuştu.

Mustafa Kemal’in, Çanakkale Savaşı’nın daha ilk günden seyrini değiştirdiğini belirten Prof. Çınar, savaşın destanını da Mehmet Âkif Ersoy’un yazdığını kaydetti.

Yabancıların gözüyle Çanakkale hatıralarından da bahseden Çınar “Emperyalizmin Türk milleti karşısında girmediği kılık, denemediği oyun, yapmadığı kalleşlik kalmamıştır. Türk Milletinin azmi ve gayreti bütün oyunları bozacak kudrettedir. Bu topraklarda alnı ak, başı dik yaşamak istiyorsak yeniden Çanakkale ruhuna dönmemiz gerekir” dedi.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’te düzenlenen program, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Murat Alp tarafından Prof. Dr. Bekir Çınar’a teşekkür belgesi takdim edilmesinin ardından sona erdi.