İslam Düşüncesi Okulu: İslam Düşüncesinde Allah, İnsan ve Alem İlişkisi

Üniversitemizde; İslam Düşüncesi Okulu etkinlikleri kapsamında, “İslam Düşüncesinde Allah, İnsan ve Alem İlişkisi” konulu konferans gerçekleştirildi.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan, fakülte dekanları ve öğrenciler katıldı.

Programa; Aksaray Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Sami Yıldız konuşmacı olarak katılarak, “İslam Düşüncesinde Allah, İnsan ve Alem İlişkisi” konulu bir konferans verdi.

Konuşmasında Allah katında; ‘Allah’, ‘İnsan’ ve ‘Alem’ ilişkisinin nasıl bir zemine oturtulması gerektiği hakkında bilgiler aktaran Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Sami Yıldız, “Allahuteala kendini bize bazı ayetlerle tanıtıyor” dedi ve bu ayetler hakkında açıklamalarda bulundu.

Allah ile insan ilişkisinin kopuk bir anı olmadığını vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Yıldız, insanların Allah’ın özelliklerine uygun davranışlar sergilemeleri gerektiğini belirterek, saygı, minnet, inanç ve güven konularını ayetler üzerinden örneklerle anlattı.

İnsan ile Allah arasındaki ilişkinin nasıl kurulması gerektiği hakkındaki bilgilerini katılımcılarla paylaşan Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Sami Yıldız, tabiatın yaratılması konusuna da değindi ve ekledi:

“Allahuteala tabiatı ve içindekileri belli bir amaç için yaratmıştır. Tabiatı, insan için yaratan Allahuteala, onu belli kanunlara tabi kılmıştır. Biz bunlara ‘Tabiat Kanunları’ diyoruz.”

Doğru din eğitimi verilmemesinin faturasını toplumun ödeyeceğini ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Yıldız, “İdeal İnsan” kavramını da açıklayarak, “İyiliği elde etme yolundaki son çabasını harcamakla beraber, arkadaşının veya bir başkasının kendisini aşmasını gönülden isteyen kişi ‘İdeal İnsan’ olarak değerlendirilebilir” diye konuştu.

Soru cevap kısmıyla devam eden etkinlik sonunda, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan tarafından Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Sami Yıldız’a üniversitemiz anı tabağı takdimi gerçekleştirildi.