IV.Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu Sona Erdi

Üniversitemizin Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi, M. Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi ve Bakü Avrasya Üniversitesi işbirliği ile düzenlediği “IV. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu” sona erdi.

26 Nisan 2017 tarihinde başlayan ve 28 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilen kapanış töreniyle bilimsel etkinlik kısmı sona eren sempozyumda 16 ülke ve 100’e yakın farklı üniversite, enstitü ve akademiden toplam 431 bildiri sunuldu.

Sempozyum sosyal programı kapsamında 26 Nisan’da “Kökümüz Bir Türküz” festivali, 27 Nisan’da “Türk Dünyası Kardeşlik Konseri” gerçekleştirildi.

Sempozyum kapanış töreni, Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’te gerçekleştirildi. Tören, Ömer Halisdemir Üniversitesi ile Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi arasında Sosyoloji, Biyoloji, Kimya, Tarih ve Müzik Eğitimi alanlarında Uluslararası Ortak Tezli Yüksek Lisans programı açılmasına yönelik imzalanan protokolün karşılıklı olarak takdim edilmesiyle başladı.

Daha sonra Kazak Kızlar Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahadür Aliyev, Bakü Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcıları Sayavuş Qasimov ve Prof. Dr. Gülzar İbrahimova ile Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür tarafından sempozyum değerlendirilmesi yapıldı. Katılımcılar da sempozyum ile ilgili görüş ve önerilerini ileterek Ömer Halisdemir Üniversitesinin çok iyi bir ev sahipliği yaptığını ve sempozyumun oldukça yararlı geçtiğini ifade etti.

Sempozyum düzenleme kurulu üyesi Prof. Dr. Hikmet Koraş'ın sempozyum sonuç bildirgesini okuması ile bilimsel etkinlik kısmı sona eren sempozyum programı, 29 Nisan 2017 Cumartesi günü Kapadokya Bölgesi’nin tarihi ve turistik yerlerini kapsayan bir gezi ile son bulacak.

IV. ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASI ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ

IV. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi, M. Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi ve Bakü Avrasya Üniversitesi işbirliği ile Ömer Halisdemir Üniversitesi ev sahipliğinde 26-28 Nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. 16 ülkeden 100’e yakın farklı üniversite, enstitü ve akademiden toplam 553 bilim insanının hazırladığı 431 bildiriyle Sempozyum bilimsel programı gerçekleştirilmiş, yayınlanan dört ciltlik Bildiriler Kitabıyla bilimsel birikim kalıcı hale getirilmiştir. V. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu’nun ise Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Kazakistan-Almatı’da 2018 yılının Mayıs ayında yapılması karara bağlanmıştır.

Şimdiye kadar yapılan üç sempozyum, bağımsız ve özerk cumhuriyet olan ya da başka bir ülkede özerk olmadan yaşayan Türk topluluklarının birbirlerini yeteri kadar tanımadığını göstermiştir. Geniş kapsamlı olarak yapılan ve Türk Dünyasının bütün meselelerinin tartışıldığı bu sempozyum, bir taraftan değişik coğrafya ve ülkelerden gelen bilim adamlarının tanışmasına vesile olduğu gibi diğer taraftan gelen temsilcilerin geldikleri ülkelerde yaşanan problemlerin tartışıldığı, çözümlerinin arandığı bir bilimsel toplantı olmuştur.

Bugün üç farklı alfabenin çok farklı varyantlarının kullanıldığı Türk Dünyasında en önemli meselenin, insanların birbirini anlamakta zorlanması olduğu kabul edilen bir gerçektir. Dolayısıyla çözüm, Türk topluluklarının birbirlerini anlayabilecekleri ortak bir alfabe ve ortak bir yazı dilinin tesisi olacaktır. Bu durum, bütün Türk topluluklarının da ortak görüşüdür. Dolayısıyla Türk Dünyasının bilimsel çalışmalarını ortak bir zeminde geliştirmek üzere kurulan Uluslararası Türk Akademisi’nin de kuruluşuna öncülük eden Kazakistan Cumhuriyeti’nin Latin alfabesine geçme kararını anlamlı buluyor ve gönülden destekliyoruz. Aynı kararlı adımları diğer Türk devlet ve topluluklarının da atması en büyük temennimizdir. Dördüncüsü düzenlenen uluslararası sempozyumun en önemli şartı, bildiri yazım ve sunum dilinin Türk lehçelerinden biri olmasıdır. Türk insanlarının kendi konuştuğu dille bilim üretmesi ve bunun kendi aralarında paylaşılması Türk topluluklarını bir gün ortak bir paydada buluşturacaktır.

Asya ve Avrupa kıtalarının geniş bir bölümüne dağılmış ve bu coğrafyayı yurt tutmuş olan Türk topluluklarının sahip olduğu değerler, çok önemlidir. Dünyanın ihtiyaç duyduğu enerji kaynakları ile yer altı ve yer üstü zenginliklerin işlenmesi; hakkıyla değerlendirilmesi ve adil dağılımı, bu değerlerin sahibi olan Türk topluluklarının işbirliğine bağlıdır. Sosyal, iktisadi, kültürel, siyasi ve diplomatik alanlarda ilişkilerimizin güçlenmesi, tüm Türk Dünyasının ihtiyacı ve umududur. Bu işbirliğinin bilimsel adımları Türk devlet ve topluluklarının üniversiteleri tarafından atılmaktadır. Bu çabaların maddi ve manevi desteklerle daha da güçleneceği bir gerçektir. Beklentimiz, bir taraftan üniversiteler tarafından atılan bu adımların desteklenmesi, diğer taraftan da bunun sosyal temelde daha yaygın olarak hayata geçirilmesidir. Bu manada üniversiteler tarafından başlatılan ilişkilerin diğer alanlarda yaygınlaştırılması ve Türk devlet ve topluluklarının her alandaki işbirliği kendi refah ve kalkınmalarına vesile olacağı gibi bölge ve dünya barışına da büyük bir katkı sağlayacaktır.

IV. Uluslararası Türk Dünyası Sempozyumu’na gerek maddi ve manevi, gerekse bilimsel çalışmalarıyla destek veren, ilgi gösteren herkese teşekkür eder, 2018 yılının Mayıs ayında Kazakistan-Almatı’da gerçekleştirilecek V. Uluslararası Türk Dünyası Sempozyumu’na ilgilerinizin devamını temenni ederiz.