“Kadınlarda Meme Kanseri ve Rahim Ağzı Kanserinin Erken Teşhisi ve Tarama Konusunda Farkındalığın Artırılması”

Üniversitemizde “Kadınlarda Meme Kanseri ve Rahim Ağzı Kanserinin Erken Teşhisi ve Tarama Konusunda Farkındalığın Artırılması” konulu panel düzenlendi.

 

Ömer Halisdemir Üniversitesi Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu aracılığıyla düzenlenen programa; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Murat Alp, Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu Müdür Vekili Doç. Dr. Semra Kocaöz, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

 

Sağlık Bilimleri Üniversitesinden Doç. Dr. Gülten Güvenç’in “Serviks Kanserinden Korunma ve Farkındalık”, Doç. Dr. Ayşe Kılıç’ın “Meme Kanseri ve Farkındalığın Artırılması”, Dr. Emine Öksüz’ün “Kadın Kanserlerinin Psikiyatrik ve Psikososyal Yönü” ve Dr. Gülşah Kök’ün “Over (yumurtalık) Kanseri” konularında panelist olarak konuşma yaptığı program, Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’te düzenlendi.

 

Konuşmasında serviks kanserinin belirtileri, görülme sıklığı, risk faktörleri, tanı ve tedavisi hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Gülten Güvenç “Serviks kanserinin en önemli özelliği önlenebilir ve erken tanı konulduğu takdirde tamamen tedavi edilebilir olmasıdır” diye konuştu.

 

Doç. Dr. Ayşe Kılıç ise Türkiye’de kadınlar arasında en sık rastlanan kanser türünün meme kanseri olduğunu belirterek, erken teşhisin önemi, meme kanserinin belirtileri, erken tanı ve muayene yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

 

Sonrasında kürsüye çıkan Dr. Emine Öksüz, kanserin fiziksel bir hastalık olmasının yanı sıra, psikososyal sorunların en fazla görüldüğü durumlardan biri olduğunu ifade ettiği konuşmasında “Kanser hastaları çeşitli ve değişik duygusal, ruhsal ve davranışsal reaksiyonlar geliştirirler. Bu tepkilerin bir kısmı normal ve uyuma dönüktür. Tedavi ekibince anlayışla karşılanmalı ve hatta destek görmelidir. Uyumsuz tepkiler ise psikiyatrik değerlendirme ve tedavi gerektirir” dedi.

 

Over (yumurtalık) kanseri hakkında bilgiler veren Dr. Gülşah Kök ise farkındalık geliştirme konusu ile ilgili bilgiler vererek, over kanserinde korunma yöntemleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Soru cevaplarla devam eden program, Prof. Dr. Murat Alp tarafından panelistlere teşekkür belgesi takdim edilmesinin ardından sona erdi.