Panel: Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Önemi ve Niğde Potansiyeli

Üniversitemizde “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Önemi ve Niğde Potansiyeli” konulu panel gerçekleştirildi.

Ömer Halisdemir Üniversitesi ile Ahiler Kalkınma Ajansı aracılığıyla düzenlenen panele; Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Şener ile Prof. Dr. Mustafa Bayrak,  Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Bekir Varol, Fakülte Dekanları, Yüksekokul Müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Program, Ömer Halisdemir Üniversitesi Topluma Hizmet ve Uygulama Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu’nun açılış konuşması ile başladı. Enerjinin tüm dünyada stratejik öneminin artarak devam eden bir kaynak olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu “Enerji kaynaklarına sahip olan ülkelerin kalkınması hızlanmakta, refah seviyeleri yükselmekte ve uluslararası güçleri artmaktadır. Özellikle karbon kökenli enerji kaynakları bakımından zengin olmayan ülkelerin diğer yenilenebilir enerji kaynaklarını harekete geçirerek dışa bağımlılıktan kurtulmaları gerekmektedir” dedi.

Türkiye’de yaygın olarak kullanılan fosil enerji kaynaklarının sınırlı olması nedeniyle yeni enerji kaynaklarının yaygınlaştırılmasının önem arz ettiğinin altınız çizen Prof. Dr. Şekeroğlu konuşmasına “Niğde ili yenilenebilir enerji kaynakları bakımından önemli bir yere sahiptir. İlimizin sahip olduğu enerji kaynaklarını harekete geçirmek ve bu kaynaklardan faydalanmak hayati öneme sahiptir” diye devam etti.

Açılış konuşmasının ardından konuşma yapan Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Bekir Varol ise sanayileşme ve kentleşme sürecinin yaygınlaşması, artan dünya nüfusu ve insanların tüketime dayalı bir yaşam seçmesiyle dünya kaynakları üzerindeki baskının artarak plansız bir enerji kullanımı oluştuğuna dikkat çekerek “Rekabetçi ekonomiye geçiş önemli çevresel sorunları beraberinde getirdi. Bugüne yansıyan ve hala çözülmeyi bekleyen küresel iklim değişikliği probleminin azaltılması için yapılması gereken ilk faaliyet sera gazlarının atmosferdeki yoğunluğunun azaltılmasıdır. Bunu başarmanın en önemli yolu ise fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasıdır” diye konuştu.

Programda daha sonra Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Şener’in konuşması yer aldı. “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Önemi ve Niğde Potansiyeli” konulu panelin öncelikle Niğde ili ve bölgesi ile Ülkemiz açısından son derece önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Şener “Dünya nüfusunun sürekli artması, insan ömrünün uzaması ve yaşam kalitesinin yükselmesine paralel olarak artan enerji ihtiyacının karşılanması için yapılan incelemeler yenilenebilir enerjiyi karşımıza çıkarmıştır. Arz talep dengesinin iyi bir şekilde kurulmaması halinde yenilenebilir enerji kullanımında da sorunlar yaşanabilir” şeklinde konuştu.

Programın ilk oturumunda moderatör Prof. Dr. Mehmet Şener ‘Jeotermal Enerji ve Niğde’, Marmara Üniversitesi öğretim üyesi ve Türkiye Yenilenebilir Enerji Birliği Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar ‘Enerjide Çözüm: Enerjinin Etkin Kullanımı ve Topluluk Enerjisiyle Yüzde Yüz Yenilenebilir Enerjiye Geçiş’ ve Doğuş Enerji Teknik Projeler Genel Müdür Yardımcısı Çoruh Çelikbilek ise ‘Özel Sektörün Güneş ve Jeotermal Enerji Yatırımlarına Bakışı’ konularındaki sunumlarıyla panelist olarak yer aldı.

İkinci oturuma Gazi Üniversitesi öğretim üyesi ve moderatör Prof. Dr. Mustafa İlbaş ‘Milli Enerji Stratejisi, Enerji Teknolojileri ve Kalkınma’, GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu ‘Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyeli: Mevcut Durum ve Gelecek’ ve Ömer Halisdemir Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bora Timurkutluk ‘Yenilenebilir Enerjide Yakıt Pillerinin Rolü’ konularındaki sunumlarıyla panelist olarak katıldı.

Ömer Halisdemir Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Seyhan’ın ‘Niğde’nin Güneş Enerjisi Potansiyeli’ ve T.C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nden Muhammed Necip Erim’in ‘Türkiye’de Yenilenebilir Enerji ve Niğde İli Yenilenebilir Enerji Görünümü’ konulu sunumlarıyla panelist olarak katıldıkları üçüncü oturumda ise moderatörlüğü Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar yaptı.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1299’da gerçekleştirilen ve Niğde Yunus Emre Anadolu Lisesi öğrencilerinin de katıldığı program, Prof. Dr. Mehmet Şener tarafından panelistlere teşekkür belgesi takdimin ardından sona erdi.