Türkiye 6. Tohumculuk Kongresi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) işbirliği ile düzenlenen uluslararası katılımlı Türkiye 6. Tohumculuk Kongresi, üniversitemizde başladı.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen kongreye; Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde AK Parti Milletvekilleri Yavuz Ergun ile Selim Gültekin, Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Niğde İl Protokolü, Fakülte Dekanları, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından üniversitemiz tanıtım videosunun izlenmesi ile devam eden etkinliğin açılış konuşması, Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan tarafından yapıldı.

Uluslararası Katılımlı Türkiye 6. Tohumculuk Kongresi'ne; Türkiye'den 23 üniversite, 12 kamu araştırma kurumu, 9 özel sektör kuruluşu ile TÜRKTOB, TSÜAB ve TODAB gibi 3 tohumculuk çatı kuruluşundan toplam 180 kişinin katılım gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, ayrıca 9 farklı ülkeden 18 araştırıcının kongreye iştirak ettiğini belirtti.

Konuşmasında dışa bağımlı olmayan tam bağımsız güçlü bir ülke olabilmek için daha çok ve daha kaliteli üretim yapılması gerektiğine dikkat çeken Çalışkan, "Son yıllarda tarım teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak tohumluk sadece tarımsal bir girdi değil teknoloji kullanarak elde edilen yüksek ekonomiye sahip sürdürülebilir gıda üretimi için stratejik konumda olan bir ürün haline gelmiştir. Bu alanda tohumculuk alanında daha farklı bilgi üretimi, arge ve nitelikli insan kaynağına ihtiyaç olduğu aşikardır” diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından kürsü alan Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldıray Gençer ise Ülkemizdeki tohumculuk faaliyetlerinin tüm dünya standartlarının üstünde devam ettiğini dile getirerek, tohumculuk sektörü ve yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Özkan Kayacan ise ülkenin bağımsızlığının üretilen tohumla alakalı olduğunu kaydederek, "Ülkemizde tohumculuk sektörü 1925'li yıllarda ilk defa çalışmaya başlamış fakat 1963 yılına kadar maalesef ortada fazla bir sonuç yok. Tohumculuk niye önemli. Bilim alanında ürünü arttıramadığınız sürece siz bu milletin karnını doyuramazsınız. Bunun en kolay yolu da tohumculuk sektöründeki gelişmeler olacaktır. Bu gelişmeleri ortaya koymak, bir güç istiyor bir sermaye istiyor, bir para istiyor. Bunun yanında bilimsel bir akıl istiyor. Bu bilimsel akıl dünyanın her yerinden daha fazla bu millette var. Bu millet neler yapabileceğini her zaman gösterdi ve gösterecektir. Yine bakanlığımız bünyesindeki patates araştırma enstitüsü gecen sene 8 tane yeni çeşidimizi ülkemiz tarımına kazandırdı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu Niğde adına çok önemliydi bakanlık adına çok önemliydi ülke adına çok önemli. İnşallah yeni çeşitlerimizi hep birlikte göreceğiz. Atak helikopteri ne ise insansız hava aracımız ne ise ürettiğimiz yerli ve milli tohumlar o demektir. Ülkenin bağımsızlığı sizin ne kadar tohum ürettiğiniz ile alakalıdır" ifadesini kullandı.

Programda konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar ise, gıda güvenliği ve sürdürülebilir gıda üretiminin ister gelişmiş, ister az gelişmiş olsun tüm ülkelerin en önemli gündem maddeleri arasında olduğunu vurgulayarak, “Hızla artan dünya nüfusu ve azalan doğal kaynaklar, gelecekte birçok ülkede yeterli ve kaliteli gıda teminini daha fazla tehdit edecektir. Tarımsal üretim sistemlerinin değişmesi ile girdilerin daha etkin kullanıldığı, birim alandan daha fazla verimin alınacağı ama bu sırada çevre ve insan sağlığının korunmasına da daha fazla dikkat edilen bir yapıya kavuşturulması kaçınılmazdır. Her geçen gün, teknolojinin tarımdaki kullanım alanının genişlediğini, sensör ve robot teknolojilerinin, yapay zekaya dayalı teknolojilerinin hızla tarımsal alanlara uygulanmaya başladığını görüyoruz. Tüm bu teknolojik gelişmeler mutlaka takip edilmeli ve ülkemizdeki tarımsal üretim sistemlerine uyarlanmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Tohum olmadan tarımsal üretimin olmayacağının altını çizen Prof. Dr. Muhsin Kar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bitki ıslahı, genetiği ve tohum teknolojilerine yapılacak yatırımlar, gıda güvenliği ve sürdürülebilirliği açısından en önemli ve stratejik yatırımlar olacaktır. Nitekim dünyaya baktığımızda, bu alanlara daha fazla yatırım yapan ülkelerin tarımsal üretimde de küresel güçler haline geldiği, ancak bu alanlara gerekli önemi vermeyen ülkelerin, gıda güvenliği ve sürdürülebilirliği açısından daha fazla dışarıya bağımlı hale geldiğini görüyoruz. Bu nedenle, Ülkemizin sahip olduğu geniş ve bereketli toprakları, uygun iklim koşullarını avantaja dönüştürmek için tarımsal alanda eğitime, bilgi ve teknoloji üretimine daha fazla yatırım yapmamız gerektiği açıktır.”

Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan programda yaptığı konuşmada, tohumculuğun insanların ortak değeri olduğunu ifade ederek, “Türk Milleti olarak tohumculukta milli ve yerli tohumu geliştirirsek, ürettiğimiz her şey insanların en iyi şekilde ve sağlığını bozmadan kullanması noktasında dünyaya örnek olacaktır” şeklinde konuştu.

Türkiye 6. Tohumculuk Kongresinin açılışında kürsü alan Niğde Valisi Yılmaz Şimşek ise, Ülkemizde olduğu gibi tüm dünya ülkelerinde tarımın stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek, “1970’lere kadar dünyada tohum ticareti 10 milyar dolar civarında bir pay alırken günümüzde 45 milyar dolara ulaşmıştır. Ülkemizin aldığı pay ise 1.7 oranındadır. Tohumun stratejik öneminin farkında olan gelişmiş ülkeler tohumculuk sektörüne AR-GE konusunda önemli yatırımlar yapmaktadır. Ülkemizde bu konuda önemli çalışmalara imza atıldığını hep birlikte görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi yerli tohum üretmek, yerli tank, yerli uçak üretmek kadar önemlidir” açıklamalarında bulundu.

Teşekkür plaketlerinin takdimi ile devam eden Kongre, 10-13 Eylül tarihleri arasında Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde devam edecek.