Üniversitemizde, “10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü” ve “Atatürk Haftası” Dolayısıyla Çeşitli Etkinlikler Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde, “10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü” ve “Atatürk Haftası” dolayısıyla, “Atatürk ve Milli Egemenlik” adlı konferans ile “Atatürk’ü Anma Konseri” etkinlikleri gerçekleştirildi.

Programa, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan, fakülte dekanları, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

“Atatürk ve Milli Egemenlik” adlı konferansı veren Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Öztürk, Avrupa’da 1789 Fransız İhtilali ile milli bağımsızlık ve milli egemenlik ile ulus kavramlarının ortaya çıktığından bahsederek, milli bağımsızlık ve milli egemenliği Cumhuriyetin dayandığı iki temel olarak ifade etti.

1918 Mondros Ateşkes Antlaşması ile Osmanlı Devleti’nin fiilen sona ermesi ile sonuçlanacak olan 1683 yılında başlayan Türk geri çekilişinin, Avrupalıların kafasında doğu sorununun çözüldüğü fikrini uyandırdığını belirten Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Öztürk, Avrupalıların Osmanlı Devletini parçalamayı ve böylelikle Türklük ve İslamiyeti önce Balkanlardan ardından da Anadoludan atmayı düşündüklerini vurguladı.

Mustafa Kemal ve arkadaşları herkesten farklı olarak millet egemenliğine dayalı yeni bir devlet meydana getirecek bir milli mücadele başlatmayı düşünüyorlardı diyen Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Öztürk, tüm bunlar başarıldıktan sonra ise en önem verdikleri konu, tam bağımsız milli egemenliğe dayalı bir ulus devletinin yanında, kadın haklarında da ilerlemeler yapmaktı diyerek, Mustafa Kemal Atatürk’ün kadına ve kadın haklarına verdiği değerin altını çizmiş oldu.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Öztürk konferans konuşmasını, herkesin birbirinin hakkına saygı duyması gerektiğini ve bu sayede Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatabileceğimizi ifade ederek sonlandırdı.

“Atatürk ve Milli Egemenlik” adlı konferansın ardından gerçekleşen, Üniversitemiz Yüksek Lisans Öğrencisi Elif Çidam’ın okuduğu, Ümit Yaşar Oğuzcan’a ait “Mustafa Kemal’i Düşünüyorum” şiiri ve “Drama Köprüsü”, “Vardar Ovası” ve “Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa” eserlerinin de yer aldığı, Dr. Öğr. Üyesi Resul Bağı şefliğindeki, büyük beğeni toplayan “Atatürk’ü Anma Konseri” ile program son buldu.