Üniversitemizde “Çin ile Hindistan’ın Gelişmesi ve Avrasya Stratejisi” Konferansı

Üniversitemiz Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde, “Çin ile Hindistan’ın Gelişmesi ve Avrasya Stratejisi” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Topçu ve çok sayıda davetli ile öğrenci katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Dr. Mehmet Ali Kasım, Çin ile Hindistan arasındaki diplomatik ilişkilerden, işbirlikleri ve anlaşmazlıklardan bahsettiği konuşmasında, her iki ülkenin de idealist değil gerçekçi bir dış politika izlediğini ve Birleşmiş Milletler, BRICS, Şangay İşbirliği Örgütü gibi uluslararası platformlarla işbirliğini geliştirdiklerine vurgu yaptı.

Çin ile Hindistan arasında stratejik bir rekabetin bulunduğunu ifade eden Dr. Mehmet Ali Kasım, bu iki devletin sorunlarını barışçıl yollarla çözmeyi doğru bulduklarını ve savaştan kaçındıklarını da sözlerine ekledi.

Çin ve Hindistan’ın ekonomik politikalarına dikkat çeken Dr. Mehmet Ali Kasım, bir dönem ağır sanayiye öncelik verilerek iki devlette de dışa kapalı bir ekonomik anlayışın olduğunu ve yabancı yatırımın sınırlandırıldığını ifade etti ve Çin ile Hindistan’daki aşırı nüfus artışının ekonomik kalkınmalarına olumsuz etki yaptığını belirtti.

Dr. Mehmet Ali Kasım, Çin’de yapılan ekonomik reformun Çin ekonomisi üzerindeki etkilerine değinerek, Çin’in doğru bir sıra ile gerçekleştirilen ekonomik reformlar ile dünya ekonomisine ve siyasetine yön veren bir güce dönüştüğünü, sanayi ve ticarette söz sahibi olduğunu aktardı. Konuşmasında ayrıca Dr. Mehmet Ali Kasım, Çin’in “Yeni İpek Yolu Projesi” ile ilerleyen yıllarda Avrasya'daki merkezi güç konumunu pekiştirmeyi hedeflediğinden de bahsetti.

Hindistan’daki ekonomik reform hakkında da açıklamalarda bulunan Dr. Mehmet Ali Kasım, yapılan reformların, ülkenin dış siyasetteki etkisinin de artmasına katkı sağladığını ve her alanda gelişmeler yaşandığını söyledi. Hindistan’ın gelecek dönemdeki en önemli hedeflerinden birinin teknolojik bağımsızlık olduğunu belirten Dr. Mehmet Ali Kasım konuşmasını, Çin ve Hindistan’ın Amerika’ya dünya liderliğinde potansiyel rakipler olduğunun altını çizerek bitirdi.

Konferans sonunda Dr. Mehmet Ali Kasım’a, katkılarından dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.