Üniversitemizde “Kuraklığa Dayanıklı Patates” Geliştirildi

Üniversitemiz Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi tarafından, uzun süredir devam eden çalışmalar neticesinde “Kuraklığa Dayanıklı Patates” çeşidi geliştirildi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, patatesin serin iklimi seven bir yapıda olduğunu ve artan sıcaklıklar ile veriminin düştüğünü ifade etti ve “Biz Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi olarak, hem daha yüksek sıcaklıklarda hem de daha az su kullanarak patatesten en yüksek verimi alabilme konusunda ıslah çalışmaları yapıyoruz” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan patates tohumunda dışa bağımlılığın azalması için yerli çeşitlerin geliştirilmesine yoğunlaştıklarını ve geliştirilen türlerin üretici ile buluşması sayesinde ülke ekonomisine de katkı sağlanabileceğini aktardı.

Dünyanın önemli araştırma merkezleri ile irtibat içerisinde olduklarının da altını çizen Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, bu merkezler ile irtibata geçerek gen kaynakları topladıklarını ve bu kaynakları kullanmaya başladıklarını belirtti.

Küresel ısınma konusu hakkında da açıklamalarda bulunan Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, yağış rejiminin değişmeye başladığını ve yağış miktarlarının da azalma eğiliminde olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, bu nedenle gelecek dönemlerde daha az su ile üretilebilen bitki türlerine ihtiyacın artacağını ve yetişme sezonunda tarımcıların ortalama 20 sulama yaptığını, bu sayının aşağıya çekilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Açıklamalarının son bölümünde Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, uluslararasılaşmış bir fakülte olduklarını aktardı ve “Dünyanın dört bir yanından öğrencilerimiz var. 8 farklı ülkeden  13 öğrencimiz, patates ıslahı, genetiği ve yetiştirme teknikleri konusunda burada en iyi eğitimleri alıyorlar. Toplamda ise Fakültemizde 25 farklı ülkeden 102 uluslararası öğrenciyi barındırıyoruz. Dolayısıyla bu çalışmaları öğrencilerimiz sayesinde bütün dünya sathına yaymayı hedefliyoruz” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar’dan Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesine Tebrik

Gerçekleştirilen başarılı çalışmaların ardından bir açıklama yapan Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinin barındırdığı fiziki ve akademik yeterliliğe dikkat çekerek, “Fakültemizde, öğretim üyelerimize ve öğrencilerimize her türlü desteği sağlamaya gayret ediyoruz. Alanlarında başarılı ve araştırmacı ruha sahip öğretim üyelerini barındırdığımız fakültemizde, üniversitemizin önemli bir strateji olarak belirlemiş olduğu Araştırma-Geliştirme faaliyetlerimize devam ediyoruz. En son geliştirilen “Kuraklığa Dayanıklı Patates” çalışmaları da bunun en açık göstergelerinden biri olarak karşımızda duruyor. Başta değerli dekanımız Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan olmak üzere emek veren tüm personelimize ve öğrencilerimize teşekkürlerimi iletiyorum. Bilimsel çalışmalarında her zaman onları desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.