“Üniversite Üzerine Düşünmek: Dönüşen Talepler ve 21. Yüzyıl Yetkinlikleri” Adlı Eğitim Gerçekleşti


Üniversitemiz Sürekli Eğitim Merkezi ve Kalite Koordinatörlüğü aracılığıyla organize edilen “Yeterliğe Dayalı Eğitim İçin Eğitici Eğitimi” konulu eğitimlerden üçüncüsü olan “Üniversite Üzerine Düşünmek; Dönüşen Talepler ve 21. Yüzyıl Yetkinlikleri” adlı çevrim içi eğitim gerçekleşti.
Eğitime Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yavuz konuşmacı olarak katılırken, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar ve çok sayıda akademik ve idari personelimiz de çevrim içi eğitime katılım gösterdi.
Çevrim içi eğitimdeki açıklamalarına, dünyada üniversitelerin yüz yüze eğitime geçmesi için yoğun bir kamuoyu görüşü olmadığını ifade ederek başlayan Prof. Dr. Mustafa Yavuz, “Bu durum geçmişten günümüze devam eden, Üniversiteler eğitim faaliyetlerini kampüs sınırlarına bağlı olmaksızın kampüs dışında da sürdürülebilir, tartışmalarını gün yüzüne çıkardı” diyerek başladı. Prof. Dr. Mustafa Yavuz, üniversitelerin bireylere kazandırdıkları ile iş dünyasının beklentileri arasındaki farkın gittikçe açılmasının bunun nedenlerinden biri olduğunu da sözlerine ekledi.
“Gençler üniversitelerden kazanamadıkları becerileri dışarıdan kazanmak için kurslara devam ediyorlar” diyen Prof. Dr. Mustafa Yavuz, “Üniversite Üzerine Düşünmek; Dönüşen Talepler ve 21. Yüzyıl Yetkinlikleri adlı eğitimde dış dünyanın dinamizmi ile baş edip onun önüne geçmek için neler yapacağımızı anlatacağız” diyerek çevrim içi eğitime dair detaylar verdi.
“Üniversite Üzerine Düşünmek; Dönüşen Talepler ve 21. Yüzyıl Yetkinlikleri” adlı sunumunda Dünya Ekonomik Forumunda açıklanan Geleceğin Meslekleri Raporundan da örnekler veren Prof. Dr. Mustafa Yavuz, bu raporda yer alan karmaşık problemleri çözme, eleştirel düşünme, yaratıcılık, insanları yönetebilme, birlikte çalışabilme, duygusal zeka, değerlendirme ve karar verme, müşteri ilişkilerini düzenleyebilme, müzakere ve anlaşma ile bilişsel esneklik gibi üst düzey beceriler açısından Üniversitelerimizde yürütmekte olduğumuz programların ne kadar uyuştuğunu sorgulamamız gerektiğini de ifade etti.
“Öğrencilerimizin araştırma becerilerini geliştirmemiz gerekiyor” diyen Prof. Dr. Mustafa Yavuz, Üniversitelerin verebileceği en önemli becerinin araştırma becerisi olduğunu önemle vurgulayarak “Bu beceriyi lisanstan itibaren öğrencilerimize kazandırabilirsek gerçekten diğer kurum veya kuruluşlara fark atabiliriz” dedi.
Üniversitelerde, bazı konularda eksikliği bulunan, lisans yeterlilikleri ile ilgili sorunu olan öğrencilere sosyal, akademik ve hukuksal destek eğitimleri verilmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa Yavuz, öğrencilerin böylelikle başarabileceklerine inandırılabileceğini de belirterek “Herkesin Üniversiteye gelmesini istiyoruz ancak bunun öğrenci sayısına göre değil yeterlilik düzeyine göre olması gerekli” dedi. 
Prof. Dr. Mustafa Yavuz ayrıca, öğrencilerin sosyal ve duygusal becerilerinin de geliştirilmesi gerektiğini eğitimde katılımcılara aktardı. Prof. Dr. Mustafa Yavuz, üniversitelerin mezunları ile arasında kurulan bağların da değerli olduğunu ifade etti ve bu bağların gelecekte üniversitelere fayda sağlayabileceklerinin de altını çizerek bu bağın sağlanması noktasında, kararlılığın belirleyici etkenlerden biri olduğunu ifade etti.
Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’nden de bahseden Prof. Dr. Mustafa Yavuz, yaptıkları bir araştırma neticesinde ortaya koyduğu ve “Neyi Öğrenemiyoruz” başlığı altında ifade ettiği bir çalışmasına da değindi ve burada birçok meslekten örnekler vererek, bu meslekleri yapan bireylerin hangi kabiliyetlerini geliştiremediklerini kendi ifadeleri ile katılımcılara aktardı.
Açıklamalarının devamında disiplinlerarası çalışmaların önemine, mesleğe özel becerilere ve küresel yeteneklere de değinen Prof. Dr. Mustafa Yavuz, bu konularda da görüşlerini katılımcılar ile paylaştı. 
Prof. Dr. Mustafa Yavuz'un sunumunun ardından açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar ise, “Öğrenme kazanımlarını, program yeterliliklerini ve öğrencileri motive etmeyi birlikte düşündüğümüz takdirde önemli. Birbirimizin eksiklerini giderecek tarzda, bir takım gibi çalışmamız gerekiyor” dedi. Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, açıklamalarının sonunda sunumu dolayısıyla Prof. Dr. Mustafa Yavuz’a teşekkürlerini iletti.
Yoğun ilgi ile takip edilen program soru cevap etkinliğinin ardından sona erdi.