TÜRK-KAZAK KÜLTÜR VE EĞİTİM MERKEZİ AÇILDI




TÜRK-KAZAK KÜLTÜR VE EĞİTİM MERKEZİ AÇILIŞ TÖRENİ

“Bilimin Aydınlığında Yeni Ufuklara Doğru” anlayışını benimseyen ve uluslararasılaşma alanında önemli adımlar atan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi,  L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi ile 18 Haziran tarihinde işbirliği protokolü imzaladı. İmzaların atılmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Muhsin Kar ve beraberindeki heyet Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulan Türk-Kazak Kültür ve Eğitim Merkezinin açılış törenine geçti.

Rektör Muhsin Kar: Kazakistan ve Türkiye, ortak tarihe ve kültüre sahip iki ülkedir

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar yaptığı konuşmada Üniversite olarak ortak tarihe, kimliğe ve kültüre sahip olduğumuz kardeş Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerin geliştirilmesine özel bir önem vermekte ve bu çerçevede oldukça önemli mesafe aldığımızı belirterek sözlerine şu şekilde devam etti; “L.N.Gumilev Avrasya Milli Üniversitesinin değerli Rektör Yardımcısı Assemgul Moldashanova hanımefendi riyasetinde gerçekleştirilen bu ziyaret ile kısa bir zaman önce imzaladığımız Karşılıklı İşbirliği Anlaşmasının içini doldurma ve somut adımlar planlama fırsatı elde ettik. Bunlardan ilki, iki üniversitenin organizasyonu ile “Uluslararası Türk Dünyası Fen ve Mühendislik Bilimleri Kongresi” başlatma ve her yıl bir üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleştirilmesini kararlaştırdık. Bu Kongre marifetiyle Türk Dünyasından fen ve mühendislik bilimlerinde çalışan bilim insanlarımızı bir araya getirme, birbirimizden öğrenme ve geleceğimizi birlikte kurgulama imkânı elde edeceğiz.”

Konuşmasının devamında Gumilev Avrasya Milli Üniversitesiyle işbirliğimizin ikinci somut çıktısını belirten Rektör Kar şöyle konuştu:

“Siz değerli konukların da katılımıyla bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Türk–Kazak Kültür ve Eğitim Merkezi iki üniversite arasındaki örnek işbirliğinin somut nişanelerinden biri olacaktır. Kazakistan’ın eğitim kurumları ile olan ilişkilerimizi yeni bir boyuta taşıyacak ve diğer üniversiteler için de örnek teşkil edecektir. Ayrıca Merkez, tarihimizin, kültürümüzün ve geleneklerimizin yeni nesillere aktarılması ve iki ülkenin gençlerinin birbirlerini daha yakından tanıması hususunda özel bir fonksiyon da ifa edecektir. Özellikle Kazakistan’ın Latin Alfabesine geçişi ile birlikte iki ülke akademiyası arasındaki dil engeli de büyük ölçüde ortadan kalkacak, bu tür merkezler aracılığıyla ilişkilerin ve işbirliklerinin daha da derinleşmesi ve hızlanması mümkün olacaktır” dedi. 

Rektör Yardımcısı Assemgul Moldazhanova: Türk-Kazak Kültür ve Eğitim Merkezinin açılışı bizim için tarihi bir gün

Prof. Dr. Moldazhanova konuşmasında Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi Kazakistan’ın en önde gelen üniversitelerinden biri sayılır ve QS Ranking üniversiteleri arasında bulunduğunu ifade ederek, Türk-Kazak Kültür ve Eğitim Merkezinin açılması için Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ni seçtiklerini ifade etti. Üniversitemiz ile özellikle Fen Bilimleri ve Mühendislik alanlarında çalışma yapmak istediklerini de belirten Rektör Yardımcısı Moldazhanova sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bugün uluslararası fen bilimleri ve mühendislik alanlarındaki kongreyi imzaladık. Anlaşmalar çerçevesinde üniversiteler arası öğretim üyesi ve öğrenci değişim programlarından yararlanılabilir. Bu merkezin açılışı bizim için tarihi bir gün olacaktır. Açılacak merkezimiz için başarılar diliyorum. Stratejik planımızın gerçekleşmesini temenni ederim.”

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly: Kazakistan ve Türkiye siyasi, kültürel ve eğitimsel açıdan hızlı gelişen işbirliklerine sahip

Kürsü alan Kazakistan Ankara Büyükelçisi Sayın Saparbekuly, “Kazakistan ve Türkiye ilişkilerinin çok kapsamlı olmasının birçok nedeni var. Siyasi, kültürel ve eğitimsel ilişkilere uzanan hızlı gelişen işbirliklerimiz var. Başkonsolosluk görevini aldıktan sonra bir Türk–Kazak Kültür Eğitim Merkezi açma projesini biz de düşünmüştük. Fakat siz bizden daha önce yaptınız. Hem de Türkiye’nin Anadolu’nun kalbinde yer alan Niğde gibi bir şehirde bunu gerçekleştirdiniz. Bu etkinliğin 15 gün sonra kutlanacak Kazakistan’ın başkenti Astana’nın 20. yıldönümüne de gelmesi bizim için ayrıca önemli bir anlam taşıyor. Biz bunu Kazak Astana halkına yapılan bir armağan olarak kabul ediyoruz. İki taraflı olarak yaptığınız katkılardan dolayı gerçekten onur duyulması gerekiyor, teşekkür edilmesi gerekiyor ve her zaman desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Tekrar herkesi saygı ile selamlıyorum, ilginiz için teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Türk-Kazak Kültür ve Eğitim Merkezinin açılışı yapıldı ve sonrasında açılış kokteyli ile program son buldu.