Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Topraklı Serası Organik Tarım Sertifikasına Uygun bulunmuştur.


Doğuş Tarımsal Projeler Araştırma Geliştirme Hizmetleri A.Ş. tarafından desteklenen “ORGANİK SERTİFİKALI ÖRTÜ ALTI MARUL YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN TEKSTİL MALÇININ FARKLI YETİŞTİRME DÖNEMLERİNDE MARUL ÇEŞİTLERİNDE KALİTE, VERİM VE EKONOMİSİ ÜZERİNE ETKİSİ” projesi kapsamında organik marul yetiştiriciligi yapılan topraklı sera “5262 sayılı Organik Tarım Kanunu ve 27676 sayılı Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik” çerçevesince kontrolü yapılarak 2 yıl süre ile Organik Tarım Sertifikası almaya hak kazanmıştır.

Organik Tarım Nedir?

İnsanoğlu bugüne kadar sürdürmekte olduğu tarımsal faaliyetlerle, kendi yaşam alanı da dahil olmak üzere birlikte yaşadığı canlı ve cansız çevreye verdiği zararların farkına varmıştır. Bu amaçla doğa ile uyumlu, kaynakları doğru kullanan, sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen, hayvan refahını gözeten yeni tarımsal yaklaşımlar tüm dünyada yayılmaya başlamıştır. Bu yaklaşımların bir kısmı sadece kavram olarak kalsa da diğer bazı yaklaşımlar hayatımızda belirgin bir şekilde yer almaya başlamıştır.

Dünyanın değişik kesimlerinde ortaya konulan bazı tarımsal kavramlar aşağıda verilmiştir;

Alternatif Tarım

Biyolojik Tarım

Biyodinamik Tarım

Doğal Tarım

Düşük Girdili Tarım

Ekolojik Tarım

Entegre Tarım Sistemi

İyi Tarım Uygulamaları

Organik Tarım

 

Son yıllarda önemi daha fazla anlaşılan doğal kaynakların durumu, enerji sorunu, nüfus artışı, göç, kentleşme sorunları, tarım alanlarındaki sorunlar, sağlıklı, yeterli gıda üretimi sorunu, çevre kirliliği ve doğal dengenin bozulması gibi sorunları üzerine Organik-Ekolojik-Biyolojik Tarım daha önemli hale gelmiştir.

Organik tarım farklı kaynaklarda çeşitli ifadeler ile tanımlanmakta ise de Organik-Biyolojik-Ekolojik Tarım aynı anlama gelmektedir. Aşağıda organik tarımın farklı tanımlamaları yapılmıştır;

Organik tarım (Ekolojik tarım veya Biyolojik tarım); tarımsal ilaç, suni gübre, hormon, antibiyotik ve zararlı gıda katkı maddeleri gibi uygulamaları yasaklayan, üretimden tüketime her aşaması kontrollü, doğal kaynakları en iyi şekilde kullanarak sağlıklı tarımsal ürünler üretilmesini sağlayan bir tarım sistemidir.

 

Organik tarım (Ekolojik tarım veya Biyolojik tarım); ekolojik dengenin korunması, her türlü bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretimi ile kullanılacak girdilerin organik tarım metoduna uygun olarak üretilmesi veya temini, orman ve doğal alanlardan organik tarım ilkelerine uygun olarak ürün toplanması, bu ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi, depolanması, taşınması, pazarlanması, kontrolü, sertifikalandırılması ve denetimini amaçlayan, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen modern tarımsal üretim tekniklerini kullanmayı kabul eden, her aşaması kontrollü, kayıtlı ve sertifikalı bir üretim şeklidir.

 

Organik tarım (Ekolojik tarım veya Biyolojik tarım); ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği amaçlayan, toprak verimliliğini, çevrenin korunmasını ve gıda güvenliğini esas alan bir tarımsal üretim sistemidir.

 

Tüm bu ifadeler ışığında Organik-Ekolojik-Biyolojik Tarım; kimyasal gübre ve pestisit gibi yapay dış girdileri kullanmaksızın, sürdürülebilir verimliliğe dayalı, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden toprak verimliliğini ve gıda güvenliğini esas alan üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve kayıtlı olan sertifikalı bir üretim şeklidir.


İlgili sertifikayı görmek için tıklayınız.