Dekan Mesajı
                                        

Sevgili Gençler,

Tarım, insanoğlunun göçebelikten yerleşik hayata geçişine yol açarak, uygarlıkların oluşmasına öncülük etmiş, yaklaşık 10 bin yıllık uzun geçmişi olan bir faaliyet alanıdır. Geçen 10 bin yıllık süreç içerisinde insan yaşamında çok şey değişmiş, özellikle son yüzyıl içerisinde yaşanan teknolojik gelişmeler, insanların yaşam koşullarını ve ihtiyaçlarını çok değiştirmiştir. Ancak bu süreçte hiç değişmeyen tek şey insanların beslenme gereksinimi olup, bu da ancak tarımsal üretimle karşılanabilmektedir. Bu nedenle tarım, insanlık var olduğu müddetçe devam edecek bir üretim ve ekonomik faaliyet alanı olmaya devam edecektir. Ancak, hızlı sanayileşme ve kentleşme ile birlikte, tarım alanlarının sürekli bir azalış gösterdiği, buna karşın nüfusun artmaya devam ettiği de bir gerçektir. Bu nedenle, günümüzde tarım alanlarının daha verimli kullanımı ile sürdürülebilir tarım sistemlerinin uygulanması, bütün ülkelerde tarım politikalarının ana hedefi haline gelmiştir. Tarım artık ileri düzeyde bilgi ve teknoloji kullanımı gerektiren bir sektör olup, iyi yetişmiş, dil bilen nitelikli insan kaynağına olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, zengin araştırma ve uygulama altyapısı, uluslararası ödüllü fakülte binası, tam donanımlı laboratuvarları ve alanlarında uluslararası tanınırlığı olan öğretim üyeleri ile ülkemizde bu ihtiyacın giderilmesini kendisine görev edinmiştir.  

Fakültemiz tarım alanında %100 İngilizce öğretim yapan Ülkemizdeki ilk ve tek fakültedir. Bu nedenle mezunlarımızın, sektörün en büyük ihtiyacı olan İngilizce bilen yetişmiş eleman konusunda önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyoruz. Ayhan Şahenk Vakfı Fakültemizi kazanan her öğrenciye öğrenim süreleri boyunca (hazırlık + dört yıl) ayda 1500 TL karşılıksız burs vermektedir. Üniversitemiz Merkez Yerleşkesinde Fakültemiz öğrencileri için yapılan Ayhan Şahenk Yurdu ve Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlar sayesinde barınma sorunu bulunmamaktadır.   

İnteraktif ve öğrenme merkezli bir eğitim modeli uygulamaya çalışan Fakültemizde, tüm derslerde ödev ve proje uygulamaları ile öğrencilerin kendi başlarına öğrenme, öğrendiklerini rapor etme ve sunma becerisi kazanmaları hedeflenmektedir. Öğrencilerimizin büyük bir bölümü, öğrenim sürelerinin bir kısmını değişim programları ile yurt dışında geçirmektedirler. Bu sayede öğrencilerimizin, sadece dil bilen değil, aynı zamanda dünyayı da bilen, vizyoner ve özgüven sahibi mezunlar olmasını amaçlıyoruz. Her yıl özel sektörde başarıyı yakalamış birçok yönetici fakültemize gelerek ders, konferans ve seminerler vermekte, girişimcilik konusunda dersler bulunmaktadır. Böylece mezunlarımızın, sadece kamudan iş bekleyen değil, özel sektörün beklentilerini karşılayabilecek, kendi işini kurabilecek girişimci gençler olmasını hedefliyoruz.

Tarım sektörü, bugün kamuoyunda yanlış bir şekilde yerleşmiş olan olumsuz önyargının tersine, dil bilen, iyi yetişmiş, nitelikli mezunlar için en fazla iş olanağının olduğu sektördür. Üstelik çalışma ortamı ve iş tatmini açısından da en iyi mesleklerden birisidir. Bu nedenle doğayı ve üretmeyi seven tüm gençlerimizi, Anadolu’nun huzurlu eğitim kenti Niğde’ye, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi’ne öğrenim görmeye davet ediyorum.

Sevgilerimle,

 

Prof. Dr. Mehmet Emin ÇALIŞKAN

Dekan





Son Güncelleme Tarihi:30.11.2023