Program Çıktıları

Program Çıktıları

1. Engelli, yaşlı ve diğer dezavantajlı bireylerin günlük yaşam aktivitelerini kolaylaştırmak, toplumsal katılımı artırmak için fiziksel ve sosyal çevreye yönelik ergoterapi yaklaşımlarını uygular.

2. Kişiler ve toplulukların aktivite ve yaşamsal rollerini yerine getirmek ve sağlık ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla uygun teorileri ve modelleri seçer, analiz ve sentez ederek müdahaleyi planlar.

3. Kişiler ve topluluklarla yakın iş birliği kurarak ergoterapi müdahalesini uygular; ulaşılabilir, adapte edilebilir çevreleri oluşturacak uygulamalar yapar.

4. Kişisel farklılıkları, kültürel inançları, örf ve adetleri ve bunların aktivite, rol ve katılıma etkilerini dikkate alarak uygulama yapar

5. Ergoterapi uygulamaları ve/veya ergoterapi bilimi ile ilişkili konularda araştırma için ihtiyaç belirler ve araştırma planlar.

6. Engelli, yaşlı ve diğer dezavantajlı, bireylerin rolleri ve katılımını sağlamada hizmet alanlar, bakım verenler, takım üyeleri ve diğer paydaşlar ile iş birliği yapar.

7. Yaşam boyu öğrenme prensiplerini benimser ve uygular.

8. Uyguladığı müdahalede kendisine düşen sorumluluğu alır.

9. Ergoterapi hizmetlerini uygularken kalite geliştirme sürecine katılır

Alana Özgü Beceri ve Yetkinlikler

1.İnsanların aktivite doğaları ve aktivite performansları olmak üzere ergoterapinin temelini oluşturan teorik kavramları tanımlar

2. Multidisipliner bilgiyi ve bu bilgiyi kişiler ve toplumlar üzerinde kullanmayı içeren uygulama modellerini karşılaştırır, değerlendirir ve uygular.

3. Hastalığı önlemek ve iyiliği artırmak için aktivite yöntemlerini kullanarak sağlık, iyi olma hali ve aktivite performansı arasındaki ilişkiyi açıklar

4. Sensorimotor, kognitif ve psikososyal becerileri analiz eder ve aktivite ile ilişkisini açıklar,

5. Değişen toplumun içeriğinde, aktivite ile ilgili araştırmalar yapar ve resmi teorilerin karmaşıklığım değerlendirir

6. Müdahale stratejileri oluşturmak için kişileri eleştirel gözle analiz eder, müdahale eder ve tekrar değerlendirir

7. Sağlığın iyileştirilmesi, hastalığı önleme, re/habilitasyon ve tedavi için ilgili kişilerle ve gruplarla partnerlik kurarak uygun müdahaleleri uygular

8. Kişilerin/toplulukların aktivite ve sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için uygun teorileri ve uygulama modellerini seçer, modifiye eder ve uygular

9. Ergoterapi müdahalesi süresince profesyonel ve etik sonuç çıkarmayı kullanır

10. Aktivitenin kullanımı ve aktivite analizi ve sentezi ile aktivitenin terapötik potansiyelini ortaya çıkarır.

11. Ulaşılabilir ve adapte edilebilir çevreler ve aktivite adaletini artırmak için çalışır

12. Topluluğun tanımlanması, ihtiyaçların değerlendirilmesi, ölçülebilir hedeflerin tanımlanması, müdahalelerin dizaynı ve ölçümlerin seçimini içeren toplum temelli müdahaleler planlar.

13.Aktivite sentezi aracılığı ile bireysel müdahalenin uygulanması ve planlanmasında kişi ile birlikte ve kişi-merkezli yaklaşımların prensiplerine göre çalışır.

14.Bireysel farklılıklara, kültürel inançlara, geleneklere ve bunların aktiviteye ve katılıma etkisine saygı duyar

15.Hastaneler, özel klinikler, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, evde bakım servisleri, huzur evleri, işyerleri, okullar, üniversiteler ve devlet kurumları gibi farklı yerlerde çalışır.

 Genel Yetkinlikler

1. İnterdisipliner takımlarla ve çalışma gruplarıyla başarılı şekilde çalışır

2. Yaşam boyu öğrenme davranışı kazanır.

3. Uyguladığı müdahalede kendisine düşen sorumluluğu alır

4. Meslek etiği konusunda bilgi sahibidir ve etik ilkelere uygun davranır.

Son Güncelleme Tarihi:17.02.2025