Compulsory
|
ATA1015 ATATURK PRINCIPLES AND THE HISTORY OF REVOLUTION I
|
2
|
0
|
2
|
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Dersinin Amacı İnkılap ve İnkılapla Alakalı Kavramlar Osmanlı Devletinin Yıkılışı XIX. Yüzyılda Osmanlı Devletinde Yenilik Hareketleri Osmanlı Devletinin Son Döneminde Devleti Kurtarmaya Yönelik Fikir Akımları XX. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devletinin Durumu Mondros Ateşkes Antlaşması Sonrası Memleketin Durumu Milli Mücadeleye Hazırlık Dönemi Büyük Millet Meclisinin Açılması ve Çalışmaları Büyük Millet Meclisinin Açılışından Sonraki Siyasi ve Askeri Gelişmeler Lozan Barış Antlaşması, Önemi ve Sonuçları
|
Compulsory
|
BES1001 PRINCIPLES OF NUTRITION I
|
4
|
0
|
6
|
The importance of carbohydrates, proteins and lipids in a healthy diet, their chemical structure, properties, classification, functions, sources, daily intake recommendations, excessive intake. Individual food consumption records and physical activity recording methods.
|
Compulsory
|
BES1003 GENERAL CHEMISTRY
|
2
|
4
|
5
|
Basic Concepts and Stoichiometry, Atomic Structure, Atomic Theories and the Periodic Table, Chemical Bonds, Molecular Geometry, Gases, Solutions and Their Properties, Thermochemistry, Chemical Kinetics, Chemical Equilibrium, Acids and Bases, Solubility
|
Compulsory
|
BES1005 GENERAL MATHEMATICS
|
3
|
0
|
3
|
Preliminary knowledge and functions, limits and continuity, differentiation and derivation, applications of differentiaiton, Integration, definite integrals and their applications, transandantal functions, Integration techniques
|
Compulsory
|
BES1009 CAREER PLANNING
|
1
|
0
|
1
|
It includes the introduction of the Department of Nutrition and Dietetics and its departments, the concepts of professional ethics and deontology, curricula, student responsibilities and regulations, dietitian profession, good professional practices, professional organizations, history of the profession and access to professional resources.
|
Elective
|
BES1015 FUNDAMENTALS OF NUTRITION SCIENCES
|
2
|
0
|
2
|
This course; Nutrition and health, Carbohydrates, Protein and amino acids, Lipids and faty acids, Energy metabolism, Enzymes (Digestive juices), Water (Water), Minerals (Minerals: Sodium, Potassium), Minerals (Minerals: Iron, Iodine), Fat Soluble Vitamins: (Fat-soluble vitamins: A, D), Fat Soluble Vitamins: (Fat-soluble vitamins: E, K ), Water Soluble Vitamins: (Water - soluble vitamins thiamin, riboflavin), Water Soluble Vitamins: (Water - soluble vitamins vitamin B12, folic acid), Water Soluble Vitamins: (Water - soluble vitamins: vitamin C; subjects.
|
Elective
|
BES1017 SOCIAL SCIENCE
|
2
|
0
|
3
|
Basic concepts and theories of sociology, The views and method of the pioneers and founders of sociology, Social changes occurring in the globalization process, Social class, status and social mobility, Risk Society, Consumption Society, Network society, Surveillance Society and It covers social control mechanisms.
|
Elective
|
BES1019 MARBLING
|
1
|
1
|
3
|
Kitre soak, soil paint to crush, to set Tragacanth water, water-gall to set the paint, making marbling Battal, tide, Shawl, Scratching, nightingale's nest, Porphyry, Light, To make floral marbling, Marbling paper drying, Marbling paper mühre
|
Elective
|
BES1021 YOGA
|
1
|
1
|
3
|
The beginner level of yoga practice introduces , provides information about its philosophy, teaches the practice technique, breathing and relaxation techniques.
|
Elective
|
BES1023
|
2
|
0
|
3
|
|
Compulsory
|
BES1025 BASIC COMPUTER
|
0
|
2
|
2
|
Bilgisayara Giriş ve Donanım, İşletim Sistemleri ve Uygulama Yazılımları, Windows İşletim Sistemi, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, İnternet Kullanımı, Bilişim Teknolojileri
|
Compulsory
|
TDL1011 TURKISH LANGUAGE I
|
2
|
0
|
2
|
Dil ve Diller: Dil Millet İlişkisi, Dil Kültür İlişkisi Yeryüzündeki Diller ve Türk Dilinin Dünya Dilleri arasındaki Yeri; Kaynakları bakımından Dil AileleriTürk Yazı Dilinin tarihi gelişimi; Eski Türkçe, Orta Türkçe, Divanü Lügat-it Türk, Atabetü'l- Hakayık, Harezm Türkçesi, Eski Türkiye Türkçesi (Eski Anadolu Türkçesi) ; Yeni Türkçe Dönemi, Modern Türkçe Dönemi, Batı, Güney Batı Türkçesi) , Türkiye Türkçesi, Doğu ( Kuzey ) Doğu Türkçesi) , KaratayTürkçesi, Ses Bilgisi (FONETİK) , Ses ve sesin oluşumu, büyük ve küçük ünlü uyumu, Türkçedeki başlıca ses olayları; Türkçe'nin ses özellikleri, Türkçe'nin hece yapısı, cümle vurgusu. Şekil Bilgisi (MORFOLOJİ- BİÇİM BİLGİSİ) , şekil bakımından kelimeler, kökler, gövdeler, ekler (yapım ekleri, çekim ekleri) , anlatım ve vazifeleri bakımından kelimeler; isimler, sıfatlar, zamirler, fiiller, fiil çekimi, şekil ve zaman ekleri, fiilimsiler, edatlar, fiilden türeyenler ve isimden türeyenler, anlam bilimi; kelimede anlam, kelimenin anlam çerçevesi
|
Compulsory
|
YDL1013 FOREIGN LANGUAGE I
|
3
|
0
|
3
|
Öğrencilerin, somut ihtiyaçları dile getiren günlük hayatta sık kullanılan ifadeleri ve basit cümleleri anlayabilmeleri ve bunlarla kendilerini ifade edebilmeleri, kendilerini ve başkalarını tanıtabilmeleri, başka insanların kişisel bilgilerine yönelik sorular sorabilmeleri ve bu tür sorulara yanıt verebilmeleri için gerekli temel konuları ( verb to be, Simple Present, can, can't, a/an, some, any, object pronouns, there is / are, have got, past of to be, Simple Past, etc.) içermektedir.
|