Bölgesel Kalkınma Odaklı Çalışmalarımız Aralıksız Sürüyor

Üniversitemizin öncülüğünde yürütülen ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen “Kırsal Kesimdeki Kadınlar İçin Ekonomik Fırsatlar Oluşturma Amacıyla İklim Değişikliği Uyum Stratejisi Uygulama Projesi” kapsamında eğitimlerimiz devam ediyor. Projedeki eğitim programları kapsamında ilimiz Orhanlı ve Edikli kasabalarında yöredeki kadınlara yönelik “Kompost Eğitimi” gerçekleştirildi. Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu’nun da katıldığı eğitim, Üniversitemiz Atık Yönetimi Koordinatörü ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ece Ümmü Deveci ve ekibi tarafından verildi.

Eğitimde kompostun çevreye ve ekonomiye olan katkıları detaylı bir şekilde ele alınırken, eğitime katılan kadınlara teorik ve pratik bilgiler verildi. "Kompost nedir?", "Nasıl yapılır?", "Hangi atıklar kullanılabilir?" ve "Evde kompost reaktörü nasıl hazırlanır?" gibi soruların yanıtlandığı eğitim, çevre bilincini artırma ve ekonomik kazanç sağlama amacıyla gerçekleştirildi.

Kompostun Önemi ve Çevresel Katkıları
Eğitim ve kompost hakkında bilgi veren Deveci, “Kompost, organik atıkların geri dönüştürülerek doğal gübreye dönüştürülmesi sürecidir. Doğal kaynakların korunmasında ve atık yönetiminde kritik bir rol oynayan bu yöntem, aynı zamanda tarımsal üretimde kimyasal gübre kullanımını azaltarak toprak verimliliğini artırmaktadır. Evde yapılabilecek basit kompost yöntemleriyle bireyler hem çevreyi koruyabilir hem de ekonomik tasarruf sağlayabilir. Eğitimde bu farkındalığın kırsal kadınlar arasında yaygınlaşmasına büyük önem verildi.” dedi.

“Kırsal Kadınların Ekonomik Gücü Artıyor”
Projeyle kırsal bölgelerde yaşayan kadınların hem çevre dostu bir yaşam tarzına uyum sağlayarak karbon ayak izlerini azaltma şansı yakaladığını hem de tarımsal faaliyetlerinde kullanabilecekleri doğal gübre üretimiyle ekonomik anlamda güçlenme fırsatı bulduğunu belirten Deveci, ayrıca “Kompost yapımı, bireysel çabalarla büyük çevresel ve ekonomik etkiler yaratabilecek bir yöntemdir. Bu projeyle kırsal kadınlarımızı desteklemeye ve iklim değişikliğine uyum stratejileri geliştirmelerine katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz.” diye konuştu.

“Projemiz, Bölgesel Kalkınma Odaklı Vizyonumuzu Yansıtan Önemli Bir Uygulama Projesi”
Konuyla ilgili açıklama yapan Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu, Avrupa Birliği ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından desteklenen projenin Üniversitemizin bölgesel kalkınma odaklı vizyonunu yansıtan önemli bir uygulama projesi olduğuna işaret etti. İklim değişikliğinin olası ciddi sonuçları nedeniyle kırsal kesimdeki daha kırılgan konumda olan kadınlar ile çocuklara yönelik ekonomik fırsatlar oluşturmanın ve bu duruma ilişkin farkındalık yaratmanın önemine vurgu yapan Rektörümüz, projenin de bu yönde amaç ve hedeflere sahip olduğunu aktardı.

Kadınlara ve Çocuklara Susuz Tarım, Sürdürülebilir Beslenme, Yağmur Suyu Hasadı Eğitimleri Verilecek
Proje emeği geçenlere teşekkür eden ve başarı dileklerinde bulunan Rektör Uslu, proje kapsamında Niğde’nin farklı köy ve beldelerinde kompost eğitimiyle birlikte iklim değişikliği, sürdürülebilir beslenme ve sağlıklı duruş, susuz tarım, sıfır atık mutfak, çocuklarda okul bahçeciliği ve yağmur suyu hasadı, sosyal medya ve girişimcilik konularında da eğitimlerin verileceğini belirterek sözlerine son verdi.
25.11.2024