Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Kaplan ve proje ekibi tarafından başvurusu yapılan "Otomatik Kontrollü Metal Hidrür Reaktör Geliştirilmesi" başlıklı patent başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan ulusal patent tescili almaya hak kazanırken aynı zamanda uluslararası patent olabileceğine ilişkin olumlu rapor da aldı. Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı Doktora Programı Öğrencisi Gamze Atalmış’ın doktora tezinin de bir bölümünü oluşturan ve TÜBİTAK-1001 Programı kapsamında desteklenmiş araştırmaya ilişkin patentin tescilinde ayrıca Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Bora Timurkutluk ve Prof. Dr. Serkan Toros ile Niğde Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Programı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Demiralp de ortak buluşçular olarak yer alıyor.
Üniversitemiz Araştırma Dekanlığı bünyesinde faaliyet göstermekte olan Teknoloji Transfer Ofisi aracılığı ile başvurusu yapılmış olan ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilen patent, yenilikçi özellikleri ve üstün teknik kabiliyetleri ile metal hidrür reaktörlerinin performansını artırmayı hedefleyen önemli bir araştırma sonucu olmakla birlikte aynı zamanda özellikle otomotiv sektörü için yenilikçi yaklaşımlar da sunuyor. Ayrıca patent koruması sayesinde bu teknolojinin hem ulusal hem de uluslararası pazarda ticarileşme potansiyeli artacak ve ülkemizin teknoloji birikimine stratejik katkı sağlayacak.
“Markalaşma ve Patent Çalışmalarına Verdiğimiz Destekler Artarak Devam Ediyor"
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu, Üniversitemizin bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla patent ve faydalı model faaliyetlerinin de sürdüğünü ifade ederek “Bu kapsamda Üniversitemizde markalaşma ve patent çalışmalarına verdiğimiz destekler artarak devam ediyor.” diye konuştu. Proje ekibini tebrik eden Rektörümüz, böylesine önemli bir çalışmayla ulusal düzeyde patent tescilinin ve uluslararası ölçekte patent tesciline ilişkin olumlu rapor almanın önemli bir başarı olduğunu kaydetti.
Yükseköğretim kurumlarında araştırma çıktılarının katma değerli ürün ve markaya dönüştürülmesinin çok kıymetli olduğunu ifade eden Rektörümüz, son olarak “Birçok alanda bilim, Ar-Ge, teknoloji ve inovasyonda öncü olan Üniversitemiz, çok önemli patent ve markalaşma çalışmalarıyla adından çok daha fazla söz ettiren bir yükseköğretim kurumu oldu ve olmaya da devam edecek.” diye konuştu.
26.11.2024