SIKÇA SORULAN SORULAR
BAŞVURU SÜRECİ
LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARINIZA NE ZAMAN VE HANGİ ŞARTLARDA BAŞVURU YAPABİLİRİM?
Enstitümüz lisansüstü öğrenci alımları akademik takvimde belirtilen güz ve bahar yarıyıllarında yapılmaktadır. Başvurunun minimum şartları:
- Program başvuru koşullarında istenen lisans mezuniyetine sahip olmak,
- Yüksek Lisans programları için program başvuru koşullarında istenen alanda ALES’ten en az 55 puan almış olmak,
- Doktora Programı için program başvuru koşullarında istenen alanda ALES’ten en az 55 puan ve Yabancı Dil Sınavından en az 55 puan almış olmak,
BİRDEN FAZLA LİSANSÜSTÜ PROGRAMA BAŞVURU YAPABİLİR MİYİM?
- Tezsiz Yüksek Lisans Programları hariç, aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıt yaptırılamaz ve devam edilemez.
- Bir öğrenci, ilgili enstitüdeki birden fazla lisansüstü programa aynı anda kayıtlı olamaz.
LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA ÜCRET ÖDEYECEK MİYİM?
- Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programları ücretsiz olup normal süre içerisinde mezun olamadığınız takdirde azami süreniz dolana kadar ücret ödersiniz.
- Tezsiz Yüksek Lisans programları ücretli olup enstitümüz programlarının toplam ücreti 30.000₺’dir. İki eşit taksitle yarıyıl başlarında tahsil edilmektedir.
LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARDA ASKERLİK SEVK TEHİRİ (UZATMA) SÜRESİ NE KADARDIR? BU İŞLEMİ ENSTİTÜ MÜ YAPIYOR?
Tezsiz Yüksek Lisans programlarında 1,5 yıl, Tezli Yüksek Lisans programlarında 3 yıl 4 ay ve Doktora programlarında 6 yıl 6 aydır. Sevk tehir işlemlerini enstitümüz tarafından yapılmaktadır. Öğrenci bilgileri Askeralma Bölge Başkanlıkları tarafından sistem üzerinden çekilmektedir.
ENSTİTÜNÜZ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARINA NASIL YATAY GEÇİŞ YAPABİLİRİM?
Başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programlarından, yatay geçiş yapmak istediği programın başvuru şartlarını taşıyan, bilimsel hazırlık veya yabancı dil hazırlık programları hariç, en az bir yarıyılı başarıyla tamamlamış öğrencinin enstitünün eşdeğer lisansüstü programına yatay geçişi, ilgili anabilim/anasanat dalı kurul kararı ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile kabul edilebilir.
ÖZEL ÖĞRENCİ OLMA ŞARTLARI NELERDİR?
- Başvuru yapabilmeniz için bir lisansüstü programda kayıtlı olmanız gerekmektedir.
- Özel öğrenci statüsünde ders almak isteyen öğrenciler, kayıt yenileme tarihine kadar enstitüye müracaat ederler.
- Özel öğrencilik ilgili programda doğrudan derece elde etmeye yönelik bir eğitim olmayıp süresi iki yarıyılı geçemez. Özel öğrenci statüsünde ders alanlar öğrencilik haklarından yararlanamaz.
- Özel Öğrenciler, lisansüstü programlarda açılan derslerden her dönemde en fazla iki derse kayıt yaptırabilir. Derslerin muafiyet işlemlerinde en fazla üç ders saydırılabilir.
- Özel öğrenci olarak alınacak dersler ücretli olup ödenecek ücret her yıl Üniversite tarafından belirlenir.
ORCID ID NUMARASI NEDİR, NASIL ALINIR?
Open Researcher and Contributor ID (ORC-ID), uygulaması farklı yayınevi ve paydaşların desteği ile başlatılmış ortak bir girişimin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Amaç; tek bir dijital kimlik kullanmak suretiyle, bir araştırmacıya ait araştırma çıktılarının tamamının tek bir hesap altında toplanmasıdır.
Lisansüstü öğrencilerimizin https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/sistemGiris.jsp adresinden e-devlet ile giriş yapılıp Tez Üst Veri Giriş Formunda kaydınızın bulunduğu tez giriş kısmını tıklayarak beşinci satırdaki ORCID al kısmından ORCID Numarası almaları ve OGRIS kişisel bilgiler kısmına kayıt etmeleri gerekmektedir.
YENİ KAYIT YAPTIRAN ÖĞRENCİ SÜRECİ
Enstitünüz Lisansüstü programlara kayıt yaptırdım. Kullanıcı adı ve şifrem nedir?
Kullanıcı adınız enstitüye kayıt olduğunuzda size verilen öğrenci numarasıdır. Şifreniz TC Kimlik numaranızdır.
Ders kaydımı hangi tarihlerde yapabilirim?
Akademik takvimde belirtilen tarihler arasında ders kaydınızı yapmanız gerekmektedir.( https://www.ohu.edu.tr/oidb/sayfa/akademik-takvim)
Lisansüstü programlarda kaç ders almam gerekiyor?
Tezsiz Yüksek Lisans Programında toplam 10 ders + Dönem Projesi almanız gerekir. Bir yarıyıl içerisinde 5 ders ikinci yarıyılda 5+ Dönem Projesi alabilirsiniz.
Tezli Yüksek Lisans Programında toplam 7 ders (seçmeli-zorunlu)+ Seminer +Tez Çalışması (Tez Önerisi) + Özel Konular Dersi + Tez Çalışması (ders dönemi bittikten sonra mezun oluncaya kadar her dönem) alabilirsiniz.
Doktora Programında toplam 7 ders (seçmeli-zorunlu) + Seminer (sadece bir dönem danışmanınıza ait olan) + Yeterlik Dersi (Sadece Yeterlik döneminde danışmanınıza ait olan) + Tez Önerisi + Uzmanlık Alan Dersi (Her dönem danışmanınıza ait olan) + Tez Çalışması (Tez Önerisi döneminden sonra mezun oluncaya kadar her dönem danışmanınıza ait olan) alabilirsiniz.
Öğrenci kimlik kartı veya öğrenci belgesini ne zaman alabilirim?
Öğrenci kimlik kartları; kayıt olduktan sonra hazır olduğunda Enstitümüz web sayfasında duyuru yapılmaktadır. Enstitümüz öğrenci işleri bürosundan alabilirsiniz.
Öğrenci belgesini ise ders kaydı yaptıktan sonra e-devlet üzerinden, OGRİS otomasyon sisteminde E-belge talep kısmından elektronik imzalı olarak ya da Enstitü Öğrenci İşlerine müracaat ederek ıslak imzalı olarak alabilirsiniz.
Lisansüstü dersler nerede yapılmaktadır?
Lisansüstü derslerin nerede yapılacağı ile ilgili bilgiye dersini aldığınız öğretim üyeleri ile görüşerek ulaşabilirsiniz.
Derslere devam zorunluluğu var mıdır?
Derslere devam zorunludur. Öğrenci, teorik derslerin en az %70’ine ve uygulamalı derslerin en az %80’ine devam etmek zorundadır. Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenci, o ders ya da derslerin genel sınavlarına alınmaz ve başarısız sayılır.
Danışmanım ne zaman atanacak?
Lisansüstü eğitim programlarında danışmanlar, anabilim/anasanat dalı kurulu önerisi ve öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı dikkate alınarak, Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile en geç birinci yarıyılın sonuna kadar atanır.
ÖĞRENİM SÜRESİ VE İLİŞİK KESME SÜRECİ
Tezli yüksek lisans programının süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıtlı olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın üç yarıyıldır.
Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıtlı olduğu programa ilişkin derslerin verildiği yarıyıldan başlamak üzere, her yarıyıl için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.
Bu süreler sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Kayıtlı olduğum programdan kaydımı nasıl sildirebilirim?
Enstitümüz web sayfasında Formlar-Öğrenci Formları kısmındaki “Kayıt Sildirme İstem Dilekçesi” ile başvurulduğu takdirde kaydınız silinir. Öğrencinin kaydının silinebilmesi için dilekçeye ek olarak da Araç Sticker’ı (varsa) ve öğrenci kimlik kartını eklemesi gerekmektedir.
KAYIT YENİLEME VE DERS KAYIT SÜRECİ
Ders kaydımı hangi adresten ve ne zaman yapabilirim?
İlgili yarıyılın akademik takviminde belirtilen sürelerde OGRİS otomasyon sistemi üzerinden öğrenci numaranızı ve şifrenizi girerek kaydınızı yapabilirsiniz.
Ders kaydımda harç ücreti çıktı. Neden olabilir?
- Normal öğrenim süresini aştığınızdan dolayı olabilir.
- Enstitümüze kaydınızdan önce başka bir yükseköğrenimde kaydınız olduğundan (açıköğretim dahil) harç ücreti ödersiniz.
Ders kayıt tarihlerini kaçırdım ne yapmam gerekir?
Akademik Takvimde belirtilen Ekle/Sil tarihleri içerisinde danışman hocalarıyla irtibata geçerek ders kayıtları yapılabilmektedir.
Daha önce başarısız olduğum seçmeli derslerin yerine başka bir seçmeli ders alabilir miyim?
Evet, öğrenci tekrara kaldığı seçmeli dersin yerine, danışman onayı ile başka bir dersi de ilgili dönemde alabilir. Tez Aşamasına geçen öğrenci başarısız olduğu dersi varsa Enstitü ile irtibata geçerek ders kaydı yapmaları gerekmektedir.
Uzmanlık alan, seminer ve yüksek lisans tezini her dönem almak zorunda mıyım?
Tez Çalışması + Özel Konular dersi: İkinci yarıyıldan itibaren mezun oluncaya kadar her dönem,
Tez Çalışması + Uzmanlık Alan Dersi: Yeterlik döneminden başarılı olup, Tez Önerisi verdikten sonraki dönemden itibaren mezun oluncaya kadar her dönem alınacaktır.
Seminer: Ders dönemi içerisinde danışmanın uygun gördüğü yarıyılda sadece 1 kere
Tez Çalışması (Tez Önerisi) + Özel Konular dersi: İkinci yarıyıldan itibaren Tez Önerisini verinceye kadar
Doktora Yeterlik: Doktora programında ders dönemi bitiminden sonraki yarıyıllarda başarılı oluncaya kadar
Tezli Yüksek Lisans tez dönemindeyim hangi dersleri almam gerekiyor?
Danışmanınız adına açılmış olan Tez Çalışması ve Özel Konular dersini almanız gerekmektedir.
Doktora yeterlilik dönemindeyim hangi dersleri almam gerekiyor?
Danışmanınız adına açılmış olan Doktora Yeterlik dersini almanız gerekmektedir.
Doktora tez dönemindeyim hangi dersleri almam gerekiyor?
Danışmanınız adına açılmış olan Tez Çalışması ve Uzmanlık Alan dersini almanız gerekmektedir.
DERS SÜRECİ
Ders programlarına nasıl ulaşabilirim?
OGRİS otomasyon sisteminden (https://otomasyon.ohu.edu.tr/ogris) ders programı linkine tıklayarak ya da enstitümüz web sayfasından kayıtlı olduğunuz programın derslerine ulaşabilirsiniz.
Seminer dersi sonunda Enstitüye hangi belgeleri vermem gerekiyor?
Danışmanın imzaladığı “Seminer Tutanağı” (Doktora ve Tezli Yüksek Lisans) ve sunmuş olduğunuz seminerin Enstitümüz tez yazım kılavuzuna uygun bir şekilde (Seminer Örneği) word formatında hazırlanarak bir CD içerisinde enstitümüze teslim edilmesi gerekmektedir.
Tezli Yüksek Lisans Programında tez önerimi ne zaman verebilirim?
Öğrencinin danışmanıyla beraber belirlediği tez konusunu en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar OGRİS otomasyon sistemi üzerinden Tez Öneri Formunun doldurularak danışman öğretim üyesinin onayına sunulması Anabilim dalı başkanının onayı ile birlikte enstitüye gönderilmesi gerekmektedir. Tez önerisi EYK kararı ile kesinleşir.
Tez konusunda değişiklik yapmak istiyorum ne yapmalıyım?
Tez önerisi EYK tarafından kabul edilen öğrenci “Tez/Dönem Projesi İsim ve İçerik Değişikliği Dilekçesi” Anabilim dalı başkanlığına iletmesi ayrıca OGRİS otomasyon sistemi üzerinden Tez Öneri Formunun doldurularak danışman öğretim üyesinin onayına sunulması Anabilim dalı başkanının onayı ile birlikte enstitüye gönderilmesi gerekmektedir. Enstitü Yönetim Kurulu Kararı ile kesinleştikten sonra öğrenci Ulusal Tez Merkezine e- devlet ile giriş yapıp tez veri giriş formunu doldurup imzalı bir şekilde Enstitüye teslim eder.
Dönem projesi önerisini ne zaman verebilirim?
İkinci yarıyıl başlangıcından itibaren akademik takvimde belirtilen son güne kadar Formlar-Öğrenci Formları kısmında yer alan “Dönem Projesi Öneri Formu”nu doldurup, anabilim dalına teslim etmeniz ve anabilim dalı başkanının onayı ile birlikte enstitüye gönderilmesi gerekmektedir. Dönem Proje önerisi EYK kararı ile kesinleşir.
Tez önerisi veya dönem projesi önerisinin kabul edilip edilmediğini nasıl öğrenebilirim?
OGRİS otomasyon sistemine giriş yapıldıktan sonra “Ders İşlemleri” menüsünün altından “Tez Durumu” sekmesinden ya da “Öğrenci Bilgileri” menüsünün altından “Yönetim Kurulu Kararları” sekmesinden kontrol edebilirsiniz.
Tezim için anket çalışması yapmak / etik kurul onayı almak istiyorum ne yapmam lazım?
Enstitümüz web sayfasında Formlar-Öğrenci Formları kısmındaki “Tez Araştırma İzin Dilekçesi” ve ekinde yer alan belgeler ile enstitü öğrenci işlerine başvurmanız gerekmektedir.
TEZSİZ YÜKSEK LİSANS
TEZ/DÖNEM PROJESİ TESLİM SÜRECİ
Dönem projesini ne zaman ve nasıl teslim edebilirim?
En erken ikinci yarıyılın sonunda en geç üçüncü yarıyılın sonunda danışman hocanızın final veya bütünleme sınavları sonunda dönem projesi dersine başarılı notunu girdikten sonra;
- 1 adet karton kapaklı basılmış, tez yazım kılavuzuna uygun dönem projesi,
- 2 Adet Dönem Projesinin Kaydedildiği CD (pdf formatında)
- Formlar-Öğrenci Formları kısmında yer alan “Dönem Projesi Değerlendirme” formu (danışmanca imzalanarak anabilim dalı aracılığı ile gönderilecek),
- Öğrenci Menüsü-Mezuniyet İşlemleri sekmesindeki “Dönem Projesi Teslim Tutanağı” danışman öğretim üyesine imzalattırılarak teslim edilecektir.
- Öğrenci Menüsü-Mezuniyet İşlemleri sekmesindeki “İlişik Kesme Formu”nun ilgili yerlerinin doldurulması,
- Öğrenci kimlik kartını
- 2 Adet Fotoğraf
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
Enstitüye teslim etmeniz gerekmektedir. Enstitü Yönetim Kurulu ile dönem projeniz kabul edildikten sonra mezuniyet işlemleriniz tamamlanacaktır. Detaylı bilgi için Tezsiz Yüksek Lisans Mezuniyet İşlemleri sayfasını ziyaret ediniz.
TEZLİ YÜKSEK LİSANS
Tez savunma sınavına girmek istiyorum intihal oranı ne kadar olmalıdır?
Danışmanın savunulabilir onayını verdiği tezinizi Enstitünün sosbil@ohu.edu.tr adresine Word formatında göndermesi gerekmektedir. Enstitünün incelemesi sonucunda intihal oranının tek kaynaktan %5, toplamda %25’in altında olması gerekmektedir. Bu oranı aşan tezler için savunma tarihi verilmeyecektir.
Tez savunma sınavına girmek istiyorum ne yapmam gerekiyor?
Alması gereken dersleri başarıyla tamamlamış, tez önerisi Enstitü Yönetim Kurulunca kabul edilmiş olan öğrencinin, 4. yarıyılın sonunda tezinin danışmanca savunulabilir olduğunun uygun görülmesiyle birlikte;
Formlar menüsü-akademik danışman formları sekmesi altında bulunan “ Danışman Yüksek Lisans Tez Savunma Sınav Jürisi Talep Dilekçesi” (Danışman tarafından doldurulacak olup 3 asıl 2 yedek jüriden 1 asıl 1 yedek jürinin üniversitemiz kadrosu dışından belirlenerek tarih ve saat önerisiyle birlikte anabilim dalı aracılığı ile Enstitüye EBYS sistemi üzerinden gönderilir.)
NOT: Tez savunma sınavı tarihinin sınav tarihinden en erken 15 gün öncesinden enstitümüze gönderilmesi gerekmektedir.
NOT: Tez sınav jürisi oluşturulan öğrenci tezini ciltlenmemiş beş nüsha olarak hazırlar ve jüri üyelerine teslim eder.
Öğrencinin, savunma öncesinde Öğrenci menüsü-Tez Savunma Sınavı İşlemleri sekmesi altında bulunan “Yüksek Lisans Tez Savunma Onay Sayfası”ndan (jüri isimleri yazılı 5 adet; buradaki tez başlığının jürinin kabul ettiği başlığı olması gerekir), her jüri üyesi için “Tez İnceleme ve Değerlendirme Rapor Formu” ve “Yüksek Lisans Tez Savunma Sınav Tutanağı Formu”nu bilgisayar ortamında hazırlaması ve sınav esnasında jüri üyelerine vermesi gerekir.
Tez savunma sınavından başarılı oldum. Enstitüye hangi evrakları teslim etmem gerekiyor?
Tezin jüri üyeleri tarafından kabul edilmesinden sonra öğrenci 1 aylık süre içerisinde aşağıdaki işlemleri tamamlaması gerekir.
Tezin jüri üyeleri tarafından kabulüyle birlikte önerilen düzeltme işlemleri yapıldıktan ve danışman onayı alındıktan sonra;
- 2 Adet Ciltlenmiş Tez Kitabı (Beyaz Karton Kapaklı) 1 adet Üniversite Kütüphanesine teslim edilecektir. (Tez araştırma, çalışma izni söz konusu değilse sadece 1 tez kitabı bastırılması yeterlidir.)
- Tez Veri Giriş ve Yayımlama İzin Formu (Doldurularak 3 adet çıktı alınacaktır.) (https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/giris.jsp)
- İlişik Kesme Belgesi
- 2 Adet Tezin Kaydedildiği Anametin CD (CD İçerisindeki Tez Dosyaları isimlendirilirken Tez Veri Giriş Formundaki referans numarası kullanılacaktır .)
- 1 ADET ANAMETİN CD (Tez referans numarası verilerek pdf olarak kaydedilecek. Tezin dış kapak dahil tamamı anametinde yer alacaktır. Onay sayfasız olacaktır. Dış kapaktan sonra 1 boş sayfa olacak, en son sayfada 1 boş sayfa öncesinde özgeçmiş istenirse bulunacaktır.)
- 2 Adet Tez Özetlerinin (Türkçe-İngilizce) Kaydedildiği CD (CD İçerisindeki Tez Dosyaları isimlendirilirken Tez Veri Giriş Formundaki referans numarası kullanılacaktır)
- 2 Adet Onay Sayfası
- Öğrenci Kimlik Kartı
- Kimlik Fotokopisi
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- Sticker (Öğrenci Sticker Almışsa)
- Tez Teslim Tutanağı
- Türkiye Mezunları Bilgi Formu (Yabancı Uyruklu öğrenciler dolduracaktır.)
Enstitüye teslim edilir.
* CD’ler CD kutusu ve CD Kapağı ile birlikte teslim edilir.
* Detaylı bilgi için Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programları Mezuniyet İşlemleri sayfasını ziyaret ediniz.
Tez savunma sınavından başarılı oldum. Evrakların teslim süresi ne kadardır?
Evrakları savunma tarihinden itibaren 1 ay içerisinde teslim etmeniz gerekir. Enstitüye vereceğiniz mazeret dilekçesi uygun görüldüğü takdirde 1 aylık ek süre alabilirsiniz. Bu süre içerisinde teslim etmediğiniz takdirde azami öğrenim süresi sonunda ilişiğiniz kesilecektir.
Tez savunma sınavında uzatma verildi ne yapmam gerekir?
Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci, en geç üç ay içinde düzeltmeleri yapılan tezi, aynı jüri önünde azami süreler içinde yeniden savunur. Tekrar başarısız bulunarak tezi kabul edilmeyen öğrencinin ilişiği kesilir. İlk tez savunma sınavı azami süreler sonunda yapılanlar, en fazla 3 aylık uzatma süresi almaları durumunda, bu sürenin bir sonraki yarıyıla denk gelmesi halinde ders kaydı yapması gerekmektedir.
Tez savunma sınavından başarısız oldum tezsiz yüksek lisansa geçiş yapabilir miyim?
Tezi reddedilen öğrencinin talepte bulunması halinde, tezsiz yüksek lisans programının ders kredi yükü, proje yazımı ve benzeri gereklerini yerine getirmiş olması kaydıyla kendisine tezsiz yüksek lisans diploması verilir.
Tez savunma sınavına gelemedim ve Enstitü Yönetim Kurulu mazeretimi kabul etmedi öğrencilik durumum ne olur?
Tez savunma sınavına gelemeyen öğrenci, mazeretini belgelendirdiği ve bu mazeret Enstitü Yönetim Kurulu tarafından kabul edildiği takdirde, azami süreyi aşmamak şartıyla mazeret süresinin bitiminden itibaren bir ay içinde tez savunma sınavına alınır. Enstitü Yönetim Kuruluna mazeret sunmayan veya Enstitü Yönetim Kurulu tarafından mazereti kabul edilmeyen öğrencinin tezi başarısız sayılarak Üniversite ile ilişiği kesilir.
DOKTORA
Doktora yeterlik sınavına ne zaman girebilirim?
Öğrenci, derslerini başarı ile tamamladıktan sonra danışmanın onayıyla yeterlik sınavına girmek istediğini belirten “Doktora Yeterlik İstem Dilekçesi” ile Enstitüye başvurur. Doktora yeterlik komitesi Yeterlik Sınavı Jürisi, öğrencinin yeterlik sınavına gireceği tarih, saat ve yeri belirleyerek Enstitüye gönderir.
Yeterlik sınavı biri Aralık ayından, diğeri Haziran ayından başlayarak; bir sonraki eğitim-öğretim yarıyılı kayıt yenileme haftası başlangıcına kadar yapılır. Yılda en fazla iki kez yeterlik sınavına girebilir. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenci en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.
Yeterlilik sınavından başarılı olmam için kaç puan almam gerekir?
Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için yazılı ve sözlü sınavların her ikisinden de 100 tam puan üzerinden en az 75 puan alması gerekir. Sınav jürileri öğrencinin yazılı ve sözlü sınavlardaki başarı durumunu değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir ve kararını anabilim/anasanat dalı başkanlığına yazılı olarak bildirir. Bu karar, anabilim/anasanat dalı başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir.
Tez izleme komitesi nasıl ve kimlerden oluşacak?
Yeterlik sınavında başarılı olan öğrenci için danışmanının önerisi, anabilim/anasanat dalı kurulu ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile bir ay içinde Tez İzleme Komitesi oluşturulur. Tez İzleme Komitesi, üç öğretim üyesinden oluşur. Tez İzleme Komitesinde tez danışmanından başka, anabilim/anasanat dalı içinden ve farklı bir anabilim/anasanat dalından ve/veya yurt içi/yurt dışı farklı bir yükseköğretim kurumundan birer üye yer alır. İkinci tez danışmanı atanması durumunda ikinci tez danışmanı isterse Tez İzleme Komitesi toplantılarına katılabilir. Tez İzleme Komitesinin kurulmasından sonraki dönemlerde, danışmanın gerekçeli önerisi, anabilim/anasanat dalı kurulu ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile Tez İzleme Komitesi üyelerinde değişiklik yapılabilir.
Tez öneri savunmasına girmek istiyorum, ne yapmalıyım?
Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci, en geç altı ay içinde tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Öğrenci, tez önerisi ile ilgili yazılı bir raporu sözlü savunmadan en az on beş gün önce komite üyelerine dağıtır. Savunma sınavı sonunda öğrenci için tez öneri savunma sınav tutanağı formu doldurularak Anabilim Dalı Başkanlığı aracılığıyla Enstitüye iletilir.
Tez konusunda değişiklik yapmak istiyorum ne yapmalıyım?
Tez önerisi EYK tarafından kabul edilen öğrenci “Tez/Dönem Projesi İsim ve İçerik Değişikliği Dilekçesi” Anabilim dalı başkanlığına iletmesi ayrıca Enstitü öğrenci işleri ile irtibata geçerek yeni tez öneri formu doldurabilmesi için sistemin açılmasına izin verilir. OGRİS otomasyon sistemi üzerinden Tez Öneri Formunun doldurularak danışman öğretim üyesinin onayına sunulması Anabilim dalı başkanının onayı ile birlikte enstitüye gönderilmesi gerekmektedir.
Tez önerim kabul edildi ilk Tez İzleme Komitesi (TİK) raporunu ne zaman verebilirim?
Tez önerisi kabul edilen öğrenci için Tez İzleme Komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık dönemlerinde birer defa olmak üzere yılda en az iki defa toplanarak öğrencinin yaptığı çalışmaları değerlendirir. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce Tez İzleme Komitesi üyelerine yazılı bir rapor sunar. Anabilim Dalı Başkanlığı aracılığıyla Enstitüye gönderilir.
Tez İzleme Komitesi üyelerinde değişiklik yapılabilir mi?
Tez İzleme Komitesinin kurulmasından sonraki dönemlerde, danışmanın gerekçeli önerisi, anabilim/anasanat dalı kurulu ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile Tez İzleme Komitesi üyelerinde değişiklik yapılabilir.
(Varsa) İkinci tez danışmanı Tez İzleme Komitesi üyesi olabilir mi?
İkinci tez danışmanının atanması durumunda ikinci tez danışmanı dilerse komite toplantılarına katılabilir ancak tez izleme komitesine üye olamaz.
Tez savunmasına girebilmek için kaç TİK’ten başarılı olmam lazım?
Öğrencinin tezinin sonuçlanabilmesi için en az üç Tez İzleme Komitesi raporu sunulması gerekir. Öğrencinin tez savunma sınavına girebilmesi için dört yarıyıl tez çalışması ve Uzmanlık Alan dersine kayıt yaptırıp başarılı olması gerekir.
Doktora Tez savunma sınavına girmek istiyorum hangi evrakları hazırlamam gerekiyor?
Danışman tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile birlikte tezi enstitüye teslim eder. İntihal Oranı Enstitünün belirlemiş olduğu oranların altında çıkan öğrenci aşağıda evrakları hazırlaması gerekmektedir. Danışmanın savunulabilir onayını verdiği tezinizi Enstitünün sosbil@ohu.edu.tr adresine Word formatında göndermesi gerekmektedir.
Formlar menüsü-akademik danışman formları sekmesi altında bulunan “ Danışman Doktora Tez Savunma Sınav Jürisi Talep Dilekçesi” doldurularak abd başkanlığına teslim edilir. (Danışman tarafından doldurulacak olup 5 asıl 2 yedek jüriden 2 asıl 1 yedek jürinin üniversitemiz kadrosu dışından belirlenerek tarih ve saat önerisiyle birlikte anabilim dalı aracılığı ile Enstitüye EBYS sistemi üzerinden gönderilir.)
NOT: Tez savunma sınavı tarihi ve sınav tarihinin sınav tarihinden en geç 15 gün öncesinden enstitümüze gönderilmesi gerekmektedir.
NOT: Tez sınav jürisi oluşturulan öğrenci tezini ciltlenmemiş yedi nüsha olarak hazırlar ve jüri üyelerine teslim eder.
Öğrencinin, savunma öncesinde Öğrenci menüsü-Tez Savunma Sınavı İşlemleri sekmesi altında bulunan “Doktora Tez Savunma Onay Sayfası”ndan (jüri isimleri yazılı 5 adet; buradaki tez başlığının jürinin kabul ettiği başlığı olması gerekir), her jüri üyesi için “Tez İnceleme ve Değerlendirme Rapor Formu” ve “Doktora Tez Savunma Sınav Tutanağı Formu”nu bilgisayar ortamında hazırlaması ve sınav esnasında jüri üyelerine vermesi gerekir.
Doktora tez savunma Jürisi kimlerden oluşur?
Danışman tarafından doldurulacak olan Tez sınavı jüri öneri formu 5 asıl 2 yedek jüriden oluşması gerekmektedir. Tez izleme komitesi bu jürinin doğal üyesidir. Diğer 2 asıl 1 yedek jürinin üniversitemiz kadrosu dışından belirlenmesi, tarih ve saat önerisiyle birlikte anabilim dalı aracılığı ile enstitüye gönderilmesi gerekir.
Tez savunma sınavına kimler katılabilir?
Tez savunma sınavının sunulması dinleyicilere açık olarak yapılır. Dinleyiciler, öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşur. Soru cevap bölümünde öğrenciye yalnız jüri üyeleri soru sorabilir.
Tez savunma sınavında başarılı oldum. Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?
Jüri üyelerinin imzalamış olduğu Doktora Tez Savunma Sınav Tutanağı Formu ve Tez İnceleme ve Değerlendirme Rapor Formu Anabilim dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen 3 iş günü içinde enstitüye gönderilir.
Tezin jüri üyeleri tarafından kabul edilmesinden sonra öğrencinin 1 aylık süre içerisinde aşağıdaki işlemleri tamamlaması gerekir.
Tezin jüri üyeleri tarafından kabulüyle birlikte önerilen düzeltme işlemleri yapılarak danışman onayı alındıktan sonra;
- 2 Adet Ciltlenmiş Tez Kitabı (Beyaz Karton Kapaklı) 1 adet Üniversite Kütüphanesine teslim edilecektir. (Tez araştırma, çalışma izni söz konusu değilse sadece 1 tez kitabı bastırılması yeterlidir.)
- Tez Veri Giriş Formu (Doldurularak 3 adet çıktı alınacaktır.) (https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/giris.jsp)
- İlişik Kesme Belgesi
- 2 Adet Tezin Kaydedildiği Anametin CD (CD İçerisindeki Tez Dosyaları isimlendirilirken Tez Veri Giriş Formundaki referans numarası kullanılacaktır)
- 2 Adet Tez Özetlerinin (Türkçe-İngilizce) Kaydedildiği CD (CD İçerisindeki Tez Dosyaları isimlendirilirken Tez Veri Giriş Formundaki referans numarası kullanılacaktır)
- 2 Adet Onay Sayfası
- Öğrenci Kimlik Kartı
- Kimlik Fotokopisi
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- Sticker (Öğrenci Sticker Almışsa)
- Tez Teslim Tutanağı
- Türkiye Mezunları Bilgi Formu (Yabancı Uyruklu öğrenciler dolduracaktır.)
Enstitüye teslim edilir.
* CD’ler CD kutusu ve CD Kapağı ile birlikte teslim edilir.
* Detaylı bilgi için Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programları Mezuniyet İşlemleri sayfasını ziyaret ediniz.
Tez savunma sınavında başarısız oldum. İlişiğim kesilir mi?
Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin ilişiği kesilir.
Tez Savunma sınavı sonunda tezim hakkında düzeltme verildi. Ne yapmalıyım?
Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci, en geç altı ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Savunma sonrasında tekrar başarısız bulunan öğrencinin üniversite ile ilişiği kesilir.
Doktora Tez Savunma sınavı sonunda başarısız oldum. Tezsiz yüksek lisans diploması alabilir miyim?
Kredili derslerini ve/veya azami süresi içinde tez çalışmasını tamamlayamayanlara, doktora tezinde başarılı olamayanlara tezsiz yüksek lisans için gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla talepleri halinde tezsiz yüksek lisans diploması verilir.
EĞİTİM ÖĞRETİM PLANLARIMIZ
2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılından İtibaren Kayıt Yaptıran Öğrenciler İçin
· Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisansüstü programlarında yer alan lisansüstü derslere ilişkin ders saatlerinin 3 saat/hafta olmasına
· Tezli Yüksek Lisans ve Doktora/Sanatta Yeterlik programlarındaki derslerin 8 AKTS kredisi ve Tezsiz Yüksek Lisans programlarındaki derslerin 6 AKTS kredisi, olacak şekilde belirlenmesine,
· Tezsiz Yüksek Lisans derslerinin XXX5YYY kodlu, Tezli Yüksek Lisans derslerinin XXX6YYY kodlu, Doktora/Sanatta Yeterlik derslerinin XXX7YYY kodlu, Ortak zorunlu derslerin XXX8YYY kodlu, olmasına,
1) Tezsiz Yüksek Lisans
a. Tezsiz yüksek lisans programının toplam otuz krediden ve 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az on ders ve dönem projesinden oluşmasına,
b. Dönem Projesinin kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilmesine ve AKTS kredi değerinin 2 AKTS kredisi olmasına,
c. Sosyal Bilimler Enstitüsü Tezsiz Yüksek Lisans Programlarında eğitim-öğretim planının aşağıdaki tabloda gösterildiği şekilde olmasına,
I. Yarıyıl | AKTS kredisi | Kredi | II. Yarıyıl | AKTS kredisi | Kredi |
Seçmeli Ders | 6 | 3 | Seçmeli Ders | 6 | 3 |
Seçmeli Ders | 6 | 3 | Seçmeli Ders | 6 | 3 |
Seçmeli Ders | 6 | 3 | Seçmeli Ders | 6 | 3 |
Seçmeli Ders | 6 | 3 | Seçmeli Ders | 6 | 3 |
Seçmeli Ders | 6 | 3 | Seçmeli Ders | 6 | 3 |
Dönem Projesi | 2 | - |
Toplam | 30 | 15 | Toplam | 32 | 15 |
2) Tezli Yüksek Lisans
a. Tezli Yüksek lisans programının toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer ve tez çalışmasından oluşmasına,
b. Seminer dersi, Özel Konular ve Tez Çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilmesine,
c. Öğrencinin programı tamamlayabilmesi için her yarıyılda (Özel Konular dersi hariç) en az 30 AKTS kredisi olmak üzere toplamda en az 120 AKTS kredisini tamamlamasına,
ç. Öğrencinin, danışman atanmasını izleyen yarıyıldan itibaren her yarıyıl Özel Konular dersine kayıt yaptırmasına,
d. Öğrencinin danışman atamasını izleyen yarıyıldan itibaren tez konusunun, tez öneri formuyla en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar anabilim/anasanat dalı kurulu kararı ile enstitüye önerilmesine,
e. Öğrencinin en geç danışman atanmasını izleyen yarıyıldan itibaren her yarıyıl tez çalışmasına kayıt yaptırmasına,
f. Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği konulu ders ile seminer dersinin planda belirtilen yarıyıllarda alınmasına,
g. Öğrencinin Tez önerisi EYK tarafından kabul edildiğinde Tez Çalışması (Tez Önerisi)’inde başarılı sayılmasına ve başarılı sayılmasını izleyen yarıyıldan itibaren Tez Çalışmasına kayıt yaptırmasına
ğ. Sosyal Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Programlarında eğitim-öğretim planının aşağıdaki tabloda gösterildiği şekilde olmasına,
I. Yarıyıl | AKTS Kredisi | Kredi | II. Yarıyıl | AKTS Kredisi | Kredi | III. Yarıyıl | AKTS Kredisi | Kredi | IV. Yarıyıl | AKTS Kredisi | Kredi |
Seçmeli Dersler | 24 | 9 | Seçmeli Dersler | 24 | 9 | Tez Çalışması | 30 | - | Tez Çalışması | 30 | - |
Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği konulu ders | 8 | 3 | Seminer | 8 | - |
Özel Konular | 2 | - | Özel Konular | 2 | - | Özel Konular | 2 | - |
Tez Çalışması (Tez Önerisi) | 2 | |
Toplam | 32 | 12 | Toplam | 36 | 9 | Toplam | 32 | - | Toplam | 32 | - |
Not 1: Bahar yarıyılında kabul edilen öğrenciler, Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği konulu dersi Güz yarıyılında, Seminer dersini Bahar yarıyılında, alırlar.
3) Doktora Programları
-Yüksek Lisans Derecesi İle Kabul Edilenler
a. Doktora programının, toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşmasına,
b. Seminer dersi, Uzmanlık Alan Dersi, Tez Önerisi ve Tez Çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilmesine,
c. Öğrencinin programı tamamlayabilmesi için her yarıyılda (Uzmanlık Alan Dersi hariç) en az 30 AKTS kredisi olmak üzere toplamda en az 240 AKTS kredisini tamamlamasına,
ç. Doktora öğrencisinin yeterlik sınavında başarılı olduğu yarıyılı izleyen yarıyıldan itibaren her yarıyıl Uzmanlık Alan Dersine kayıt yaptırmasına,
d. Doktora programında Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği konulu bir dersin Yüksek lisans programında alınmamışsa zorunlu olmasına,
e. Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği konulu bir dersin daha önce alındığı belgelendirilmişse ilgili ders yerine bir adet seçmeli ders almasına,
f. Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği konulu ders ile seminer dersini planda belirtilen yarıyıllarda alınmasına,
g. Sosyal Bilimleri Enstitüsü Doktora Programlarına tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için eğitim-öğretim planının aşağıdaki tabloda gösterildiği şekilde olmasına,
I. Yarıyıl | AKTS Kredisi | Kredi | II. Yarıyıl | AKTS Kredisi | Kredi | III. Yarıyıl | AKTS Kredisi | Kredi | IV. Yarıyıl | AKTS Kredisi | Kredi | V-VIII. Yarıyıllar | AKTS kredisi | Kredi |
Seçmeli Dersler* | 24 | 9 | Seçmeli Dersler* | 24 | 9 | Doktora Yeterlik | 30 | - | Tez Önerisi | 30 | - | Tez Çalışması | 30 | - |
Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği konulu ders | 8 | 3 | Seminer | 8 | - | Uzmanlık Alan Dersi | 2 | - | Uzmanlık Alan Dersi | 2 | - |
Toplam | 32 | 12 | Toplam | 32 | 9 | Toplam | 30 | - | Toplam | 32 | - | Toplam | 32 | - |
Not 1: Programa bahar yarıyılında kabul edilen öğrenciler, Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği konulu dersi Güz yarıyılında, Seminer dersini Bahar yarıyılında, alırlar.
-Lisans derecesi ile kabul edilenler
a. Doktora programının, Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en az kırk iki kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşmasına,
b. Seminer Dersi, Uzmanlık Alan Dersi, Tez Önerisi ve Tez Çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilmesine,
c. Öğrencinin programı tamamlayabilmesi için her yarıyılda (Uzmanlık Alan Dersi hariç) en az 30 AKTS kredisi olmak üzere toplamda en az 300 AKTS kredisini tamamlamasına,
ç. Doktora öğrencisinin yeterlik sınavında başarılı olduğu yarıyılı izleyen yarıyıldan itibaren her yarıyıl Uzmanlık Alan Dersine kayıt yaptırmasına,
d. Doktora programına Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği konulu bir dersin zorunlu olmasına,
e. Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği konulu ders ile seminer dersini planda belirtilen yarıyıllarda alınmasına,
f. Sosyal Bilimleri Enstitüsü Doktora Programlarına Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için eğitim-öğretim planının aşağıdaki tablolarda gösterildiği şekilde olmasına,
I-IV. Yarıyıllar |
I. Yarıyıl | AKTS Kredisi | Kredi | II. Yarıyıl | AKTS Kredisi | Kredi | III. Yarıyıl | AKTS Kredisi | Kredi | IV. Yarıyıl | AKTS Kredisi | Kredi |
|
Seçmeli Dersler* | 24 | 9 | Seçmeli Dersler* | 32 | 12 | Seçmeli Dersler* | 24 | 9 | Seçmeli Dersler* | 32 | 12 |
|
Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği konulu ders | 8 | 3 | Seminer | 8 | - |
|
Toplam | 32 | 12 | | 32 | 12 | | 32 | 9 | | 32 | 12 |
|
V-X. Yarıyıllar |
V. Yarıyıl | AKTS Kredisi | Kredi | VI. Yarıyıl | AKTS Kredisi | Kredi | VII-X. Yarıyıllar | AKTS Kredisi | Kredi |
|
Doktora Yeterlik | 30 | - | Tez Önerisi | 30 | - | Tez Çalışması | 30 | - |
|
Uzmanlık Alan Dersi | 2 | - | Uzmanlık Alan Dersi | 2 | - |
|
Toplam | 30 | - | Toplam | 32 | - | Toplam | 30 | - |
|
Not: Programa bahar yarıyılında kabul edilen öğrenciler, Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği konulu dersi Güz yarıyılında, Seminer Dersini Bahar yarıyılında, alırlar.