Akademisyenlerimize “En İyi Sözel Bildiri İkincilik” Ödülü

Antalya’da 13-16 Mart 2019 tarihleri arasında yapılan, uluslararası katılımın olduğu XX. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi’nde, Üniversitemiz Tıp Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Sedef İlk, Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Arslan Gülen ve Prof. Dr. Üner Kayabaş’ın yaptıkları “Karbapenem Dirençli Acinetobacter baumannii’de Kuersetin-Meropenem Yüklü Lesitin/Kitosan Nanopartikülünün Etkinliği” isimli araştırma, “En İyi Sözel Bildiri İkincilik Ödülü”nü almaya hak kazandı.

Ödüle layık görülen bu araştırma, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı ve Niğde Teknopark’ta faaliyet gösteren JKB Ar-Ge Danışmanlık Firması laboratuvarının işbirliği ile gerçekleştirildi.

Araştırmada, günümüzde enfeksiyonların tedavisinde kullanılan mevcut antibiyotiklere karşı dirençli bakteri türlerinin sürekli artması, bilim insanlarını yeni antibiyotik arayışına yönlendirdiği vurgulanmakta ve Nanopartikül teknolojisiyle elde edilen fonksiyonel nanomateryaller ile yeni nesil antibiyotiklerle dirençli bakterilere karşı, başarılı sonuçlar elde etmek hedeflenmektedir.

Bu kapsamda; hastanelerde, özellikle yoğun bakım ünitelerinde ciddi ve mevcut tedavi seçeneklerine dirençli enfeksiyonlara yol açan Acinetobacter baumannii isimli bakteriye karşı antibiyotik ve antimikrobiyal özellikli maddeler nanopartiküllere yüklenerek bu mikroorganizmaya karşı etkinliği araştırıldı.

Araştırma sonuçlarına göre, meropenem-kuersetin yüklü lesitin/kitosan nanopartiküllerinin antimikrobiyal etkinliğinin, sadece meropenem antibiyotiğine göre daha yüksek olduğu tespit edildi.

Ayrıca, Nanoteknolojik yaklaşımlar ile günümüzde kullanılan antibiyotiklerin, dirençli mikroorganizmalara karşı etkinliğini arttırmak için; sinerjik etki potansiyeli olan moleküller ve çeşitli taşıyıcı nanosistemler ile antibiyotiklerin kombinasyonu, antibiyotik direncini yenmekte gelecek için ümit vaad ediyor.

Üniversitemizde yapılan bu çalışma ile, dirençli bakterilere karşı kuersetin ve meropenemin sinerjik antibakteriyel etkinliğinin ve lesitin/kitosan nanopartiküllerinin taşıyıcı özelliğinin, geliştirilecek yeni jenerasyon antibiyotik kombinasyonları için, etkili bir yaklaşım potansiyeli olabileceğinin öngörüldüğü de bildirildi.