Üniversitemizde “2. Bitki Islahı ve Genetiği Öğrenci Kongresi” Gerçekleştirildi

2. Bitki Islahı ve Genetiği Öğrenci Kongresi, Üniversitemiz Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ev sahipliğinde düzenlendi.

Programın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Lisansüstü Öğrencisi Seher Ömezli, bitki ıslahı ve genetiğinin ele alınacağı kongrenin, ülkemizde bu alanda tez çalışmaları yapmakta olan lisansüstü öğrencileri başta olmak üzere birçok bitki ıslahı ve genetiğine ilgi duyan genç araştırmacının kariyer gelişimleri için yeni fırsatlar elde edecekleri bir ortam sağlamasını amaçladıklarını ifade etti.

Ömezli sözlerini, akademik camianın ve özel sektörün bir araya getirilerek farkındalık ve sinerji yaratmak amacıyla düzenlenen bu kongrede, aynı çatı altında buluşmuş olmaktan dolayı oldukça memnunuz diyerek noktaladı.

Seher Ömezli’nin ardından kürsüye çıkan Doç. Dr. Ufuk Demirel konuşmasına, kongrenin amaç hedeflerinden bahsederek başladı. Doç. Dr. Ufuk Demirel, “Bu kongre, Bitki Islahı ve Genetiği konularına ilgi duyan ve bu alanlarda çalışan siz gençler ile bu konuda uzman bilim insanlarını ve tohumculuk sektörünü bir araya getirmeyi amaçlamıştır. Hedefimiz geleceğin aday ıslahçıları olan sizlere, tohumculuk ve ıslah konusunda etkin ve yetkin kişilerden yararlanılabilecek bir ortamın yaratılması olmuştur” dedi.

Doç. Dr. Ufuk Demirel konuşmasını katkılarından dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar ve Tarım ve Teknolojileri Bilimi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan’a teşekkür ederek bitirdi.

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan ise kongrede yaptığı konuşmasında, tarımın önemini ve günümüze kadar olan süreçteki tarımsal gelişmeleri katılımcılarla paylaştı.

Üniversitemiz Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, 24 farklı ülkeden uluslararası öğrenciyi barındıran fakültenin, lisans ve lisansüstü öğrencilerine karşılıksız burs verdiğini de belirtti. Barınma sorunun olmadığı ve interaktif ve öğrenme merkezli bir eğitim modelini belirlediklerini ifade eden Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan sözlerini başarılı bir kongre temennisi ile sonlandırdı.

Kongrede konuşma yapan isimlerden Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik, kongre konuşmasında, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar’ın tematik kongrelere oldukça önem verdiklerini ifade etti. Üniversitemiz bünyesinde bulunan Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümünün Türkiye’de tek olduğu ve kongrenin bu bölüme sahip tek üniversitede yapılıyor olması da yine önemli” dedi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik konuşmasının devamında, “Deneyimli öğretim üyelerine sahibiz. İlerleyen dönemlerde daha da iyi sonuçlar alacağız. Bitki ıslahı ve genetiği teknikleriyle, Pazar talepleri doğrultusunda yeni keşifler yapılması ve yöremize ait bitkilerin tohumlarının geliştirilmesi de önem arz ediyor. Bitki ıslahı ve genetiği teknikleri, olumsuz çevre koşullarının etkisinin azaltılması konusunda da fayda sağlayacaktır ” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından kongre MAY Tohum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Çiftçiler’in “Tohumculuk Sektörünün Genel Yapısı ve Gençlerden Beklentiler” konulu söyleşisi ile başladı.

Hamdi Çiftçiler geçmiş deneyimlerinden başladığı konuşmasına MAY Tohum hakkında bilgiler vererek devam etti. Ziraat Mühendisliğini günümüzün olmazsa olmaz bir mesleği olarak ifade eden Hamdi Çiftçiler, Ziraat Mühendisliğinin ilgi alanına göre çok farklı uzmanlaşma alternatifleri sunan bir meslek olduğunu da vurguladı.

Hamdi Çiftçiler kişisel gelişimin ve kendini keşfetmenin oldukça önemli olduğunu ifade ettikten sonra sözlerini, “İşinizi sevin, değer katın ve fark yaratın” diyerek noktaladı.

2. Bitki Islahı ve Genetiği Öğrenci Kongresinin ilk gününde ayrıca, “Türkiye’de Meyve Islahı ve Çeşitler”, “Türkiye’de Buğday Islahının Dünü ve Geleceği”, “Batı Akdeniz İklim Kuşağında Yürütülen Yağ Bitkileri Islah Çalışmaları ve Yeni Perspektifler” adlı Çağrılı Bildirilere de yer verildi.

Kongre, ikinci gününde “May Tohum’da Mısır Islahı ve Kariyer Fırsatları” adlı Çağrılı Bildiri ile devam ederken, 2. Bitki Islahı ve Genetiği Öğrenci Kongresinde çok sayıda öğrenci kendilerine ait bildirileri katılımcılar ile paylaşma fırsatı buldu.

“DNA İzolasyonu +PCR” ve “Jel Elektroforez Analizi ve Sonuçların Yorumlanması” adlı kursların da yer aldığı 2. Bitki Islahı ve Genetiği Öğrenci Kongresi, Niğde gezisinin ardından sona erdi.