Üniversitemiz Kalite Koordinatörlüğü tarafından, kalite süreçlerinin kurum kültürü haline gelmesi, kalitenin içselleştirilmesi ve tüm birimlere yayılmasını sağlamak için akademik birim yöneticileri ile bölüm başkanlarına yönelik olarak Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Ersin Aydın’ın sunumuyla “Paydaş Görüşü Alımı Eğitimi” gerçekleştirildi.
Eğitim etkinliğinin açılışında Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, eğitim-öğretim, Ar-Ge ve toplumsal katkı alanlarında kalite çalışmalarının yükseköğretim kurumlarımızın daha fazla ertelenmemesi ve bir an önce yüzleşilmesi gereken bir süreç olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasında, üniversitemizde son üç yıldır gerçekleştirilen dijital dönüşümün meyvesinin alınmaya başlandığını vurguladı. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından özellikle araştırma-geliştirme anlamında üniversitemizin gerçek potansiyelini açığa çıkaracak bir dizi otomasyonun yazıldığını ve bunların entegrasyonun da bugünlerde tamamlanmaya başladığını belirten Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, veri toplamak için harcanan enerjinin artık verilerin kalitesini artırmak ve verilerin analizi için harcanacağını ve bu durumun çok önemli olduğunu ifade etti
Yükseköğretim Kalite Kurulunun (YÖKAK), üniversitelerden kalite bağlamında düzenli raporlar istediğini ve uzaktan eğitim örneğinde olduğu gibi bazen de döneme veya duruma özgü istenilen raporlarda paydaşla ilişkilerin çok büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, “Paydaşlar ile ilişkiler yakın gelecekte tüm birimlerimizin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı alanlarında yüzleşmek zorunda olduğu bir konu olarak görünüyor” dedi ve Üniversitemizde paydaş görüşü alınarak müfredat güncellemesi çalışmalarının başlaması dolayısıyla bu konuda farkındalık oluşturmak için "Paydaş Görüşü Alımı" eğitiminin yapıldığını sözlerine ekledi.
“Veri toplama ile ilgili bilişim altyapımızda önemli adımlar atık, şimdi anlık olarak toplanan bu verinin kalitesini artırmayı ve analiz ederek iyileştirme stratejimize yansıtmayı hedefliyoruz” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar açıklamalarının devamında, önümüzdeki süreçte Üniversitemiz Akademik Performans Değerlendirme ve İzleme Platformu (AKAPEDİA) ve Kalite Yönetim Bilgi Sistemi (KALBİS) sistemleri ile ilgili bilgilendirmelerin de yapılacağını aktardı ve Kalite Koordinatörlüğümüze “Paydaş Görüşü Alımı” adlı çevrimiçi eğitim dolayısıyla teşekkür etti.
“Paydaş Görüşü Alımı” adlı çevrimiçi eğitimi gerçekleştiren Kalite Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Ersin Aydın eğitimdeki açıklamalarına, yükseköğretim kurumları için paydaşın, eğitim – öğretim, Ar-Ge ve toplumsal katkı faaliyetleri ile ilişkili olan kamu ve özel sektörde yer alan kurum ve kuruluşlar ile doğrudan toplumdaki bireylerin dahil olduğu çok geniş bir kitleyi ifade ettiğini belirterek başladı.
Paydaşların, kalite güvencesi sisteminin anahtar bileşenlerinden biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ersin Aydın, paydaş katılımının, kalite güvencesi sisteminin tüm süreçlerinde gerekli olduğunu da vurguladı. Prof. Dr. Ersin Aydın sunumunu “İyi yapılandırılmış bir kalite güvencesi sisteminde kurumlar, iç ve dış paydaşlarını listelemeli, stratejik paydaşlarını tanımlamalı ve kamuoyuyla paylaşmalıdır” diyerek sürdürdü.
Yükseköğretim kurumlarında, öğrenciler, öğretim elemanları ve idari personellerin iç paydaşlar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ersin Aydın, mezunlar, ilişkili kurum ve kuruluşlar (devlet birimleri, uluslararası kuruluşlar, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, düzenleyici kurumlar, medya kuruluşları ve araştırma merkezleri) ve işverenlerin ise dış paydaşlar olduğunu da ayrıca belirtti.
Paydaşların kalite yönetimi süreçlerine etkilerinden de bahseden Prof. Dr. Ersin Aydın eğitimin ilerleyen kısımlarında ise, ana hatlarıyla paydaş analizi yapılırken izlenecek temel basamaklar, paydaş görüşü alımında doğru ve değerli bilgiler elde edebilmek için yapılması gerekenler ve paydaşlardan bilgi toplama yöntemleri, bilgi toplama aşamasında kalite inisiyatifinin kapsamını belirleme ve paydaş görüşü alımında karşılaşılan zorluklardan bahsetti. Prof. Dr. Ersin Aydın çevrimiçi olarak gerçekleştirdiği eğitimini, paydaş görüşü ile ilgili gerekli gördüğü diğer önemli hususlar hakkında detaylı bir bilgilendirme yaparak sonlandırdı.
Eğitimin slaytı için tıklayınız.