PROGRAM ÇIKTILARI
PÇ1 | Temel fen bilimleri ve tarım bilimleri alanlarında bilgi sahibi olur ve bunu uzmanlık alanında kullanma becerisi kazanır |
PÇ2 | Hayvansal üretimle ilgili strateji, yöntem ve teknikleri uygulayabilme |
PÇ3 | Hayvansal üretimle ilgili uygulamalar için gerekli olan teknikleri, bilgisayar yazılımlarını, teknolojileri ve diğer modern araç gereçleri kullanma ve projelendirme becerisi kazanır. |
PÇ4 | Hayvan genetik kaynakları ve hayvan ıslahı konularında bilgi sahibi olur ve bu bilgileri hayvansal üretimle ilgili sorunların çözümünde kullanır |
PÇ5 | Hayvansal üretimde verim düşüklüklerine neden olan faktörleri tanımlayabilme, |
PÇ6 | Doğal kaynakların etkin kullanıldığı çevre dostu üretim sistemlerini uygulayabilme |
PÇ7 | Hayvansal üretim ile ilişkili ekosistem ve sürdürülebilir tarım yönetimi, planlaması ve uygulamasına yönelik bilgilere sahip olma |
PÇ8 | Gıda, yenilebilir enerji/biyo enerji/bio-gaz, hammadde üretimi ve/veya işleme süreçleri hakkında bilgi sahibi olabilme |
PÇ9 | En az bir yabancı dil ve alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilme |
PÇ10 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olma becerisi |
PÇ11 | Alanıyla ilgili sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olma |
PÇ12 | Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirme, sorgulama ve araştırma, bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme becerisi kazanır. |
PÇ13 | Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceleyebilme |
PÇ14 | Elde ettiği verileri yorumlama ve değerlendirebilme, sorunları tanımlama, analiz etme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme ve proje ve danışmanlık hizmetleri sunabilme becerisi kazanır |
PÇ15 | Uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlama ve yönetebilme, disiplinler arası çalışma yapabilme becerisi kazanır |
PÇ16 | Hayvansal üretimle ilgili güncel gelişmeler hakkında bilgi sahibi olur. Alanıyla ilgili konularda danışmanlık, denetim ve bilirkişilik yapabilir. |
PÇ17 | Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan veya olmayan kişilerle paylaşabilme |
PÇ18 | Sosyal hakların evrenselliği, toplumlar arası ilişkiler, kültürel değerler, bilimin önemi ve tarihsel gelişimi ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olur. |
Beceri ve Yetkinlikler
Alana Özgü Beceri ve Yetkinlikler
1. Hayvansal üretimle ilgili sorunları anlayıp çözüm önerileri getirebilme becerisi
2. Tarımla ilgili diğer bölümlerle yakın ilişki içerisinde çalışabilmeli
3. Alanıyla ilgili güncel gelişmeleri takip edip uygulayabilmeli
4. Kanıta ve araştırmaya dayalı öneriler geliştirebilmeli
5. Veri toplayıp, analiz edebilme becerisi
6. Alanıyla ilgili bilimsel çalışmaları bağımsız olarak yürütebilmeli
7. Ulusal ve uluslararası proje yürütebilme becerisi
8. Alanıyla ilgili mevzuatı bilmeli
9. Hayvan hakları ve etik kuralları bilmeli
10. Hayvansal üretim işletmelerini yönetebilme becerisi
Genel Yetkinlikler
1. Mesleğe ilişkin temel bilgi,
2. Öğrenim alanına ilişkin temel bilgi
3. Disiplinler arası çalışma becerisi
4. Bilgiye ulaşma ve uygulama yeteneği
5. Çevre dostu hayvansal üretim sistemleri
6. Doğal kaynakların etkin kullanımı
7. Üretimden tüketime tüm hayvansal üretim sürecinin planlanması
8. Modern üretim teknolojilerini araştırma ve uygulama
9. Hayat boyu öğrenme ve hizmet etme
10. Yeterli düzeyde bilgisayar bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilmek
11. Verilerin toplanması, analiz edilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri
gözetme yeterliliğine sahip olmak
12. Kalite kontrol ve yönetimi ile çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olmak
13. Değişime ve yeniliğe açık olmak