Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Logo Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU - İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİ BÖLÜMÜ
DERS İÇERİKLERİ
1. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Ortak Zorunlu Ders ATA1015 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I 2 0 2
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihinin İçeriği ve Amacı, Osmanlı Devleti’nin Yapısı ve Çözülme Sebepleri, Devleti Kurtarma ve Reform Çabaları, Osmanlı Devletinde Meşruti Gelişmeler ve Entelektüel Hareketler, 1.Dünya Savaşı’nın Başlaması, 1. Dünya Savaşı ve Osmanlı Devleti, 1. Dünya Savaşı’nın Sonuçları, Mondros Mütarekesi, İşgaller, Osmanlı’dan Toprak İstekleri ve Paris Barış Konferansı, Kongreler Dönemi, Kongreler Dönemi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılışı ve Özellikleri, Milli Mücadelede Cepheler, Milli Mücadelede Cepheler.
Zorunlu Ders IUT1001 İLK YARDIM 2 0 3
İlk ve Acil Yardımın Tanımı, Temel İlkeleri, Amacı ve Yasal Yönleri, Hastanın/Yaralının Değerlendirilmesi, Koma Pozisyonu, Yetişkinlerde ve Çocuklarda Solunum Yolu Tıkanması, Solunum ve Dolaşımın Durması ve Kalp Akciğer Canlandırılması (CPR) (Yetişkin ve Çocuklarda),Diyaliz hastalarında acil durumlar , Kanamalar, Şok ve Şok Tedavisi, Kardiyak Aciller, Temel ve İleri Yaşam Desteği, Hematolojik ve İmmünolojik Aciller, Genitoüriner Aciller, Nörolojik Aciller, Metabolik Aciller, Toksikolojik Aciller, Hayvan Sokmaları ve Isırmaları, Toraks Travmaları, Abdominal Travmalar, Kas İskelet Sistemi Acilleri, Yüz, Göz, Kulak-Burun-Boğaz ve Diş Travmaları, Multiple Travmalar, Yanık, Donma, Sıcak Etkisi ile Oluşan Bozukluklar, Sivil Savunma, Hasta ve Yaralı Taşıma Teknikleri, Kitle İmha Silahları (NBC), Triaj, Afetler, Acil Servis Organizasyonu ve Standartları.
Zorunlu Ders IUT1003 İŞ VE UĞRAŞ TERAPİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR 3 0 5
İş ve uğraşı terapisinin tanımı; iş ve uğraşı terapisinde temel prensipler ve beceriler; değerlendirme, motivasyon ve öğrenme konuları detaylı olarak verilecektir.
Zorunlu Ders IUT1005 FİZYOLOJİ 2 0 4
Fizyolojik Prensipler ve Hücre Fizyolojisi, Dokular, Düz Kas ve İskelet Kası İşlevleri Mekanizması, Asit – Baz Dengesi, Sıvı Elektrolit Dengesi, Kan Fizyolojisi, Kalp ve Dolaşım Sistemi Fizyolojisi, Solunum Sistemi Fizyolojisi, Sindirim Sistemi Fizyolojisi, Üriner Sistem Fizyolojisi, Endokrin Sistem Fizyolojisi, Merkezi Sinir Sistemi İşlevleri, Periferik Sinir Sistemi İşlevleri, Duyu Sistemi İşlevleri.
Zorunlu Ders IUT1007 MESLEK ETİĞİ 2 0 2
Deontoloji Nedir? Tanım ve Giriş, Etik Kavram ve İlkeler, Meslek Nedir? Mesleği Meslek Yapan İlkeler, Sağlık Hizmetlerinde Ekip Çalışması, Sağlık Personelinin Toplumdaki Yeri, İlkçağda Ortaçağda Yeniçağda Yakın Çağda Hasta ve Yaşlı Bakımı, Ülkemizde Sağlık Meslekleri ve Gelişimi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi , Sağlık Hakkı ve Hasta Hakları, Kişi Özerkliğine Saygı Göstermek, Geriatri ve Etik, Yaşlı Bakım ile İlgili Yasa ve Yönetmelikler, Mesleki Gizliliği Korumak ve Özel Yaşama Saygı Göstermek, Sağlık Hizmetlerinde Etik Sorunlar, Kaynakların Dağıtımında Adalet, Sağlık Hizmetlerinde Tıbbi Kötü Uygulamalar, Ayrım Yapmamak, Çıkar İlişkisi Kurmamak, Ötanazi ve Etik, Bilimsel Bilgi Kullanmak, Organ Transplantasyonlarında Etik, Sağlık Çalışanlarının Toplumsal Yükümlülükleri.
Zorunlu Ders IUT1009 ANATOMİ 3 1 6
Anatomiye Giriş, Terminoloji, Eksen-Düzlem Bilgisi, Hareket Sistemi, Üst Ekstremite Kemik ve Eklemleri, Hareket Sistemi, Alt Ekstremite Kemik ve Eklemleri, Hareket Sistemi, Skeleton Axiale Eklemleri, Baş ve Gövde Kasları, Hareket Sistemi, Alt ve Üst Ekstremite Kasları, Solunum Sistemi Anatomisi, Sindirim Sistemi Anatomisi, Uro-Genital Sistem Anatomisi, Kalp ve Dolaşım Sistemi Anatomisi, Merkezi Sinir Sistemi Anatomisi, Periferik Sinir Sistemi Anatomisi , Otonom Sinir Sistemi Anatomisi, Duyu Organları Anatomisi.
Zorunlu Ders IUT1011 TIBBİ TERMİNOLOJİ 2 0 3
Dolaşım Sistemi, Solunum Sistemi, Merkezi Sinir Sistemi, Gastrointestinal Sistem, Hareket Sistemi, Ürogenital Sistem ve diğer organlarla ilgili Tıbbi Terimlerin ayırt edilmesi ve kullanabilmesini içerir.
Ortak Zorunlu Ders TDL1011 TÜRK DİLİ I 2 0 2
Dil nedir? Kültür ne ifade eder? Dil-Düşünce, Dil-Kültür İlişkisi, Dilin İnsan ve Toplum hayatındaki Yeri ve Önemi, Dillerin Doğuşu, Dil Aileleri, Türk Dilinin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri, Dil Türleri (Konuşma Dili, Yazı Dili, Edebî Dil), Lehçe-Şive-Ağız Terimleri Türkçe’nin Zenginliği, Türkçe’nin Söz Varlığı, Türk Dili’nin Gelişmesi ve Tarihî Dönemleri, Türk Dili’nin Bugünkü Durumu ve Yayılma Alanları, Türkçe’ de Sesler ve Sınıflandırılması Türkçe’nin Ses Bilgisi ile İlgili Kurallar, Türkçe’nin Hece Yapısı, Türkçe’nin Şekil Özellikleri, Türkçe de Kelime Yapımı ve Kelime Türleri, Türkçe de Cümle, Cümlenin Öğeleri ve Çeşitleri, Noktalama İşaretleri, İmlâ Kuralları.
Ortak Zorunlu Ders YDL1013 YABANCI DİL I 3 0 3
2. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Zorunlu Ders ATA1016 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II 2 0 2
Sevr Anlaşması ve Türk Milleti Üzerindeki Etkisi, 1. İnönü, 2. İnönü, Sakarya Savaşları ve Büyük Taarruz, Milli Mücadelenin Siyasi Tarafı, Mudanya Ateşkesi ve Lozan Barış Anlaşması, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası, Cumhuriyeti Hazırlayan Gelişmeler, Cumhuriyetin İlanı ve Tepkiler, Siyaset, Eğitim, Kültür, Hukuk ve Sosyal Alanlarda Devrimler, Atatürk İlkeleri (Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık), Atatürk İlkeleri (Laiklik, Devletçilik, Devrimcilik), İnkılâplara Karşı Tepkiler (Şeyh Said, İzmir Suikastı, Dersim İsyanları vs.), 1923-1929 Yılları Arasında Türkiye’nin İktisadi Yapısı, 1929-1938 Yılları Arasında Türkiye’nin İktisadi Yapısı, 1919-1938 Arası Türk Dış Politikası, Atatürk’ün Vefatı ve Sonrasında Yaşanan Gelişmeler, 2. Dünya Savaşı ve Türkiye, 1950-2000 Arası Türkiye de Yaşanan Olayların Genel Değerlendirmesi.
Zorunlu Ders IUT1002 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 2 0 3
Çevresel değerler ve ekolojik dengenin tahribi, bozulması ve yok olması, önleme, mevcut bozulmaları giderme, çevreyi iyileştirme ve geliştirme, çevre kirliliğini önleme, iş güvenliğinin tarihsel gelişimi ve önemi, ülkemizde iş güvenliğinin genel görünümü ve iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı, iş güvenliği kuralları, tehlikelerin kaynakları, tehlikelerin belirlenmesi, risk değerlendirmesi, risklerin kontrolü, meslek hastalıkları, iş kazaları, işçi sağlığına etkileri açısından, fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psikolojik faktörler gibi temel bilgiler.
Zorunlu Ders IUT1004 ARAŞTIRMA PROJESİ I 2 0 2
Bir araştırma yaparken nasıl bir yöntem izleyeceği, araştırmada temel kavramlar, araştırmanın gereği ve önemi, araştırmanın türleri, araştırmanın konusu, araştırma sonuçlarının değerlendirilmesi, araştırma sonuçlarının rapor hâline dönüştürülmesi, kaynak taraması, gibi olgular öğrencilere öğretilir. Ayrıca araştırmasının sonunda bir rapor hazırlarken rapor bölümlerini nasıl oluşturması gerektiği, kaynakların nasıl verileceği ve elde ettiği bulguları bir sunum halinde nasıl sunacağı konusunda bilgi verilecektir.
Zorunlu Ders IUT1006 EL VE EL BİLEĞİ REHABİLİTASYONU 2 1 4
El anatomisi, travmatik el yaralanmalarının sınıflaması, el eklemlerinin eklem hareket açıklığı ölçümünün yapılması, periferik sinirlerin duyu değerlendirmesinin yapılması.
Zorunlu Ders IUT1008 KİNEZYOLOJİ VE BİYOMEKANİK 3 0 4
Kinezyolojiye Giriş ve Tanımı,Vücudun Referans Düzlemleri ve Koordinat Sistemi, Kemik ve Kıkırdak Dokusu,Eklem Kinetiği ve Hareket Tipleri, Kollejen ve Kas Dokusu, Üst Ekstremite Kinezyolojisi, Alt Ekstremite Kinezyolojisi, Servikal Omurga Biomekaniği, Lomber Omurga Biomekaniği, Torakal Omurga Biomekaniği, Postür, Yürüme Analizi, Patolojik Yürüyüşler, Denge ve Koordinasyon.
Zorunlu Ders IUT1010 İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİNDE TEMEL ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME 2 2 4
Hasta Hikayesi ve Değerlendirme, Hareketin Temel Prensipleri, Postür ve Postür Analizi, Kısalık Testleri, Esneklik ve Hipermobilite, Antropometrik Ölçümler, Üst ekstremite ve Alt Ekstremite Eklem Hareket Açıklığının Değerlendirilmesi, Kas Gücünün Değerlendirilmesi, Günlük Yaşam Aktivitelerinin Değerlendirmesi, Kognitif Fonksiyonların Değerlendirmesi.
Zorunlu Ders IUT1012 İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİNDE ELEKTROTERAPİ 2 1 6
Elektroterapinin Tarihçesi, Elektrofizyolojik Temel Bilgiler, Düz Akımın Elde Edilişi, Fonoforezis, İyontoforozis, Düz Akımın Modifiye Şekilleri(faradik-sinüzoidal), Galvano-faradik Akımlar (diadinamik akımlar), Elektrodiagnoz, Orta Frekanslı Akımlar, Rus akımları, Alçak Frekanslı Akımlar, Biofeedback
Zorunlu Ders TDL1012 TÜRK DİLİ II 2 0 2
Okuma, Anlama, Anlatma, Anlatım ile İlgili Genel Bilgiler, Anlatım Teknikleri, Anlatım Bozuklukları, İyi Bir Anlatımın Nitelikleri, Yazılı Anlatım Türleri, Yaratıcılık Gerektiren, Türler (Hikâye, Roman), Yaratıcılık Gerektiren Türler (Şiir), İşlevsel Türler (Makale, Fıkra, Deneme), İşlevsel Türler (Gezi Yazısı, Anı, Günlük vb.), Yazışmalar (Mektup, Dilekçe, Tutanak, Rapor), Dinleme, Konuşma, Etkili ve Güzel Konuşmanın İlkeleri, Konuşma Türleri (Konferans, Panel, Bilgi Şöleni vb.), Türk ve Dünya Edebiyatlarından ve Düşünce Tarihinden, Seçilmiş Metinler Üzerinde İncelemeler Yapma.
Zorunlu Ders YDL1014 YABANCI DİL II 3 0 3
3. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Zorunlu Ders IUT2001 PEDİATRİK HASTALIKLARDA İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİ 2 2 3
Pediatrik rehabilitasyonda temel kavramlar ve tıbbi terminoloji; pediatrik hastalıklar ve rehabilitasyon prensipleri; nörogelişimsel tedavi yöntemleri ve dinamik sistemler tedavi yaklaşımları; serebral palsinin tanımı, etiyolojik faktörleri, klinik bulguları, terapi teknikleri; spina bfidanın tanımı, etiyolojik faktörleri, klinik bulguları, terapi teknikleri; musküler distrofilerin tanımı, etiyolojik faktörleri, klinik bulguları, terapi teknikleri; pediatrik hastalıklarda iş ve uğraşı terapisinin yeri.
Zorunlu Ders IUT2003 KAS İSKELET SİSTEMİ HASTALIKLARINDA İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİ 2 2 3
Kas iskelet sistemi hastalıklarında iş ve uğraşı terapisinde temel prensipler ve beceriler, kas iskelet sistemi hastalıklarının rehabilitasyonunda iş ve uğraşı terapisinin rolü; ortopedik ve romatizmal rehabilitasyonda hastaların iş ve uğraşı terapisi açısından değerlendirilmesi, terapi planlaması ve klinik uygulamalar
Zorunlu Ders IUT2005 NÖROLOJİK HASTALIKLARDA İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİ 2 2 2
Hareket hastalıkları, demyelinizan hastalıklar, nöromuskuler hastalıklar gibi sık karşılaşılan nörolojik hastalıkların klinik özellikleri, üst ve alt motor nöron etkilenimlerinin oluşturulacak fizyoterapi programları yönünden klinik özellikleri, hastalıklara özel ölçme-değerlendirme ve nörofizyolojik temelli tedavi uygulamaları.
Zorunlu Ders IUT2007 ARAŞTIRMA PROJESİ II 0 2 2
Araştırma yöntem ve tekniklerine uygun olarak, öğrencilerin proje hazırlamaları ve projeye ait çıktıların bilimsel araştırma makalesi olarak yayınlamaları öğretilecektir.
Staj Dersi IUT2009 STAJ 0 0 4
Seçmeli Ders IUT2011 HİDRO TERAPİ VE BALNEOTERAPİ 2 0 4
Hidroterapinin tanımı,suyun fizyolojik etkileri, Hidroterapi yöntemleri, hidroterapinin tehlike ve komplikasyonları ,Daldırma banyoları,ılık banyolar,zıt banyolar, Mekanik uyarı ile su uygulamaları, Havuz tedavisinin fizyolojik etkileri, Havuz tedavisi ve Su içi Egzersiz Yöntemleri, Balneoterapi Yöntemleri, Kaplıca tıbbı ve kaplıcalarda hijyen, Peloidoterapi,içme kürleri, Yaşlılıkta balneoterapi ve kaplıca tedavisi, Romatizmal hastalıklarda kaplıca tedavisi, Türkiye de balneoterapi.
Seçmeli Ders IUT2013 MASAJ VE MASAJ TEKNİKLERİ 2 0 4
Masaj tarihi ve Masaj Tanımlamaları, Masaj Çeşitleri, Klasik Masajda Temel hareketler ve Uygulamaları, Klasik Masaj Prensipleri, Masaja Hazırlık, Masajın Endikasyonları ve Kontrendikasyonları, Masaj Planlaması ve Kullanılan Metaryaller, Hazırlık Evresi, Klasik Masajın Etkileri ve Uygulanabilirliği, Klasik Masaj Bölgesel Tedavi, Yüz Masajı, Sırt Masajı Üst Ekstremite Masajı, Alt Ekstremite Masajı.
Seçmeli Ders IUT2015 RAMOTOLOJİK HASTALIKLARDA İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİ 2 0 4
Romatizmal hastalıklara genel yaklaşım, sınıflandırma, genel klinik bulgular ve tedavi yaklaşımları, romatizmal hastalıklarda fiziksel ve fonksiyonel değerlendirme ve takip yöntemleri, çeşitli romatizmal hastalıklarda görülen eklem kontraktürleri, deformiteler ve oluşum mekanizmaları
Seçmeli Ders IUT2017 ERGONOMİ 2 0 4
İşle ilgili kas iskelet sistemi yaralanmalarının incelenmesi Kas iskelet sistemi problemlerine neden olan kişisel ve çevresel risk faktörleri İş analizi ve iş çevresinin değerlendirilmesi İş çevresinde uygulanacak ergonomik yaklaşımlar
Seçmeli Ders IUT2019 SPORCU HASTALIKLARINDA İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİ 2 0 4
Çocuk ve spor, kadın ve spor konularının öneminin kavranması; Antrenman bilgisi, spor psikolojisi, sporda beslenme ve doping konularının kavranması; Kronik hastalıklarda spor ve egzersiz planlaması; Fiziksel uygunluğun tanımı ve değişik gruplarda kullanılan test bataryalarının tanımlanması; Spor yaralanmalarının ve iyileşme süreçlerinin tanımlanması, Spor yaralanmalarında ve sporcularda ölçme, değerlendirme ve fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulaması
Seçmeli Ders IUT2021 SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ 2 0 4
Sağlık, sağlık hizmetleri ve hastane hizmetlerinin tarihsel süreç içerisinde yaşadığı gelişmeler, hastane yöneticiliğinin ayrı bir meslek olarak gelişmesi, değişen nüfus yapısı ve hastalık yapısı nedeniyle toplumun sağlık statüsünün iyileştirilmesinde tedavi edici sağlık hizmetlerinin artan önemi, bir sağlık kurumunun iyi bir şekilde yönetilmesinde hastane yöneticisinin göz önünde bulunduracağı temel unsurlar ve iyi bir hastane yöneticisinin sahip olması gereken özellikler ve hastane sektöründe yaşanan gelişmeler
Seçmeli Ders IUT2023 HALK SAĞLIĞI 2 0 4
Halk sağlığının tarihçesi, tanımlar ve kavramlar, önemli halk sağlığı sorunları, çevre sağlığı, beslenme sorunları, aile planlaması, yaşlı sağlığı, okul sağlığı, ruh sağlığı, okul sağlığı, çocuk sağlığı, anne sağlığı, bağışıklama, meslek etiği, hasta hakları konulara değinilecektir. Bu bağlamda derste, çevre sağlığından başlamak üzere kişi ve toplumun ruh ve beden sağlığı, toplumsal veya bireysel madde bağımlılığı, bireysel sağlık eğitimi ve ana-çocuk sağlığı gibi temel halk sağlığı konuları işlenecektir.
Seçmeli Ders IUT2025 TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI 2 0 4
Bu ders, teknoloji bağımlılığı tanı ve kavramları, alt boyutları, bağımlığı önleme alışmaları, teknolojinin kullanım alanları, teknoloji ve internet bağımlılığı, teknoloji bağımlılığın fiziksel ve psikososyal etkileri, dijital oyun bağımlılığı, internet bağımlılığı tedavisi, siber zorbalık ve güvenli internet kullanımı konularını içermektedir.
4. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Zorunlu Ders IUT2002 İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİ UYGULAMALARI VE PRENSİPLERİ 0 4 6
Fiziksel tıp ve rehabilitasyon, ortopedi, nöroloji-nöroşirurji, çocuk nörolojisi, göğüs hastalıkları, kalp-damar cerrahisi-kardiyoloji, reanimasyon, romatoloji, el cerrahisi, sporcu sağlığı değerlendirme ve tedavisi
Zorunlu Ders IUT2004 İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİNDE ORTEZ VE PROTEZ 2 2 0
Ortez Kullanımında Genel Prensipler, Omuz ve Dirsek Ortezleri ve Kullanımı, El Splintleri Kullanımı, Ayak Ortezleri ve Kullanımı, Diz ve Kalça Eklemi Ortezleri ve Kullanımı, Protez Kullanımında Genel Prensipler, Parsiyel El, Dirsek Altı ve Dirsek Dezartikülasyon Protezlerinin Kullanımı, Dirsek Üstü ve Omuz Dezartikülasyon Protezlerinin Kullanımı, Parsiyel Ayak Protezleri ve Diz Altı Protezlerinin Kullanımı, Diz Deartikülasyon, Diz Üstü ve Kalça Dezartikülasyon Protezlerinin Kullanımı, Konjenital Amputelerde Kullanılan Protezler, Pediatrik Amputelerde Kullanılan Protezler.
Zorunlu Ders IUT2006 GERİATRİK REHABİLİTASYONDA İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİ 2 2 2
Yaşlanma sürecinin fiziksel, duyusal, kognitif ve psikososyal fonksiyonların etkisi Yaşlanmanın fonksiyonel yetenekler ile ilişkili Yaşlı kişilerin rolleri, ömrü ve yaşam kalitesini arttırmaya yönelik ergoterapi değerlendirme ve tedavi hizmetleri
Staj Dersi IUT2008 STAJ 0 0 4
Seçmeli Ders IUT2010 KARDİYOPULMONER HASTALIKLARDA İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİ 2 0 4
Solunum sistemi anatomisi, Solunum sistemi fizyolojisi, Pulmoner tedavide ekip elemanları, Solunum hastalıklarının patofizyolojisi, Değerlendirme yöntemleri, Akciğer kapasiteleri ve solunum testleri, Pulmoner tedavide kullanılan yöntemler, Kardiyolojik sistem hastalıkları, Kardiyolojik tedavi
Seçmeli Ders IUT2012 GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİNDE ÇEVRESEL DÜZENLEME 2 0 4
Günlük yaşam aktivitelerinin tanımı, Günlük yaşam aktivitelerinin sınıflandırılması, Günlük yaşam aktivitelerinin değerlendirilmesi 1, GYA değerlendirilmesi 2, GYA eğitimi 1, GYA eğitimi 2, Tekerlekli sandalye modifikasyonu, Ev düzenlemesi, Okul düzenlemesi, İşyeri düzenlemesi, Adaptif gereçlerin kullanılması, Depolama alanlarının kullanımı, Enerji koruma prensipleri 1, Enerji koruma prensipleri
Seçmeli Ders IUT2014 AKTİVİTE TEMELLİ İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİ 2 0 4
İş ve Uğraşı Terapisinde aktiviteler dersine giriş, aktivitenin anlamı ve sağlığa etkisi Aktiviteyi etkileyen faktörler,Aktiviteyi analiz etme yöntemleri, Aktivitenin terapötik kullanımında derecelendirme ve adaptasyon, aktivite analizi , Aktiviteye hazırlayıcı yöntemler, Terapötik aktiviteler , Çocuklarda iş ve uğraşı terapisi aktiviteleri Palyatif bakımda ve bakım verenlerde iş ve uğraşı terapisi ,Yaşlılarda iş ve uğraşı terapisi aktiviteleri Alt ekstremite ve üst ekstremite ortopedik ve romatizmal problemlerinde iş ve uğraşı terapisi Aktivite ergonomisi İş ve uğraşı terapisinde teknoloji temelli aktiviteler İş ve uğraşı terapisinde sanat temelli aktiviteler
Seçmeli Ders IUT2016 KARİYER PLANLAMA 2 0 4
Kariyer tanımı, ulusal ve uluslararası değişim programları, temel iletişim becerileri, diksiyon ve beden dili, etkili mülakat teknikleri, sektör uygulamaları.
Seçmeli Ders IUT2018 EVDE BAKIM TEKNİKLERİ 2 0 4
Yaşlılar için evde bakım hizmetlerinin örgütlenmesi ve yönetimi, Evde bakım hizmetlerinde vaka yönetimi. Aile sağlığı açısından evde yaşlı bakımının yeri ve önemi. Evde yaşlı bakımında yaşanan psikolojik sorunlar ve baş etme yöntemleri. Türkiye’de ve dünyada evde bakım hizmetleri veren kuruluşlar ve çalışma prensipleri.
Seçmeli Ders IUT2020 ENGELLİ VE TOPLUM 2 0 4
Engellilik, özürlülük ve sakatlık kavramları, engelliliğe ilişkin toplumsal algı, engelliliğin tarihsel serencamı, engelliliğe ilişkin modeller, engelli nüfusun demografik özellikleri, engeli bireylerin sorunları, engelli ailelerinin sorunları, engellilerin rehabilitasyonu, engellilere yönelik sosyal politikalar.
Seçmeli Ders IUT2022 ÇEVRESEL FARKINDALIK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 2 0 4
Bu ders, çevre ile ilgili temel kavramlar, çevre kirliliği, atık yönetimi, küresel iklim değişikliği ve doğal afetlerin etkileri ile afetlere karşı alınabilecek önlemler konularını içermektedir.
Seçmeli Ders IUT2024 DEĞERLER EĞİTİMİ 2 0 4
Yardımlaşma ve Dayanışma (Paylaşma, İş birliği, Tasarruf), Temizlik (Kişisel Temizlik, Çevre Temizliği), Doğruluk ve Dürüstlük, Hoşgörü, Sevgi ve Saygı (Vatan Sevgisi, İnsan Sevgisi, Doğa Sevgisi, Farklılıklara Saygı), Adalet ve Sorumluluk (Adil Olma, Kendine Karşı Sorumluluk, Çevresine Karşı Sorumluluk) gibi erdemlerin öğretilmesi.