Gıda Mühendisliği

Sıra No

YÜKSEKÖĞRETİM PAROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KLAVUZUNDA YER ALMAYAN BİLGİ VE KOŞULLAR

1

Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulunun Bulunduğu Yerleşke/Kampüs

Merkez Yerleşkesi/Kampüs

2

Programın İçeriği

İlgili Bölümün/Programın Ana sayfası için bkz.

https://www.ohu.edu.tr/muhendislikfakultesi/gidamuhendisligi

İlgili Bölümün/Programın Ders Planları için bkz.

https://www.ohu.edu.tr/muhendislikfakultesi/gidamuhendisligi/dersplani

İlgili Bölümün/Programın Kısa Ders İçerikleri için bkz.

https://www.ohu.edu.tr/muhendislikfakultesi/gidamuhendisligi/kisa-ders-icerik

İlgili Bölümün/Programın Program Çıktıları için bkz.

https://www.ohu.edu.tr/muhendislikfakultesi/gidamuhendisligi/sayfa/program-ciktilari

3

Programın Eğitim ve Öğretim Dili

*Türkçe

4

Programın Eğitim ve Öğretim Süresi

*4 Yıl

*Hazırlık (isteğe bağlı)  4+1 Yıl

5

Öğrenim Ücreti/Katkı Payı

Normal Öğretim programlarına yerleşen ve Yeni Kayıt olan Normal Öğrenciler ile Normal Öğrenim Süresinde olan ücret ödemeyeceklerdir.  Ancak Hazırlık sınıfı hariç olmak üzere, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeydeki programlardan program süreleri sonunda (hazırlık sınıfı hariç lisans programı 4 yıl, ön lisans programı 2 yıl, yüksek lisans programı 2 yıl, yüksek lisans mezuniyeti ile doktoraya kayıt yaptıranlar 4 yıl, lisans mezuniyeti ile doktoraya kayıt yaptıranlar 5 yıl) mezun olamayan normal öğretim öğrencileri katkı payı öder.

6

Programın Eğitim ve Öğretim Modeli

Fakültemizde yüz yüze eğiti-öğretim modeli uygulanmaktadır. Ancak pandemi döneminde tüm derslerimiz çevrimiçi (online) olarak yapılmaktadır. Pandeminin seyrine göre uygulanan eğitim-öğretim modelimizde düzenlemeler yapılacaktır.

7

Program Akreditasyonları

Program akredite edilmemiştir.

8

Programın Çalışma Alanları

Gıda sanayisinin küresel bir doğaya sahip olması, Türkiye ve yurt dışı kariyer imkânları sunmaktadır. Mezunlarımız kişisel ilgi alanları ve tercihlerine göre araştırma ve geliştirme, tasarım, üretim, pazarlama, satış sonrası hizmetler ve proje geliştirme gibi pek çok alanda çalışabilirler. Mezunlarımız, gıda alanında faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ), büyük ölçekli şirketler ve çok uluslu firmalarda istihdam olanağı bulabilirler. T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere birçok kamu kuruluşunda Gıda Mühendisi olarak istihdam edilmektedir. Türkiye ve yurtdışındaki üniversitelerde ilgili yüksek lisans ve doktora programlarına kayıt olarak akademik kariyer de yapabilirler.

9

İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı uygulamasına ilişkin koşullar

Bölümümüzde isteğe bağlı yabancı dil hazırlık programı bulunmaktadır. Bu programa ilişkin esaslar Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu İsteğe Bağlı Yabancı Dil Hazırlık Programı Uygulama Esasları Yönergesi ile belirlenmiştir.

İsteğe Bağlı Yabancı Dil Hazırlık Programı Yönergesi için bkz.

https://ohu.edu.tr/oidb/sayfa/yonetmelikler

10

Staj, eğitim modeli (bir yılda kaç dönem uygulandığı, sektör ve işletmelerde uygulama eğitimi vb), endüstriye dayalı öğretim stajı, uygulamalı eğitimlerin nasıl yürütüldüğü ile ilgili yükseköğretim kurumunun bulunduğu ilin dışında yapılıp yapılamadığına ilişkin koşullar

Gıda Mühendisliği bölümünde staj 2 dönemde gerçekleştirilmekte olup toplam 40 iş günü olarak yapılmaktadır. Öğrenciler 2. ve 3. sınıfın bahar dönemi bitiminde stajlarını yaz stajı olarak yapmaktadırlar. Öğrencilerin staj yapacağı yükseköğretim kurumunun bulunduğu il ya da ilin dışında bulunan işletme veya kuruluşlar Bölüm Staj Komisyonu tarafından kontrol edilip onaylandıktan sonra öğrenciler stajlarını sektör ve işletmelerde (gıda üretimi yapan işletmeler, kamu kuruluşları vb.) gerçekleştirmektedirler.

11

Mesleğin gerektirdiği kıyafet ve donanım malzemelerine ilişkin koşullar

Öğrenciler uygulama derslerinde laboratuvar önlüğü, koruyucu gözlük ve eldiven kullanmak zorundadır. Bu kıyafet ve donanımlar öğrenci tarafından karşılanmaktadır.

12

Ders uygulamalarında kullanılacak sarf malzeme, araç ve gereç gideri; sınav, materyal ve eğitim öğretim hizmeti karşılığı öğretim giderlerine ilişkin koşullar

Laboratuvar eğitimi için kullanılan sarf malzeme, araç ve gereç gideri vb. malzemeler Dekanlık bütçesi ve Bölüm Öğretim Üyelerinin projelerinden karşılanmakta olup, sunulan hizmet karşılığında da herhangi bir gider alınmamaktadır.

13

Programa İlişkin Özel Koşullar

*Mühendislik programlarına (Orman, Ziraat, Su Ürünleri/Su Bilimleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil.); programın, yerleştirme puan türünde başarı sırası 300 bininci sırada olan adayın yerleştirme puanının altında yerleştirme puanına sahip adaylar yerleştirilmeyecektir (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır.). Bu şartı sağlamayan adaylar ilgili programı tercih edemeyeceklerdir. Bu şartı sağlayamayan adayların, tercih yapmış olsalar bile ilgili tercihleri yerleştirme işlemine alınmayacaktır (Okul birincisi kontenjanları dâhil.).

*İsteyen öğrencilere kontenjan dahilinde bir yıl süreli İngilizce Hazırlık Programı uygulanır. Hazırlık programı süresi, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dâhil değildir.

14

Aday öğrencilere yönelik diğer bilgilere aşağıda belirtilen link adreslerinden erişim sağlayabilirsiniz.

https://www.ohu.edu.tr/aday

https://ohu.edu.tr/oidb/sayfa/yonetmelikler

Son Güncelleme Tarihi:25.06.2021