Davet

Sevgili Öğrenciler,

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, Tarımsal Genetik Mühendisliği Öğrencileri tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Bitki Islahı ve Genetiği Öğrenci Kongresi’ne sizleri davet eder ve katılımınızdan büyük onur duyarız.

Günümüzde yaşanan pandemi ile birlikte hayatın devamlılığının sağlıklı ve refah standartları içerisinde ilerlemesi için insanlığın en önemli iki gereksiniminin tarımsal üretim ve inovasyon olduğu söylenebilir. Bu noktada tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için değişen iklim koşulları ve hızla artan nüfusa karşı uyum sağlamak için günümüz teknolojilerini ve ıslah faaliyetlerini göz önünde bulundurarak tarımdan alınabilecek en yüksek verim elde edilmelidir.

Bu amaçlar çerçevesinde yetiştiriciliği yapılan bitkilerin insanlığın ihtiyaçlarına cevap verebilecek ve çevre koşullarına en iyi şekilde adapte olmasını sağlayacak süreç bitki ıslahıdır. Günümüzden yaklaşık 10.000 yıl önce Mezopotamya'nın Bereketli Hilal olarak adlandırılan bölgesinde insanların yerleşik hayata geçmesiyle başlayan tarım ve ıslah çalışmaları sayesinde insanlık gıda ihtiyaçlarını karşılar hale gelmiştir. Bu kapsamda özellikle son 50 yılda bitki ıslahı, yeni bitkilerin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için multidisipliner alanların bir arada kullanıldığı önemli bir bilim dalı olmuştur.

Tahıllar insanlığın temel besin ihtiyacını karşılamaktadır. Fakat, vitamin ve mineral ihtiyacımızı sadece tahıl tüketerek karşılayamayız. Bu yüzden meyveler insan beslenmesinde ve sağlıklı bir yaşamda önemli bir yer tutmaktadır.

Elma, depolanmaya olan uygunluğu, kolay tüketilmesi ve gıda sanayinde çeşitli şekillerde kullanılabilmesi ile önemli bir meyvedir. İnsanlık tarihi boyunca, Büyük İskender zamanından bu yana kültüre alınmış ve yetiştiriciliği bütün dünyaya yayılmıştır. Türkiye, elma gen merkezine ev sahipliği yapmasıyla ve uygun çevre şartları bağlamında elma üretiminde önemli bir konumdadır. Dünya genelinde elma yetiştiriciliği bakımından ülkemiz 3. sırada yer almaktadır. Niğde ilimiz ise özelikle son yıllardaki atılımlar ile elma üretiminde ülkemizde 2. sıraya yükselmiştir.

2018’den beri Tarımsal Genetik Mühendisliği olarak öğrenci odaklı düzenlediğimiz bu kongrede ziraat mühendisliği ve alt alanlarının yanında Biyoloji, Biyomühendislik ve Moleküler Genetik gibi bitki ıslahı konusunda çalışmalarda bulunan diğer bilim dallarından da öğrencileri tek çatı altında toplayıp, kolektif ve multidisipliner bir çalışma ortamı yaratmak en büyük amacımızdır.

Umuyoruz ki bu kongre bitki ıslahı alanında çalışmak ve katkı yapmak isteyen bütün öğrencilerin birbirleriyle iletişim haline geçtiği ve bilinçlerini bir üst seviyeye çıkardığı faydalı bir kongre olacaktır.

Verimli ve başarılı bir kongre dilerim,

Doç.Dr. Ufuk DEMİREL

Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölüm Başkanı

Son Güncelleme Tarihi:15.04.2022