YETKİM (eduGAIN)

Üniversitemiz Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa Öğrenci Kartı Girişimi ve Erasmus Projesinin dijitalleşmesi kapsamında yürütülen çalışmalar nedeniyle başlattığı YETKİM Federasyonu’na katılım sürecini 28.09.2021 tarihi itibariyle tamamlayarak YETKİM Federasyonu’na kimlik sağlayıcı olarak katılımcılar listesine girmiştir.

Bu kapsamda kurumsal kimlik bilgilerimiz ile Dünya üzerindeki birçok akademik ve diğer bilgi paylaşım platformu olan servis sağlayıcılarına erişim sağlanabilecektir.



YETKİM NEDİR?

YETKİM, Ulusal Akademik Ağı ULAKNET’e bağlı yüksek eğitim ve araştırma kurumları için kurulmuş kimlik federasyonudur (https://yetkim.org.tr/). YETKİM, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından işletilmekte olup aynı zamanda eduGAIN (https://edugain.org/) üyesidir.

eduGAIN, Avrupa Akademik ağı GEANT tarafından işletilen küresel bir hizmettir.  73 farklı ülkenin eğitim ve araştırma ağları tarafından işletilen federasyonların katılımı ile 2.600’den fazla kimlik sağlayıcısı ve 1.800’den fazla hizmet sağlayıcısı aynı çatı altında toplanmıştır.

Yetkim-eduGAIN yalnızca Erasmus için bir hizmet olmayıp aynı zamanda Elsevier servisleri ve Taylor & Francis servisleri gibi dünya genelinde önemli akademik yayın arşivlerine erişim hizmeti sunmaktadır. https://topluluk.yetkim.org.tr/ adresinden Yetkime eklenen yeni servisleri takip edebilirsiniz.


YETKİM NE İÇİN KULLANILIR?

YETKİM kurumsal kimlik sunucuları aracılığıyla, Erasmus+ projesi,  inAcademia gibi Avrupa Birliği desteği ile yürütülen projeler, EKUAL kapsamındaki veritabanları ve ANKOS kapsamındaki bazı veritabanlarına erişim sağlanabilmektedir.

YETKİM, web kaynakları için Tek Oturum Açma (TOA) yöntemi ile kimlik doğrulama ve yetkilendirme altyapısı sağlar. Bu altyapı ile kurumlar arası web kaynaklarına erişim basit ve güvenli olur.

TOA, tek bir kullanıcı ile tek oturum açarak tüm servislere erişim sağlayan bir kimlik doğrulama ve yetkilendirme mekanizmasıdır. Bu yöntem kullanıcılar için kullanıcı adı parola yönetimini kolaylaştırırken, sistem yönetimi için ihtiyaç duyulan işgücünü de azaltır. Böylece kullanıcıların e-posta, kütüphane ve öğrenci sistemi gibi farklı servislere tek bir adımla erişimi sağlanmaktadır.

Kimlik Federasyonu altyapısında;

  • Kişilerin tek bir kimlik bilgisi bulunur ve bu bilgiyi kendi kurumu kayıt altına alarak, güvenlik ve gizliliğini sağlar.
  • Kimlik bilgisi ile tek giriş yapılır ve çıkış yapılana veya servis erişimi için kullanılan web tarayıcısı kapatılana kadar kimlik bilgileri tekrar doğrulatılmaz.
  • Web kaynağı yöneticisi kullanıcı kimlik bilgilerini saklamak ve güvenliğini sağlamak zorunda kalmaz, kimlik doğrulama ile ilgili işlem yapmaz.
  • Kimlik doğrulama işlemi kişilerin kendi kurumları tarafından yapılır.
  • Servis sağlayıcılar ve kimlik sağlayıcılar hizmetleri ile ilgili üst veriyi karşılıklı paylaşırlar.



NASIL KULLANILIR?

 Kullanıcılar yararlanmak istedikleri veritabanının sistemine bağlandıktan sonra "Institutional Sign In", "Access through your institution", "Institutional Login", "Sign in to Continue Reading" gibi bağlantıları takip ederek gelen ekranda Üniversitemizin ismini seçtikten sonra açılan sayfada üniversitemiz otomasyon sistemlerine (OGRIS, EBYS vs. ) giriş yaptıkları kullanıcı adı ve şifre ile girerek veritabanlarına erişim sağlayabilecektir. 

Otomasyon sistemlerine giriş şifresini unutanlar buraya tıklayarak şifrelerini yenileyebilirler.


Son Güncelleme Tarihi:05.10.2023