Genel Bilgi

Genel Bilgi

Kimya, birçok temel ve uygulamalı bilim dalı ile ilişkili olan bir bilim dalıdır. Birçok bilim dalı ile ilişkili olması ve farklı disiplinler arasında bir köprü vazifesi görmesi nedeniyle Kimya günümüzde “Merkezi Bilim” (The Central Science) olarak nitelendirilmektedir.

Akademik Yapı

Bölümümüz 1993 yılında, aşağıda verilen dört anabilim dalı temelinde kurulmuş olup, her bir anabilim dalında görev yapan akademik personel sayısı da listede verilmiştir:

Analitik Kimya (3 Profesör, 1 Doçent, 1 Araştırma Görevlisi),

Anorganik Kimya (1 Profesör, 1 Doçent, 1 Araştırma Görevlisi),

Fizikokimya (3 Profesör)

Organik Kimya (1 Dr. Öğretim Üyesi, 1 Araştırma Görevlisi)

Bölümümüzde; kromatografi, atomik absorpsiyon spektroskopisi, floresans spektroskopisi, adsorpsiyon, ön-deriştirme, Schiff bazları, korozyon, elektrokimya, enerji, faz değiştirici maddeler, mikrokapsülasyon, elektrospining, nanofiberler ve polimer kimyası gibi spesifik alanlarda uzmanlaşmış genç ve dinamik bir akademik kadro yer almaktadır.

Laboratuvar altyapısı

Bölümümüz, birçok kimyasal işlemin yürütülebilmesine olanak tanıyan modern bir laboratuvar altyapısına sahiptir. Bu kapsamda HPLC, AAS, UV-Vis., Spektroflorimetri, gibi analitik cihazlar araştırma ve eğitim amacıyla bölümümüzde aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca, elektrokimyasal analizlere olanak tanıyan laboratuvar altyapısı da mevcuttur. Bölümümüz, organik sentezlerin yürütülebilmesi için gerekli bir laboratuvar altyapısına da sahiptir.

Programa Kabul

Öğrencilerin programa kabul edilmeleri için Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve ÖSYM nin uyguladığı sınavdan ilgili alandan yeterli puanı almış olmaları gerekir. Programı tamamlayanlara Kimya alanında “Lisans Diploması” verilir.

Öğrenciler, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre bazı derslerden muaf olabilirler. Bunun için belirlenen süreler içerisinde gerekli başvurularını yapması gerekmektedir.

Mezunlar ve iş olanakları

Öğrencilerin mezun olabilmeleri için, toplamda 240 AKTS’ye karşılık gelen derslerden başarılı olması ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekmektedir.

Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz, kendi başlarına akademik çalışma yürütebilecek bilgi ve donanıma sahip olmakta ve birçok sektörde kolayca iş bulabilmektedir. Zirai ilaç, boya, kozmetik, deri, geri dönüşüm, petrokimya, yağ, ilaç, vb. birçok sektör, kimyagerlerin rahatlıkla iş bulabildikleri sektörlerden sadece bazılarıdır.

Mezunlarımız, şartları sağlamaları durumunda, Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı bünyesinde lisansüstü öğrenime başlayabilirler.

İlgili Mevzuat

Bölümümüz eğitim-öğretim işlerinin tamamı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğine göre yapılır. Notlandırmada, bağıl değerlendirme sistemi esas alınmaktadır.

Yönetim

Bölüm Başkanı ve yardımcılarından oluşan yönetim kadrosu bölümün eğitim-öğretimi ve akademik işleyişi ile ilgili idari işleri mevzuatta belirtilen esaslara göre sevk ve idare etmekle görevlidir. Bölümde kararalar, Bölüm Başkanının başkanlık ettiği ve her bir anabilim dalı başkanının yer aldığı Bölüm Kurulu tarafından alınır. Karar alma sürecinde, tüm bölüm öğretim elemanlarının ve gerektiğinde tüm öğrencilerin görüşlerine müracaat edilir ve böylece şeffaf ve katılımcı bir yönetişim modeli referans alınır.


Amaç ve Hedefler

Amaç

Öğrencilerine kimya bilim dalının temel öğelerini en iyi şekilde öğretmek
Öğrencilerimizi kimya ve ilgili endüstriyel kuruluşlarda ve üniversitelerde bulunan laboratuvarlarda araştırma ve geliştirme yapacak yeterli bilgi ve donanımlara sahip olarak yetiştirmek
Bu amaç çerçevesinde çağdaş kimya biliminin sınırlarını zorlayabilmeleri için gerekli bilimsel teknolojik ve akademik temel bilgi, donanım ve gerekli el becerilerine sahip olmalarını sağlamaktır.

Hedef

Lisans ve lisansüstü düzeyde yüksek düzeyde eğitim öğretim yapmak
Lisansüstü düzeyde bilimsel çalışma ve yayınlar yapmak.
Öğrencilerin bilgiye erişme becerilerini geliştirmek
Öğrencilerin problem çözme yeteneğini geliştirmek
Doğru karar verebilen, yaratıcı, öğrenciler yetiştirmek
Öğrencilerini eleştirel düşünen, etik değerlere önem veren bireyler olarak yetiştirmek

Düzey-Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) ve Verilen Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Programı tamamlayanlara Kimya alanında “Lisans Diploması” verilir. Kimya lisans programı 240 ECTS kredisinden oluşan 4 yıllık bir programdır. Program, Bologna Süreci’nin “Yükseköğretimde Avrupa Yeterlilikler Üst Çerçevesi (QF-EHEA)”'nde tanımlanan “Birinci Düzey (First Cycle)” ile “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)” 'nde tanımlanan "6. Düzey" yeterlilikleri için belirlenmiş olan AKTS kredi koşullarını ve düzey yeterliliklerini; ayni zamanda, “Avrupa Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlilikler Çerçevesi (EQF-LLL)” nde tanımlanan "6. Düzey" yeterliliklerini sağlamaktadır.

Kabul Koşulları

Türk öğrenciler, Kimya bölümüne Öğrenci Seçme & Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretime Giriş (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonucuna göre kabul edilirler.

Yabancı uyruklu öğrenciler, programa üniversiteye yaptıkları direkt başvuruların değerlendirilmesi sonucunda kabul edilir. Daha fazla bilgi için Kurumsal Bilgileri menüsünde yer alan Lisans ve Ön Lisans Kabul Prosedürleri ve Kayıt Prosedürleri bölümünü ziyaret ediniz.

Daha fazla bilgi için lütfen Ömer Halisdemir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi ile irtibata geçiniz.

İletişim:

Uluslararası İlişkiler Ofisi

Niğde  Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kampüs, Bor Yolu, Niğde, TÜRKİYE

Tel: 0 388 225 21 48
Faks: 0 388 225 23 85

E-posta: erasmus@ohu.edu.tr

Web: http://www.ohu.edu.tr/uluslararasi/index.php

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Ömer Halisdemir Üniversitesi yaşam boyu öğrenme ilkesini esas alarak, daha önce bir başka kurumda alınmış dersleri tanır ve bu derslerin öğrenme çıktıları Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde kayıtlı programınkilerle uyumlu olduğu takdirde mezuniyet kredisinden muaf tutar. Öğrenme çıktılarının uyumu ve muafiyet konularına Fakülte Kurulu tarafından ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olarak karar verilir.

Program Profili

Kimya lisans programı (Bologna Süreci Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’nde Birinci Düzey, TYYÇ’de 6. Düzey), mezunlarına ileri düzeyde bilgi, beceri ve yetkinlik gerektiren mesleki uygulama alanlarına, araştırma alanlarına, yüksek lisans ve doktora programlarına geçiş yeterlilikleri kazandıran akademik ağırlıklı bir programdır. Programın, “Eğitimde Uluslararası Standart Sınıflandırması (ISCED) 2011" ve “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)”ne göre sınıflandırması ve eğitim alanı kodları aşağıda verilmiştir:

  • ISCED Eğitim Alan Kodu: 44 – Fiziksel Bilimler
  • ISCED Program Yeterlilik Düzeyi: 6
  • Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Temel Alan Kodu: 44 – Doğa Bilimleri
  • Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Yeterlilik Türü (profili): Akademik ağırlıklı "6. Düzey" lisans derecesi

Eğitim Öğretim Metotları

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ndeki programlarda en çok kullanılan eğitim-öğretim yöntemleri aşağıda verilmiştir. Programlar, amaç ve hedeflerine göre, bu listede sıralanan yöntemlerin çoğunu kullanmaktadır. Kimya Bölümünün, hedeflediği program öğrenme çıktılarına ulaşmak için, programın tümünde kullandığı eğitim-öğretim yöntemleri “program öğrenme çıktıları” kısmında, programdaki bir dersle ilgili yöntemler ise “ders tanıtım ve uygulama bilgileri” kısmında yer almaktadır.

Kullanılan Eğitim-Öğretim Yöntemlerinden Örnekler:

  • Ders & Sınıf İçi Etkinlikler
  • Laboratuvar
  • Okuma
  • Ödev
  • Proje Hazırlama
  • Seminer
  • Staj
  • Teknik Gezi
  • Uygulama

Örneklerle Birlikte Mezunların Mesleki Profilleri:

  • İlaç Sanayii
  • Petrokimya
  • Gıda Sanayii
  • Biyokimya laboratuvarları
  • Plastik Sanayii
  • Çimento Sanayii
  • Kozmetik Sanayii
  • Boya Sanayii
  • Seramik Sanayii
  • Test Analiz Laboratuvarları
  • Deri Sanayii
  • Deterjan ve Sabun Sanayii
  • Cam Sanayii
  • Çevre Analiz Laboratuvarları
  • Metal Sanayii
  • Tekstil Sanayii
  • Halk Sağlığı Laboratuvarı
  • Teknolojik Merkezlerde
  • Laboratuvar Cihazları Sanayii
  • Bilimsel Araştırma Kurumları
  • Yapı Kimyasalları Alanında

Yeterlilik Ölçütleri & Yönetmelikler

Kimya Lisans programından mezun olarak bu alanda yeterlilik kazanabilmek için:

  • Ders planındaki tüm dersleri başarmak ve toplamda 240 AKTS krediye sahip olmak,
  • 4,00 üzerinden en az 2,00 genel not ortalamasına sahip olmak,
  • 30 iş gününü kapsayan stajı tamamlamak.
  • İlgili mevzuatın gerektirdiği diğer yükümlülükleri yerine getirmiş olmak. (Detaylı bilgi için "Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Önlisans - Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği")

Akademik İlerleme Olanakları

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Kimya bölümünde ya da bölümle ilgili alanlarda lisans ve bazı durumlarda doktora programlarına başvurabilir. Lisanüstü Eğitim Ulusal Yönetmeliği’ne göre, öğrenciler yüksek lisans programlarına, lisans programlarındaki başarı seviyeleri ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda ilgili alanlarda aldıkları puanları esas alınarak kabul edilmektedirler. Bu bağlamda ulusal yönetmelikler ve her üniversitenin senatosu tarafından belirlenen yönetmelikler, adayların genel değerlendirmesinde ALES sonuçlarının ağırlığını belirleyecektir. Kurumların yönetmeliklerine bağlı olarak, başvurulan bölümlerin bazılarına kabul edilmek için yabancı dilde belirli düzeyde yeterlilik de gerekmektedir.

Sınav Yönetmelikleri, Değerlendirme ve Not Sistemi

Sınavlar, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Önlisans - Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esaslara göre yapılır. Kimya programı süresince öngörülen program öğrenme çıktılarının elde edilip edilmediğini ölçmek için kullanılan yöntemler aşağıda belirtilmiştir. Ders üniteleri ile ilgili çıktılar ise ders tanımının yer aldığı kısımda final notlarına sağladığı katkı ile gösterilmiştir

  • Ara Sınav (Vize)
  • Genel Sınav (Final Sınavı)
  • Bütünleme
  • Telafi Sınavı
  • Tek Ders Sınavı

Öğrencilerin, Kimya programı müfredatında yer alan her bir ders ünitesinin öngörülen öğrenme çıktılarını elde etmede ne kadar başarılı oldukları, dönem içi etkinliklerle ve her dönem sonunda yapılan final sınavlarıyla ölçülmektedir.

Dönem içi faaliyetlerin değerlendirilmesi, yönetmelikle belirlenen lisans programlarındaki bütün dersler için zorunlu değerlendirme yöntemleri olarak en az sayıda ara sınav, bir ödev ve kısa sınav (quiz) içerir.

Programlar, eğitim amaç ve hedeflerini sağlamak amacıyla program ve ders düzeyinde sonuçların başarısını ölçmedeki ihtiyaca bağlı olarak dönem içi faaliyetlerde daha fazla değerlendirme yönteminin tanımlanması için teşvik edilmektedir. Her ders için kullanılan değerlendirme yöntemlerinin niteliği ve sayısı, dönem sonu notuna olan katkıları ile birlikteders açıklamaları bölümlerinde "Ölçme ve Değerlendirme" başlığı altında verilmiştir.Bu düzenlemeler her dönem başında, önceden ilan edilir ve web sitesinde ders tanımları bölümleri yayınlanır.

Ara sınav ve final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih, yer ve zamanlarda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu notları, ara sınav, ödev değerlendirmesi, kısa sınavlar, final sınavı ve varsa diğer değerlendirme sonuçlarına dayanarak öğrencilerin devam şartını sağlamasını da dikkate alınarak öğretim elemanları tarafından verilir.

Dönem sonu notunun belirlenmesinde dönem içi faaliyetlerinin katkısı en fazla% 40 olabilir ve final sınavının katkısı Yönetmelikle belirlenen tüm lisans programlarındaki tüm dersler için en az% 40 ve en fazla % 60 olur.

Bir ara sınav, ödev, kısa sınav ve/veya final sınavı gerektirmeyen işe yerleştirme gibi dersler, ilgili bölümlerin yönetimleri tarafından belirlenir ve bu dersler için belirli değerlendirme ve not verme yöntemleri yukarıda anlatılan kanallar yoluyla duyurulur. Bu tür faaliyetlerin değerlendirilmesi Senato tarafından belirlenen ilkeler doğrultusunda yapılır ve Başarılı ya da Başarısız olarak değerlendirilir.

Değerlendirme

Bir öğrencinin başarısı her ders için tanımlanan her bir değerlendirme (dönem içi çalışmalar ve final) için öğretim elemanı tarafından değerlendirilir. Değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır ve dönem sonunda standart sapma ve sınıfın not ortalaması dikkate alınarak ilkeleri Senato tarafından belirlenen bağıl değerlendirme yöntemi kullanılarak harf notuna dönüştürülür.

Detaylı bilgi için “Not Değerlendirme” bölümünü ziyaret ediniz.

Öğretim Türü

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kimya Lisans programı, tam zamanlı ve yüz yüze eğitim vermektedir. Diğer taraftan; afet ve salgın gibi durumlarda ve olağan şartlar altında bazı derslerde Üniversite senatosunun aldığı karar çerçevesinde Uzaktan Eğitim modeli de uygulanabilmektedir.

Son Güncelleme Tarihi:29.11.2023