III. Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi (TURK-COSE 2021) Gerçekleştirildi


Üniversitemiz, L.N. Gumilyov Avrasya Milli Üniversitesi ve Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi ortaklığında gerçekleştirilen, “III. Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi” (TURK-COSE 2021) çevrim içi olarak ev sahipliğimizde gerçekleştirildi.
Programın açılış konuşmasını Kongre Eşbaşkanı Prof. Dr. Murat Barut yaptı. Prof. Dr. Murat Barut açıklamalarına, “Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kazakistan Kültürü ve Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak, bizler için “kutlu” ve “eşsiz” bir görev olan Türk Dünyası ile ilgili bu bilimsel etkinliğe ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz” diyerek başladı.
Kongreye toplam gönderilen bildiri sayısının 380 olduğunu belirten Prof. Dr. Murat Barut, bildiri değerlendirme süreçleri sonrasında, Fen Bilimleri ve Mühendisliğin farklı araştırma alanlarına göre kabul edilebilir makale sayısındaki sınırlar dikkate alınarak 5 farklı kıtadan ve 20 farklı ülkeden 209 makalenin kabul edildiğini ve kabul edilen bu bildirilerden 105 adedinin Avustralya, Azerbaycan, Cezayir, Finlandiya, Fransa, Hindistan, İran, Irak, İtalya, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Letonya, Pakistan, Peru, Polonya, Romanya, İspanya ve Sudan’dan, 104 adedinin ise Türkiye'den olduğunu aktardı.
TURK-COSE 2021'de yeni bir bölüme başlandığını duyurmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Murat Barut, ifadelerini “Bu yeni bölümün adı, “Bölümlerin Tanışma ve İşbirliği Toplantısı”dır. Bu başlık altında düzenlenecek 10 adet paralel oturumlarda; araştırmacılara bilimsel açıdan birbirlerini tanıma, ortak araştırma konuları ve/veya ortak projeler oluşturma ve karşılıklı olarak gerçekleştirilebilecek işbirliklerini başlatma gibi çok yönlü fırsatlar sunmayı amaçlamaktadır. Diğer bir ifadeyle, başka uluslararası kongre ve sempozyumlardan farklı olarak TURK-COSE 2021’in, “Tanışma ve İşbirliği” odaklı oturumları doğrudan araştırmacılara sunacak dünyada “İlk Kongre” olması bizleri ayrıca mutlu etmektedir” şeklinde tamamladı.
Kongre Eşbaşkanlarından ENU Avrasya Milli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gulnara Merzadinova ise konuşmasına, “Kongre programı oldukça kapsamlı; özellikle mühendislik, bilim, teknoloji gibi alanlarda çok önemli gelişmelerin ele alınacağı ve bu alanlardaki problemlere yeni yaklaşımların sunulacağı bir içeriğe sahip. Ayrıca kongremiz, yeni ve inovatif yaklaşımlarla bilimsel tartışmaların yapılabileceği ve gelişen dünya düzeninde bilim ve teknolojideki gelişmelere ışık tutan çözüm önerilerini içerecek şekilde hayata geçirildi” diyerek başladı.
Kazakistan Avrasya Milli Üniversitesinin, teknoloji ve bilim alanlarında en üst düzeyde donanıma sahip olduğuna ve Kazakistan’da mühendislik, bilim ve teknolojiye öncülük eden lider bir konumda olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gulnara Merzadinova kongre açıklamalarını, “Türk dünyasındaki bilim insanlarını bir araya getirerek fen bilimleri mühendislik teknoloji gibi alanlarda tecrübe paylaşımı ortamı sunmakta ve bilimsel gelişmeleri bilgi alışverişi yoluyla takip edebilme imkanı oluşturmaktadır, bu anlamıyla oldukça kapsayıcıdır” ifadeleri ile sonlandırdı.
Kongrede açılış konuşması yapan Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Asılbek Kulmırzayev ise III. Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi’nin ortaklığını yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek başladı.
Türk Dünyası Devletlerinin bağımsızlıklarını kazanmaları ile birlikte iş birliklerinin artarak devam ettiğini ve bunda akademisyenlerin büyük bir etkisinin olduğunu aktaran Prof. Dr. Asılbek Kulmırzayev açıklamalarını, “Gelecek senelerde Türk Dünyasındaki tüm kardeşlerimiz ile yüz yüze gerçekleştirilecek kongrelerde buluşmak istiyoruz. Bu kongreye katkı veren herkesi tebrik ediyorum, başarılı bir kongre diliyorum” diyerek noktaladı.
Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, kongredeki açıklamalarına, kongrenin yeni ortağı Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi’ni ortaklığından dolayı tebrik ederek başladı. Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, “Bu kongrenin yavaş ama emin adımlarla doğru yönde ilerlediğinden eminim. Gelecekte Türk Dünyası'nda her ülkeden bir ortağımız olmasını temenni ediyoruz” ifadelerini de sözlerine ekledi.
Geçmişteki bilim insanlarının bilimi ileri taşıdıklarını aktaran Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar açıklamalarını, “Bilimsel yeniliğe öncülük etmek için bilim ve teknolojiye yaklaşımımızı gözden geçirmeli ve dünyada üretilen bilgiyi bir kamu malı olarak ele almalıyız. Müslüman dünyasının ortaçağ bilim adamlarının bu kadar parlak bir şekilde ifade ettikleri şey, bilimin evrensel olduğu, insan ırkının ortak dili olduğudur” diyerek sürdürdü.
“Bu konferans gibi dünyanın dört bir yanından akademisyenlere yeni platformlar sağlamak, bilgi ve bilgeliği paylaşmak, üniversitelerimizdeki akademik kapasiteyi geliştirmek, bilimsel gelişmelere bir kez daha katkıda bulunmak ve toplumlarımızın refahını artırmak hedeflerimizden biri olmalıdır” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar açıklamalarını, başarılı bir kongre temennisinde bulunarak noktaladı.
Çevrim içi gerçekleşen kongrede, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly de bir açılış konuşması gerçekleştirdi. Kongrenin, Türk Dünyası ülkelerinin iş birlikleri açısından önemli olduğunu ifade eden Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly konuşmasına, “Türk Dünyası bilim, sanat ve kültür alanlarında oldukça zengindir ve tüm dünyayı bu eşsiz değerler ile aydınlatmıştır. Ayrıca bu kongrede olduğu gibi dostları yakınlaştıran da ilim olmuştur” diyerek başladı.
Abzal Saparbekuly kongrenin, Türk Dünyasındaki iş birliklerini, Mühendislik ve Fen Bilimleri alanlarına taşınma gayretinin de açık bir göstergesidir diyerek bu tarz çalışmaların Türk Dünyasının iletişim ve kaynaşma süreçlerine de oldukça büyük faydalar sağlayacağını ifade etti. Abzal Saparbekuly açıklamalarını, “Kazakistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan kardeş Türkiye’ye olan minnettarlığımızı hiç bir zaman unutmayacağız. Eğitim alanında da yoğun ilişkilerimiz devam etmektedir. Karşılıklı iş birlikleri artırılmakta ve bu sayede Kazak-Türk dostluğunu ileri taşınmaktadır. Hoca Ahmet Yesevi Kazak Türk Devlet Üniversitesi eğitim anlamındaki en önemli projelerden biridir. Bu aramızdaki bağın kuvvetlenerek devam etmesini umuyor, başarılı bir kongre dilerim” ifadeleri ile sonlandırdı.