IV. Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi Başladı


Üniversitemiz ev sahipliğinde, Üniversitemiz, L.N. Gumilyov Avrasya Milli Üniversitesi (ENU)-Kazakistan ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMU) tarafından organize edilen IV. Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi TURK-COSE 2022 çevrim içi olarak başladı.

Tarım Bilimleri Ve Teknolojileri, Mimarlık-İnşaat Mühendisliği, Biyoloji ve Biyoteknoloji, Kimya, Kontrol Bilgisayar, Elektrik Elektronik ve Mekatronik Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Jeoloji Harita ve Maden Mühendisliği, Makine Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Fizik, Matematik, Tıp ve Eğitim konularını kapsayan TURK-COSE 2022’nin açılışına katılan Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu buradaki açıklamalarına program katılımcılarını selamlayarak başladı ve “Önemli konu başlıklarının yer aldığı birçok oturumda, bilim insanları ve öğrencileri bilgi paylaşımı noktasında bir araya getirecektir” dedi.

IV. Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi’nin güncel bilim, mühendislik ve teknoloji konularına odaklandığını aktaran Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu açıklamalarını, “Türk Dünyası ülkelerine sosyal ve kültürel anlamda her zaman katkı sunmayı hedefleyen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak Türk Dünyasının Fen bilimleri ve Mühendislik alanındaki bilgi ve birikiminin paylaşılarak çoğalmasına katkı sağlayacak olan kongremizin, önemli çıktıları da yine biz kongre katılımcılarına sunacağı kanaatindeyiz” ifadeleri ile sürdürdü.

Değişen ve sürekli gelişen dünyada, her geçen gün ileriye giden teknolojiyi yakalamak ve yeni teknolojilere öncü olmak üzere ortak bilimsel çalışmaları teşvik eden IV. Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi’nin, barındırdığı değerli akademisyenler ve sunmayı hedeflediği yeni fikirler ile Türk Dünyasının gelişimine önemli bir ivme kazandırmasını temenni eden Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu sözlerini “Bizleri yalnız bırakmayan, kıymetli katkılarını hissettiğimiz siz değerli katılımcılara ve ortaklarımıza teşekkür ediyoruz” diyerek noktaladı.

Kongre Eş Başkanlarından Prof. Dr. Murat Barut ise yaptığı açıklamalarda, bildiri değerlendirmeleri sonunda Fen Bilimleri ve Mühendisliğin farklı araştırma alanlarına göre, bu yıl 4 farklı kıtadan ve 29 farklı ülkeden 279 makale kabul edildiğini aktararak bu makalelerin 135’inin Türkiye’den olduğunu belirtti.

Bu yıl ki kongrede Tıp ve Eğitim alanları olmak üzere iki yeni oturumu da başlattıklarını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Murat Barut, “TURK-COSE 2022 programına geçen yıl yaptığımız gibi bu yıl da ilave oturum eklediğimizi duyurmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu ilave oturumun adı Bölümlerin Tanıtımı ve İşbirliği Toplantısı oturumudur. Böylece, Aynı bölümden araştırmacılar bir araya getirilerek; birbirlerini bilimsel açıdan tanımaları, ortak araştırma konuları ve/veya ortak proje yapma ve iş birlikleri başlatmaları için verimli fırsatlar sağlayacaktır” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

IV. Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi gerçekleştirilen oturumlar ile devam etti.