ANALİZ KABUL KRİTERLERİ
NOT: Lütfen Analiz Talep Formunu doldurmadan önce aşağıda yer alan “Numune Kabul Kriterleri”ni dikkatle okuyunuz.
NUMUNE KABUL KRİTERLERİ
Genel Kriterler
. Analiz Talep Formu doldurulmalıdır.
. Analiz sonuçlarına ait dataların elektronik ortamda talep edilmesi durumunda 2 adet boş CD ile başvuru yapılmalıdır.
. Numunelerin varsa özel saklama koşulları MUTLAKA formda belirtilmelidir. Aksi durumlarda numunelerin muhafazasında özel tedbir alınmaz.
. Numunenin NUMERLAB’a kabulüne kadar geçen süre zarfında taşınması, ambalajlanması, etiketlenmesi ve muhafazası müşterinin sorumluluğundadır. Bu etkenlerden dolayı analiz sonuçlarında oluşacak olumsuzluklardan NUMERLAB sorumlu tutulamaz.
. Numune kapları kontamine olmamış bir şekilde ve kontaminasyona yol açmayacak şekilde olmalıdır. Çatlak, kırık ya da temiz bir görünüme sahip olmayan açık ambalajlar numunenin özelliklerini bozmuş olabileceğinden kabul edilmeyecektir.
. Numuneler müşteri tarafından mutlaka kısa ve anlaşılır bir şekilde etiketlenmelidir. Numune ambalajları numuneyi açıklayacak bilgileri içeren etikete sahip olmalıdır.
. Patlayıcı, toksik, radyoaktif, kanserojen maddeler analiz için KABUL EDİLMEZ. Temas ve solunum yolu ile zehirlenmeye neden olabilecek numuneler analize kabul edilmemektedir. Şüpheli durumlarda mutlaka İlgili Birim Sorumlusu ile görüşülmelidir. Başvuru formunun doldurulup imzalanmasıyla analizi talep eden kişi, analiz için gönderilen numunenin (varsa) insan sağlığına ve çevreye olan zararlı etkilerini beyan ettiğini, etmediği takdirde oluşacak uygunsuzluklardan sorumlu olacağını kabul eder.
. Müşterinin analiz sonuçlarına itirazıyla yapılan analiz tekrarlarında aynı sonuçların elde edilmesi durumunda müşteriden tam hizmet bedeli tahsil edilir. Analiz sonuçlarına itiraz süresi 20 iş günüdür.
. Numunelerin nem alması önlenmiş olmalıdır.
. İstendiği durumda veya gerekli görüldüğü durumda müşteri bilgilendirilir ve öğütme, kurutma işlemleri ücret karşılığında yapılır.
. Analizle ilgili tüm bilgi, istekler ve görüşler Analiz Talep Formu’nda Varsa Diğer Talepler bölümünde belirtilmelidir.
. Deney sonuçları numune sahibinin izni olmaksızın kullanılamaz, üçüncü kişi ve kuruluşlara verilemez.
Özel Kriterler
XRD Analizi Numune Kabul Kriterleri :
1. Numunelerin NUMERLAB’a getirilmesine kadar geçen sürede muhafazasının sorumluluğu numune sahibine aittir.
2. Bozulma özelliği olan numuneler (ısı, ışık, nem etkisiyle), gerekiyorsa aynı gün içinde laboratuvara ulaştırılmalıdır.
3. Numunelerin özel saklama şartları varsa MUTLAKA Deney İstek Formunda ilgili bölümde belirtilmelidir.
4. Analiz için gönderilecek toz numuneler ince öğütülmüş bir şekilde Merkez Laboratuvarı’na ulaştırılmalıdır. Toz numuneler, kayaç numuneleri için yaklaşık 10 gr; laboratuvarda sentezlenen ve fazla miktarda temini mümkün olamayan numuneler için ise en az 100-150 mg olmalıdır.
5. İnce film veya levha şeklindeki numuneler minimum 1x1 cm boyutlarında hazırlanmalı ve 7 mm’den daha kalın olmamalıdır.
6. Orijinal numuneyi temsil eden toz numune/numuneler numune torbalarında, plastik kaplarda, cam şişelerde veya santrifüj tüplerinde, ışığa hassas ise koyu renkli ambalajlarda ağzı kapalı olarak teslim edilmelidir. İnce film numuneleri ise, film/filmlere zarar gelmeyecek şekilde uygun kap ya da kutularda laboratuvara iletilmelidir.
7. Çatlak, yıpranmış ya da temiz bir görünüme sahip olmayan ambalajlar numunenin özelliklerini bozmuş olabileceğinden kabul edilmez.
8. Numune ambalajları numuneyi açıklayacak bilgileri içeren etikete sahip olmalıdır. Numuneler 01’den başlanarak müşteri tarafından mutlaka kodlanmalıdır. Deney Raporunda sadece numune kodları belirtilecektir.
9. XRD başvurularında “XRD Numune Kabul Kriterleri” okunduktan sonra “XRD Deney İstek Formu” , ödeme dekontu ve numune ile birlikte NUMERLAB Numune Kabul Birimine müracaat edilecektir.
- Böbrektaşı Analizi için gönderilmesi gereken numune miktarı en az 5 mg olmalıdır.
- Böbrektaşı laboratuvara ulaşmadan önce kan,irin vb.vücut sıvılarından ve ameliyat kalıntılarından uzaklaştırılmış olmalıdır.
- Böbrektaşı numuneleri; sağlık açısından uygun, ağzı kapaklı, plastik, şeffaf kap içerisinde gönderilmelidir.
Gaz Kromatografisi (GC) Numune Kabul Kriterleri
1. Numune/numuneler hacimlerine ve özelliklerine uygun olacak şekilde tercihen polipropilen tüplerde veya renk hassasiyetine göre amber ya da cam şişelerde ağzı kapalı olarak teslim edilmelidir.
2. Analiz için gönderilecek örnekler herhangi bir işleme gerek duyulmayacak şekilde analize hazır durumda getirilmelidir. Örnekler GC/MS kolonu ve cihazına zarar verebilecek safsızlıklar içermemeli ve sıvı örneklerde çözünmemiş partiküller bulunmamalıdır. Numunenin analize gönderilmeden önce ön-işlem görüp görmediği belirtilmelidir (ekstrakte edilmiş, filtrelenmiş, seyreltilmiş vb).
3. Kantitatif analizler için gerekli olan standartlar analizi talep eden tarafından temin edilmelidir.
4. Kalitatif analizler için kütüphane taraması ilk 10 pikten sonra ücrete tabidir.
5. Kütüphane eşleştirmelerinde en yüksek ilk 5 pikin sonucu verilir.
Kütle Spektrometresi (MS) Numune Kabul Kriterleri
1. Numune/numuneler hacimlerine ve özelliklerine uygun olacak şekilde tercihen polipropilen tüplerde veya renk hassasiyetine göre amber ya da cam şişelerde ağzı kapalı olarak teslim edilmelidir.
2. Spektrumdaki ana pik parçalanması haricindeki parçalanmalar ücrete tabidir.
X-Işını Floresans Spektroskopisi (XRF) Numune Kabul Kriterleri
1. Analiz için gönderilmesi gereken katı numune 75 mikron boyutunda ve en az 50 gram olmalıdır. Metal veya parça halindeki numunelerin kalınlığı ise en fazla 5mm olmalı, numune kesiti 35×35 mm’yi geçmemelidir.
2. Numunelerin homojen olmalıdır, aksi takdirde analiz sonuçları farklılık gösterebilir. Bu durumdan NUMERLAB sorumlu tutulamaz.
İndüktif Eşleşmiş Plazma-Kütle Spektroskopisi (ICP-MS) ve Atomik Absorbsiyon Spektroskopisi (AAS) Numune Kabul Şartları
1. Sıvı numuneler en az 50 mL olmalı ve plastik (PP, PE veya PTFE) ambalajlar ile NUMERLAB’ a getirilmelidir.
2. Katı numuneler (toprak, kayaç vb.) için parçacık boyutu 100 µm’den küçük ve numune miktarı en az 5 gram olmalıdır. Numunenin çözeltiye alma işlemi öncesinde kurutulması isteniyorsa analiz başvuru formunda belirtilmelidir.
3. Metal ve benzeri katı numuneler, toz, talaş veya çok küçük parçalar halinde kesilmiş olarak teslim edilmelidir.
4. Numune içerisinde organik bileşik veya organik çözücüler varsa Analiz Talep Formunda belirtilmelidir.
5. Numune çözeltiye alınmış halde ise çözeltiye alma işlemi ayrıntılı olarak belirtilmelidir ve blank (kör) ile birlikte merkezimize getirilmelidir.
6. Numunelerin homojen olması ve tüm numuneyi temsil etmesi gerekmektedir.
Spektroskopik Elipsometre (SE) Numune Kabul Kriterleri
1. Numunenin her iki yüzeyi yıpranmayacak şekilde muhafaza içinde olması gerekmektedir.
2. Numunenin en az 2cmX2cm büyüklüğüne sahip olması gerekmektedir.
Mekanik Profilometre Numune Kabul Kriterleri
1. Numunenin her iki yüzeyi yıpranmayacak şekilde muhafaza içinde ulaştırılması gerekmektedir.
2. Numune en az 2cmX2cm büyüklüğünde olmalıdır.
3. Numunenin kaplama yapılmış olan yüzeyinin orta kısmına, kaplama öncesi 2mm lik basamak (kaplanmamış bölge) oluşturulmuş halde ulaştırılması gerekmektedir.
ZETA Potansiyel Numune Kabul Kriterleri
1. Zeta-Potansiyel ölçümü için gerekli numune ve sıvı hacmi yaklaşık 1 cm3 ’tür.
2. Toplam hacmin en çok % 2’si numune olmalıdır.
3. Numune boyutları 3 nm ile 10 mm arasında olmalıdır.
4. Numune boyutları 2 nm ile 3mm aralığında ise aynı cihazda parçacık boyut analizi de yapılabilir.
5. Aynı hacimdeki numune ve sıvı yeterlidir
6. Parçacık boyutu analizi yaş metot için 200 mg gereklidir.
SEM Numune Kabul Kriterleri
1. SEM görüntüsü alınacak numuneler nemli olmayan ya da sulu olmayan katı numuneler olmalıdır.
2. Teknik nedenlerden dolayı; kuru olmayan numunelerden SEM görüntüsü alınamaz.
3. Analiz için gönderilecek numuneler blok halinde olmalıdır. Katı numunelerin çapı 10 mm’yi geçmemelidir.
4. Numune iletken değilse (direnci 10-10 ohm’dan büyükse), taramalı elektron mikroskobu ile çalışırken bazı problemler ortaya çıkacaktır. Bu tür numunelerin kaplanması gerekmektedir. Fakat kaplama yapılması, numuneye verdiği kontrastlığa bağlı olarak yaklaşık 20-50 nm büyüklüğünün altındaki yapıların görülmesini engelleyebilmektedir.
Kaplama yapılması, EDX analizinin malzeme içeriğinden farklı çıkmasına neden olur.
5. Numunede görmek istenilen şekillerin boyutları 20-50 nm’nin altındaysa ve numune yalıtkan ya da düşük iletkenliğe sahipse, numuneye düşük vakum ortamında bakılmalıdır. Fakat düşük vakum düşük çözünürlüğe neden olmaktadır. Eğer numune iletkense ya da kaplama yapılacaksa, numunenin yüksek vakum altında incelenmesi daha yararlı olacaktır.
6. Birden fazla numunenin aynı anda vakuma alınıp incelenmesi için, numune boyutlarının birbirleriyle fark yaratmayacak şekilde olması gerekmektedir. Farklı boyutlardaki numuneler, ayrı ayrı vakum odasına yüklenip analiz edileceğinden zaman kaybına yol açmaktadır.
7. Numunelerin, numune tutuculara yerleştirilerek analize hazır hale getirilmesi ve numunelerin analiz gününe kadar uygun şartlarda (sıcaklık, nem vb.) saklanması gibi koşulların sorumluluğu müşteriye aittir.