Araştırma Merkezimize daha önceden damızlık olarak satın alınan Akkaraman ırkı koyunlarda koç katımı başladı. Koç katım öncesinde koyunlar ve koçların vücut kondisyonları değerlendirilerek ek besleme uygulaması yapıldı. 15 Eylül tarihinden itibaren başlayan koç katımında arama koçları yardımı ile kızgınlık tespiti yapıldıktan sonra elde aşım yöntemi ile çiftleştirmeler yapılmaktadır. Böylece doğacak kuzunun ana ve baba bilgileri, annenin muhtemel doğum yapacağı tarih belirlenebilmektedir. Sürü de kısır kalan koyunlar önceden tespit edilerek gerekli önlemler alınabilmektedir. Ayrıca sonraki yıllarda damızlık seçimi için gerekli pedigri bilgileri de oluşturulmaktadır.
“Koç katımı öncesinde yapılan ek beslemede amaç, koyunların toplu olarak kızgınlık göstermesi ve daha fazla yumurta salınarak döl verimini arıtmaktadır. Bu yöntemle kuzu verimi % 15-20 artar”
Müdür Prof. Dr. Ayhan Ceyhan “Akkaraman ırkı koyunlar mevsime bağlı kızgınlık gösterdiklerini ve koyunların belirli fizyolojik ve psikolojik belirtiler göstererek koç ile çiftleşme isteğine kızgınlık (östrus) denilmektedir. Koyunlarda genelde gün ışığının kısalması ile başlayan koç katım faaliyeti bölgemizde Eylül ve Ekim ayları içerisinde tamamlanmaktadır. Koyunlarda kızgınlık 24-48 saat arasında değişmektedir. Koyunlar koça verildiği halde gebe kalmamış ise kızgınlık ortalama 17 gün sonra tekrarlanır”.
Ceyhan yaptığı değerlendirmede yapılacak olan ek yemleme sürünün vücut kondisyon puanına göre koç katımından 2-3 hafta önce başlamalı ve aşım dönemi boyunca devam etmelidir. Ek yemlemede verilecek yemler ise; arpa ve yulaf gibi dane yemlerden 300-600 gr veya kaliteli kuru ottan 1-1,5 kg kadar olabilir.
Yapılacak ek besleme ile;
Koyunların toplu olarak kızgınlığa gelmesi teşvik edilir,
Koyunların daha fazla yumurta salıvermesini sağlar ve ikizlik oranını artırır,
Kaliteli yumurta salınımı ile kısırlık oranını azaltır,
Koçlarda ise sperma miktarı ve kalitesini artırır” dedi.