Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ - SAĞLIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
DERS İÇERİKLERİ
1. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Ortak Zorunlu Ders ATA1015 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I 2 0 2
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Dersinin Amacı İnkılap ve İnkılapla Alakalı Kavramlar Osmanlı Devletinin Yıkılışı XIX. Yüzyılda Osmanlı Devletinde Yenilik Hareketleri Osmanlı Devletinin Son Döneminde Devleti Kurtarmaya Yönelik Fikir Akımları XX. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devletinin Durumu Mondros Ateşkes Antlaşması Sonrası Memleketin Durumu Milli Mücadeleye Hazırlık Dönemi Büyük Millet Meclisinin Açılması ve Çalışmaları Büyük Millet Meclisinin Açılışından Sonraki Siyasi ve Askeri Gelişmeler Lozan Barış Antlaşması, Önemi ve Sonuçları
Ortak Zorunlu Ders ENF1021 TEMEL BİLGİSAYAR 2 2 3
Bilgisayara Giriş ve Donanım, İşletim Sistemleri ve Uygulama Yazılımları, Windows İşletim Sistemi, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, İnternet Kullanımı, Bilişim Teknolojileri
Zorunlu Ders SYN1001 İKTİSADA GİRİŞ I 3 0 5
Kavramlar ve Temel Sorunlar, Fiyat Mekanizması, Arz, Talep ve Piyasa Dengesi, Tüketici Davranışı Teorisi, Üretim ve Maliyetler, Faktör Piyasaları ve Gelir DağılımıTemel Üretici Teorisi, Firma Teorisine Giriş, Tam Rekabet Piyasası, Aksak Rakabet Piyasası, Monopol, Monopollü Rekabet Piyasası, Oligopol, Gelir Dağılımı Politikası.
Zorunlu Ders SYN1003 GENEL MUHASEBE I 3 0 5
Derste, muhasebenin temel denkliği (varlık=kaynak denkliği), muhasebe ve muhasebeleştirme süreci, Genel kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri, Tekdüzen Hesap Planı sistematiği, nakit hareketlerinin, menkul kıymet hareketlerinin, ticari mal hareketlerinin, KDV işlemlerinin ve ticari borç/alacak işlemlerinin muhasebeleştirilmesi anlatılacaktır.
Zorunlu Ders SYN1005 GENEL İŞLETME 3 0 5
İşletmenin genel esasları ve kavramlar, İşletmenin doğuşu, tarihsel gelişimi, İşletmenin amaçları, ekonomi içendeki yeri ve sınıflandırılması, İşletmelerde büyüme olgusu, İşletmenin kuruluşu, İşletmenin çevresi, İşletme kuruluş yeri seçimini etkileyene faktörler, İşletmenin maliyetleri, gelirleri, verimliliği, İşletmenin fonksiyonları.
Zorunlu Ders SYN1007 HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI 3 0 5
Temel ve evrensel kalite kavramları hukuk sistemine uygun olarak verildikten sonra, hukukun kalite, yer ve zaman açısından uygulanması açıklanmaktadır. Daha sonra hukuk dallarının (kamu, özel ve karma hukuk dalları) ayrılmasının ana noktaları, ayrılmanın temel özellikleri ve hukukun ana dalları ele alınmaktadır.
Ortak Zorunlu Ders TDL1011 TÜRK DİLİ I 2 0 2
Dil ve Diller: Dil Millet İlişkisi, Dil Kültür İlişkisi Yeryüzündeki Diller ve Türk Dilinin Dünya Dilleri arasındaki Yeri; Kaynakları bakımından Dil AileleriTürk Yazı Dilinin tarihi gelişimi; Eski Türkçe, Orta Türkçe, Divanü Lügat-it Türk, Atabetü'l- Hakayık, Harezm Türkçesi, Eski Türkiye Türkçesi (Eski Anadolu Türkçesi) ; Yeni Türkçe Dönemi, Modern Türkçe Dönemi, Batı, Güney Batı Türkçesi) , Türkiye Türkçesi, Doğu ( Kuzey ) Doğu Türkçesi) , KaratayTürkçesi, Ses Bilgisi (FONETİK) , Ses ve sesin oluşumu, büyük ve küçük ünlü uyumu, Türkçedeki başlıca ses olayları; Türkçe'nin ses özellikleri, Türkçe'nin hece yapısı, cümle vurgusu. Şekil Bilgisi (MORFOLOJİ- BİÇİM BİLGİSİ) , şekil bakımından kelimeler, kökler, gövdeler, ekler (yapım ekleri, çekim ekleri) , anlatım ve vazifeleri bakımından kelimeler; isimler, sıfatlar, zamirler, fiiller, fiil çekimi, şekil ve zaman ekleri, fiilimsiler, edatlar, fiilden türeyenler ve isimden türeyenler, anlam bilimi; kelimede anlam, kelimenin anlam çerçevesi
Ortak Zorunlu Ders YDL1013 YABANCI DİL I 3 0 3
Öğrencilerin, somut ihtiyaçları dile getiren günlük hayatta sık kullanılan ifadeleri ve basit cümleleri anlayabilmeleri ve bunlarla kendilerini ifade edebilmeleri, kendilerini ve başkalarını tanıtabilmeleri, başka insanların kişisel bilgilerine yönelik sorular sorabilmeleri ve bu tür sorulara yanıt verebilmeleri için gerekli temel konuları ( verb to be, Simple Present, can, can't, a/an, some, any, object pronouns, there is / are, have got, past of to be, Simple Past, etc.) içermektedir.
2. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Ortak Zorunlu Ders ATA1016 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II 2 0 2
Türk İnkılâp Hareketleri, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası, Türk İnkılâbının Temel İlkeleri (Atatürk İlkeleri), Bütünleyici İlkeler, Atatürk’ün Hastalığı ve Ölümü, İsmet İnönü’nün Cumhurbaşkanı Seçilmesi ve İsmet İnönü Dönemi (1938–1950), II. Dünya Savaşı, Demokrat Parti İktidarı ve Adnan Menderes Dönemi (1950–1960), Askeri Darbeler ve Türkiye Cumhuriyeti (1960–1980), 12 Eylül 1980 Darbesi ve Sonrasında Türkiye
Zorunlu Ders SYN1002 İKTİSADA GİRİŞ II 3 0 5
Milli gelir, Paranın fonksiyonları, para politikaları, miktar teorisi, enflasyon çeşitleri ve etkileri, işsizlik ve istihdam, istikrar politikaları, devalüasyon, ödemeler dengesi, dış ticaret, kalkınma, büyüme.
Zorunlu Ders SYN1004 GENEL MUHASEBE II 3 0 5
Derste, Tek Düzen Muhasebe Sistemine göre, depozito işlemleri, duran varlıklara amortisman ayrılması, kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar, özkaynaklar, gelir tablosu ve maliyet hesapları ele alınacaktır. Bu kapsamda, teori-uygulama bütünlüğü içinde örnek olaylar yardımıyla ağırlıklı olarak sözkonusu hesap sınıflarının dönem içi işleyişleri üzerinde durulacak, aynı zamanda amortisman gibi bazı dönemsonu işlemlerine yer verilecektir. Ayrıca, bu bilgiler ışığında bir yıl boyunca bir işletmede ortaya çıkabilecek mali olaylar sonucu mizan, gelir tablosu ve dönem sonu bilançosunun nasıl hazırlanacağı hakkında bilgi verilecektir.
Zorunlu Ders SYN1006 YÖNETİM VE ORGANİZASYON 3 0 5
Yönetim düşüncesinin tarihi gelişimi, klasik, Neo-klasik, modern ve çağdaş yönetim teorileri, yönetim fonksiyonları, planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon, denetim.
Zorunlu Ders SYN1008 İŞLETME VE EKONOMİ MATEMATİĞİ 3 0 4
Sayılar, küme kavramı, özdeşikler ve denklemler, fonksiyonlar, fonksiyonların iktisadi uygulamaları, limit ve süreklilik, türev.
Zorunlu Ders SYN1010 TIBBİ TERMİNOLOJİ 2 0 4
Tıbbi terminoloji hakkında genel bilgiler, Tıbbi terimlerin kurumsal iletişimdeki önemi, İnsan yapısına ilişkin temel tanım ve terimler, Yön, düzlem ve hareket bildiren anatomik terimler, Hastalıklara ve hastalıkların uluslararası sınıflandırılması sistemine ait genel bilgiler, Tıbbi terimleri meydana getiren temel öğeler; kökler, önekler, sonekler, Hareket sistemine ait anatomik, tanısal, ameliyatlara ve semptomlara ilişkin terimler.
Ortak Zorunlu Ders TDL1012 TÜRK DİLİ II 2 0 2
Kelime grupları, kelimelerin gerçek, yan ve mecaz anlamları, Deyimler, ikilemeler, terimler, dil yanlışları, Türkçenin cümle yapısı, cümle öğeleri, cümle çözümlemeleri, roman, makale, deneme, şiir gibi yazılı anlatım türleri, sunum, rapor ve tutanak örnekleri, dilekçe, iş mektubu ve Özgeçmiş (CV) yazma, karşılıklı konuşma ve tartışma gibi anlatım türleri
Ortak Zorunlu Ders YDL1014 YABANCI DİL II 3 0 3
Öğrencilerin, güncel hayatla ilgili cümleleri ve sıkça kullanılan ifadeleri anlayabilmeleri (kendileri, aileleri, iş ve yakın çevreleri, alışveriş vb. ile ilgili bilgileri), gerekli durumlarda anlaşılır ve bildik konuların doğrudan aktarımını yapabilmeleri, temel seviyedeki anlatımlarla kendilerini, eğitimlerini, yakın çevrelerini ve doğrudan ihtiyaca yönelik durumlarını anlatabilmeleri için Yabancı Dil I dersini temel alan ve devamı olan konuları (Present Continuous, adverbs of manner, comparison of adjectives, superlative adjectives, prefer + noun/-ing form, will, Present Perfect, have to/ don’t have to, wh- questions, be going to for intentions and plans, infinitive of purpose, verbs + infinitive/-ing form etc.) içermektedir.
3. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Zorunlu Ders SYN2001 SAĞLIK KURUMLARINDA İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 2 0 4
İnsan Kaynakları Yönetimi kapsamındaki kavramlar, işlevler, teknikler, yöntemler, yaklaşımlar (İKY örgütlenmesi, iş analizi, iş tasarımı, insangücü planlaması, işgören seçme, eğitim ve geliştirme, kariyer yönetimi, başarı değerleme, iş değerleme ve ücret yönetimi, işgöreni kalıcı kılma, İKY bilgi yönetimi); Konu ile ilgili yapılan araştırmalar ile sağlık kurumlarındaki uygulamalar, yaklaşımlar.
Zorunlu Ders SYN2003 SAĞLIK YÖNETİMİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 3 0 5
Bilim, pozitivist ve pozitivist ötesi bilim yaklaşımları, Bilimsel araştırmalarda kullanılan temel kavramlar, Bilimsel araştırma süreci ve aşamaları, Eleştirel kaynak incelemesi, Araştırmalarda hata kaynakları, Araştırmalarda ölçüm, ölçek türleri, Geçerlik ve güvenirlik, Örnekleme, Araştırma yaklaşımları, Anket, mülakat ve gözlem yöntemleri ve türleri.
Zorunlu Ders SYN2005 SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ I 3 0 5
Dersin içeriğinde Sağlık kavramı, sağlığı etkileyen faktörler, sağlık hizmetlerinin temel özellikleri, sağlık hizmetleri kullanımı etkileyen faktörler, sağlık sistemi, etkili sağlık sisteminin özelliklerini, sağlık kurumlarının yapısal tasarımı, Türkiye’de sağlık hizmetlerinin gelişimini ve örgütlenmesi, uluslararası sağlık kuruluşları konuları yer almaktadır. 
Zorunlu Ders SYN2007 SAĞLIK VE TOPLUM 2 0 4
Toplum, sosyal bilimlerin sağlıkla ilişkisi, sosyal bilimler açısından sağlığın sınıflandırılması ve desteklenmesi, eski Türk inanışlarının Türkiye´de halk hekimliğinde izleri, Türkiye´de sağlıkla ilgili mesleki örgütler, toplumsal sistemin statü, rol, toplumsal kontrol mekanizmaları, toplumsallaşma ve toplumsal kurumlar, sağlıkta eşitsizlikler, demografik yapı ve sağlık, topluma dayalı tıp eğitimi ve alternatif tıp.
Seçmeli Ders SYN2021 EPİDEMİYOLOJİ 2 0 4
Epidemiyolojinim tanımı ve konusu, epidemiyoloijik araştırma yöntemleri, enfeksiyon hastalıkları ve savaş yöntemleri, enfeksiyon hastalıklarının genel hedefleri, vücudun enfeksiyon hastalıklarına karşı direnci aşılar ve serumlar, su ve besinlerle, solunum yolu ile, temasla, zoonos ile bulaşan enfeksiyon hastalıkları ve bakım ilkeleri.
Seçmeli Ders SYN2023 AVRUPA BİRLİĞİ VE SAĞLIK 2 0 4
AB ve AB-Türkiye ilişkileri, AB sağlık politikaları ve üye ülke sağlık sistemleri.
Seçmeli Ders SYN2025 SAĞLIK SOSYOLOJİSİ 2 0 4
Toplumun sosyal yapısını ve değerlerini bilen, bunların sağlık üzerindeki etkilerini kavrayıp araştıran ve uygulamalarında dikkate alan bilinçli ve özenli sağlık ekibi üyesi yetiştirilmesini sağlamak.
Seçmeli Ders SYN2027 SAĞLIK YÖNETİMİNDE İLETİŞİM BECERİLERİ 2 0 4
İletişim süreci, iletişim teorileri, iletişim yöntemleri, sözlü, sözsüz, yazılı iletişim, örgütsel iletişim, sunum teknikleri.  
Seçmeli Ders SYN2029 YAŞAM BOYU SPOR 2 0 4
Yaşam boyu sporun tanımı, tarihsel gelişimi, yaşam boyu spor felsefesi, yaşam boyu aktivitelerin tanıtımı jogging, yürüyüşler diğer yaşam boyu spor içerikli faaliyetler yapabilmek.
Seçmeli Ders SYN2031 FOTOĞRAFÇILIK 2 0 4
Fotoğrafın tarihsel gelişimi, Fotoğraf makineleri ve türleri, Fotoğraf makinelerinin öğeleri, Objektifler, Yardımcı malzemeler, Hafta Işık bilgisi ve ışık türleri, Pozlandırma, Net alan derinliğinin kontrolü, Diyafram, Enstantane, Iso Speed, Çekim teknikleri, Fotoğrafçılık türleri, Estetik bilgisi ve fotoğrafta kompozisyon, Ünlü fotoğrafçılar ve fotoğrafları, Uygulama ve fotoğrafların birlikte değerlendirilmesi.
Seçmeli Ders SYN2033 ARAPÇA 2 0 4
Seçmeli Ders SYN2035 KARİYER PLANLAMA 2 0 4
4. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Zorunlu Ders SYN2002 İDARE HUKUKU 2 0 4
Derste, idare kavramı, idarenin yasama ve yürütme fonksiyonlarından ayrıldığı yönleri, idare hukuku bakımından sistemler genel olarak irdelenmektedir. Ardından İdare Hukukunun doğuşu, özellikleri, kaynakları işlenmektedir. Türk idari teşkilatı ve genel ilkeleri, idari kurumların yetki ve sorumlulukları, merkezi yönetim ve yerinden yönetim ayrımı ve ilkeleri açıklanmaktadır. İdari iş ve işlemler ile idari sözleşmelerin oluşturulması, unsurları ve sona ermeleri anlatılmaktadır. Kamu görevlileri, kamu malları, kamu hizmeti gibi kavramlar ayrıntılı bir şekilde işlenmektedir.
Zorunlu Ders SYN2004 SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II 3 0 5
Bu derste hastanelerin tanımı, fonksiyonları, organizasyon açısından özellikleri, Türkiye?de hastanelerin organizasyon yapısı, çeşitli ülkelerde hastanelerin organizasyon yapısı, hastanelerde faaliyet gösteren komiteler, hastane kuruluş aşamaları, mimari özellikleri, hastane işletme yönetmelikleri ve ilgili hukuki kaynaklar üzerinde durulur.
Zorunlu Ders SYN2006 SAĞLIK EKONOMİSİ 3 0 5
Sağlık ekonomisinin tanımı, temel kavramları, sağlık harcamaları, sağlık finansmanı.
Zorunlu Ders SYN2008 TÜRKİYE SAĞLIK SİSTEMİ 2 0 4
Türkiye´nin demografik yapısı ve sağlık statüsü, Türkiye´de sağlık hizmetlerinin erişilebilirliği ve kullanımı, Türk Sağlık Sisteminin organizasyonu, Türk Sağlık Sisteminin yönetimi, Türk Sağlık Sisteminin ekonomik destek kaynakları, Türk Sağlık Sisteminde kullanılan kaynaklar (insangücü, sağlık kurumları, teknoloji), Türk Sağlık Sisteminde hizmet sunumu.
Seçmeli Ders SYN2020 TIBBİ DOKÜMANTASYON 2 0 4
Giriş ve tıbbi dokümanlarla ilgili temel tanım ve kavramlar, tıbbi dokümanların tarihsel gelişimi, tıbbi dokümanların önemi, tıbbi dokümanlarda mülkiyet ve gizlilik, tıbbi dokümanların mahkemelerde delil olarak kullanılması, tıbbi dokümanlarda sorumluluk, tıbbi dokümanların çeşitleri ve standardizasyonu, hasta dosyalarının kapsamı ve düzenlemesi, sağlık kayıt sisteminin kurulması
Seçmeli Ders SYN2022 KAMU MALİYESİ 2 0 4
Kamu ekonomisi kavramı ve özellikleri; kamu harcamalarının tanımı, nitelikleri, sınıflandırılması etkileri; kamu gelirlerinin tanımı, niteliği, çeşitleri; tarihsel ve teorik olarak verginin gelişimi, vergi ile ilgili temel kavramlar, vergileme ilkeleri, vergilerin sınıflandırılması, vergi yükü, vergi yansıması; devlet borçları; parafiskal gelirler; bütçe kavramı ve özellikleri, bütçeleme ilkeleri bütçeleme sistemleri, Türk Bütçe sistemi, maliye politikası
Seçmeli Ders SYN2024 DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI 2 0 4
Anayasa, İnsan Hakları, AB, Barış ve Hoşgörü, İnsan Haklarının Güncel Boyutları.
Seçmeli Ders SYN2026 DÜNYA MÜZİK KÜLTÜRLERİ 2 0 4
İnsan ve kültür. İnsan ve müzik kültürü. Müziğin tanımı, kökeni, oluşumu ve evrimi. Müziğin temel öğeleri. Müzikte niteliğin belirleyicileri. Müziğin insan yaşamındaki işlevleri. Müziksel iletişim ve öğeleri. İlkçağ uygarlıklarından günümüze müzik kültürleri. Dünyanın farklı ülkelerindeki müzik kültürlerinden örneklerin, işitsel ve görsel araçlarla tanıtılması. Müzik kültürü öğelerini farklı coğrafyalar üzerinden çözümleme yaklaşımları.
Seçmeli Ders SYN2028 BAĞIMLILIK VE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE 2 0 4
Bağımlılık, Madde bağımlılığı ve bağımlılık kültürü gibi tanımların yapılması, Bağımlılık türleri, Madde bağımlılığı ile ilgili tanımlar ve madde bağımlılığı türleri, Bağımlılığın nedenleri, Bağımlılık konusunda sosyal hizmetin rolü, Bağımlılığı önleme çabası ve sosyal hizmet ilişkisi, Bağımlılığın sonuçları, Bağımlılık ile mücadelede ulusal politika ve strateji yöntemleri, Bağımlılığın diğer türleri, Yeniden uyum süreci.
Seçmeli Ders SYN2030 MODERN ŞEHİRCİLİK VE TARİHİ KENT DOKUSU 2 0 4
Eski Türklerde şehircilik anlayışından başlayarak, Anadolu öncesinde ve sonrasındaki şehircilik anlayışın tarihsel olarak incelenmesi, şehir planlarının sınıflandırılması ve günümüzdeki durumunun tespit edilmesi.
5. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Zorunlu Ders SYN3001 SAĞLIK KURUMLARINDA FİNANSAL YÖNETİM I 3 0 5
Finansal raporlama araçları, firma değerinin belirlenmesi ve yönetimi, finansal planlama yöntemleri, işletme sermayesi yönetimi, nakit ve benzeri varlıkların yönetimi, alacakların yönetimi, stok yönetimi, sermaye bütçelemesi ve yatırım kararları, işletme bütçelerinin hazırlanması, riskli yatırım projelerinin değerlendirilmesi, yabancı kaynakların yönetimi, öz kaynakların yönetimi, sermaye maliyeti ve fiyatlandırma konularının öğretilmesini içermektedir.
Zorunlu Ders SYN3003 SAĞLIK YÖNETİMİNDE KANTİTATİF TEKNİKLER I 3 0 5
Sayısal verilerle ilgili isabetli karar almada kullanılan yöntemleri) içermektedir. Farklı sağlık işletmelerinde kuruluştan faaliyete başlayana kadar oluşabilecek her aşama ile ilgili olarak sayısal verileri kullanarak model kurma ve vak'a çözmek konusundaki yaklaşımlar işlenmektedir.
Zorunlu Ders SYN3005 SAĞLIK KURUMLARINDA MALİYET MUHASEBESİ 3 0 5
Sağlık Kurumlarında Maliyet Muhasebesi ve Temel Kavramlar, Maliyet Muhasebesi Önemi, Amaçları, Fonksiyonları, Maliyet Sınıflandırması ve Maliyet Unsurları, Maliyetlendirme Sistemleri, Tek Düzen Planında Maliyet Hesapları, Gider Dağıtım Teknikleri, Birinci Gider Dağırım Tablosu, İkinci Gider Dağıtım Tablosu, Maliyetlerin Analizi ve Raporlanması - Maliyet-Hacim Kar Analizi
Zorunlu Ders SYN3007 SAĞLIK YÖNETİMİNDE İSTATİSTİK 3 1 5
İstatistik ile ilgili kavramların açıklanması ve sosyal ve sağlık bilimlerinde istatistiksel yöntemlerin etkin şekilde kullanım becerisinin geliştirilmesi.
Zorunlu Ders SYN3009 SAĞLIK KURUMLARINDA ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ 3 0 5
Bu derste kişinin kendini daha iyi tanıması için motivasyon, iş tatmini, gruplar ve takımlar, liderlik, güç ve politika, çatışma ve müzakere yönetimi, İK politikalarının benimsetilmesi, örgütsel değişim ve stres yönetimi, örgütsel iletişim, örgütsel davranışta güncel konular ve örgütsel davranış araştırmaları gibi konulara değinilecektir.
Seçmeli Ders SYN3021 İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU 3 0 5
Bireysel İş Hukuku, Toplu iş hukuku ve katılımcı olarak sendikalar Sosyal Güvenlik Hukuku
Seçmeli Ders SYN3023 SAĞLIK KURUMLARINDA SATINALMA YÖNETİMİ 3 0 5
Sağlık kurumlarında tedarik zinciri, sağlık kurumlarında malzeme yönetimi ve malzeme depolama, satınalma yönetimi ve ihtiyaç tespiti, satınalma yöntemleri ve süresi, Kamu ihale Kanunu çerçevesinde İhale süreci, EKAP, ÇKYS, -E İhale sistemi ve çerçeve anlaşmalar.
Seçmeli Ders USD3051 GÜNCEL BİYOTEKNOLOJİ 3 0 5
Seçmeli Ders USD3053 SANAT TARİHİ 3 0 5
Seçmeli Ders USD3055 MESLEKİ İNGİLİZCE 3 0 5
Seçmeli Ders USD3057 ULUSLARARASI LOJİSTİK 3 0 5
Seçmeli Ders USD3059 HERKES İÇİN WEB TASARIMI 2 0 5
Seçmeli Ders USD3061 PROJE SÜREÇLERİ VE YÖNETİMİ 2 0 5
Seçmeli Ders USD3081 GENÇLERE YÖNELİK ÜREME SAĞLIĞI 2 0 5
Seçmeli Ders USD3083 KENDİNİ TANIMA VE FARKINDALIK 2 0 5
Seçmeli Ders USD3085 SAĞLIKLI YAŞAM VE HASTALIKLARDAN KORUNMA 2 0 5
Seçmeli Ders USD3087 BİLİMSEL PROJE HAZIRLAMA VE RAPORLAMA 2 0 5
Seçmeli Ders USD3089 ÇALGI BİLİMİ 2 0 5
6. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Zorunlu Ders SYN3002 SAĞLIK KURUMLARINDA FİNANSAL YÖNETİM II 3 0 5
Hastanelerde bütçe kavramı, finansal tablo analizleri, oran analizleri, karşılaştırmalı tablolar analizi, genel/özel bütçe, döner sermaye, fon bütçeleri uygulamalar, işletme bütçeleri, finansal analiz ve denetim, finansal tablo analizleri maliyet analizleri, finansal raporları konularını içerir.
Zorunlu Ders SYN3004 SAĞLIK YÖNETİMİNDE KANTİTATİF TEKNİKLER II 3 0 5
Ulaştırma Modelleri, Atama modelleri, Oyun Teorisi, Proje yönetimi: CPM ( Critical Path Method), Stok (envanter) modelleri, Kuyruk modelleri, MS Excel ve Bilgisayar Paket Program (POMWIN, WINQSB) Uygulamaları.
Zorunlu Ders SYN3006 SAĞLIK SİGORTACILIĞI 3 0 5
Sosyal güvenlik sistemi ve yöntemleri, sağlık sistemi, fonksiyonları ve sınıflandırılması, piyasa, piyasa başarısızlıkları, devletin müdahalesi ve sağlık sigortası, sağlık harcamaları ve sağlık harcamalarını belirleyen faktörler, sağlık hizmetleri finansmanı ve kaynakları, sigortacılık ve sağlık sigortacılığının tarihsel gelişimi, sigortacılık ve sağlık sigortacılığı kavramı, tanımları, amaçları, riskleri ve faydaları, sigortacılık ve sağlık sigortacılığının önemi, işlevleri, tarafları, türleri ve diğer sigortalardan farkı, sağlık sigortacılığında ödeme yöntemleri ve karşılaştırılması ve Türkiye’de ödeme yöntemleri, Türkiye’de sosyal sağlık sigortacılığı ve özel sağlık sigortacılığının tarihsel gelişimi, Türkiye’de soysal ve özel sağlık sigortacılığının durumu ve sağlık sigortacılığının değerlendirilmesi yapılmaktadır.
Zorunlu Ders SYN3008 SAĞLIK KURUMLARINDA BİLGİ SİSTEMLERİ 3 0 5
Sağlık ve hastane sistemleri, Yönetici bilgi sistemleri, Hastane yönetim bilgi sistemleri, Sistem analizi, Sistem biçimlendirilmesi, Yönetim destek bilgi sistemleri, Teşhis ve tedavi destek bilgi sistemleri, Modüler bilgi sistemleri, Hastanelerdeki bilgisayar yazılım ve donanımı, Verilerin güvenliği ve veri kalitesi.
Seçmeli Ders SYN3020 SAĞLIK MEVZUATI 3 0 5
Mevzuat ve Sağlık Kurumları Mevzuatı ile İlgili Temel Kavramlar, Kamu ve Çevre Sağlığı ile İlgili Mevzuat, Sağlık Hizmetlerinin Sunumu, Sağlık Hizmetleri Finansmanı, Satınalma, Sağlık Personelinin Hak ve Yükümlülükleri, Hasta Hakları ve Acil Sağlık Hizmetleri mevzuatı ve Sağlıkta Dönüşüm Programı Çerçevesindeki Uygulamalar.
Seçmeli Ders SYN3022 SAĞLIK KURUMLARINDA ÜRETİM VE İŞLEMLER YÖNETİMİ 3 0 5
Üretim ve işlemler Yönetimine Giriş, Üretim ve işlemler yönetiminin tarihsel gelişimi, amaçları ve fonksiyonları, Üretim stratejisi, Üretim sistemleri ve türleri, hizmet tasarımı, Sağlık tesislerinin yatırım planlaması, kuruluş yeri yeri seçimi ve yapılabilirlik değerlendirmesi
Seçmeli Ders SYN3024 SAĞLIK KURUMLARINDA PAZARLAMA 3 0 5
Pazarlama kavramı, hizmetlerin ve sağlık hizmetlerinin pazarlanması, sağlık hizmetlerinin özellikleri, sağlık hizmetleri sunum modelleri, sağlık hizmetlerinde pazarlama yönetim süreçleri, hedef pazar, sağlık tüketicilerinin davranışları, pazarlama araştırmaları, tüketici talep tahminleri, sağlık hizmetlerinde dağıtım kanalları (sevk ve önerme sistemleri), satış artırma çabaları ve halkla ilişkiler, sağlık hizmetlerinde fiyatlandırma, pazarlama hizmetlerinin değerlendirilmesi, halkla ilişkiler.
Seçmeli Ders SYN3026 RAPORLAMA SUNUM VE YAZIŞMA TEKNİKLERİ 3 0 5
Ders kapsamında sunum için araştırma yapabilme, sunum planlama aşamaları, sunum yapma becerisi, rapor hazırlama ve yazma becerileri sağlanacaktır.
Seçmeli Ders SYN3028 MESLEKİ İNGİLİZCE 2 0 5
Seçmeli Ders USD3050 FİZİKTEKİ SON GELİŞMELER 3 0 5
Seçmeli Ders USD3052 MEDENİYET TARİHİ 3 0 5
Seçmeli Ders USD3054 KARAR VERME TEKNİKLERİ 3 0 5
Seçmeli Ders USD3056 MALİYEDE GÜNCEL KONULAR 3 0 5
Seçmeli Ders USD3060 DOĞA KAYNAKLI AFETLER 2 0 5
Seçmeli Ders USD3066 SİYER VE KAYNAKLARI 2 0 5
Seçmeli Ders USD3068 KUR'AN'IN ANA KONULARI 2 0 5
Seçmeli Ders USD3070 GİYİM TARİHİ 2 0 5
Seçmeli Ders USD3080 GÜNCEL VE POPÜLER MÜZİKLER 2 0 5
7. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Zorunlu Ders SYN4001 SAĞLIK POLİTİKASI 3 0 5
Bu derste, sağlık politikası ile ilgili temel kavramlar, politika yapım süreci, politika yapım sürecinde yer alan aktörler, Dünyada ve Türkiye’de uygulanan sağlık politikaları ele alınacaktır.
Zorunlu Ders SYN4003 SAĞLIK KURUMLARINDA KALİTE YÖNETİMİ 3 0 5
Bu derste, sağlık hizmetlerinde kalite ile ilgili temel kavramlar, kalitenin tarihsel gelişimi, kalitenin ölçülmesi, iyileştirilmesi, hasta güvenliğinin sağlanması, kalite ile ilgili kuruluşlar ve çalışmalar ele alınacaktır.
Zorunlu Ders SYN4005 SAĞLIK HUKUKU 3 0 5
Sağlık hukukunun amacını teşkil eden temel haklar, sağlık hizmetlerinde medeni hukuk sorumluluğu, sözleşme sorumluluğu, sağlık hizmetlerinde ceza hukuku sorumluluğu, devletin sağlık hizmetlerinden sorumluluğu, hasta hakları.
Zorunlu Ders SYN4007 SAĞLIK KURUMLARINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 3 0 5
Bu derste iş sağlığı ve güvenliğinin amacı ve önemi, temel kavramlar, iş kazaları ve meslek hastalıkları ve alınabilecek önlemler vb. konulara yer verilmektedir.
Seçmeli Ders SYN4021 İŞLETME HUKUKU 3 0 5
Bu derste ticaret hukukunun tarihsel gelişimi, ticaret hukuku ile ilgili genel kavramlar, ticaret hukukunun işleyişi vb konular anlatılacaktır.
Seçmeli Ders SYN4023 SAĞLIK KURUMLARINDA TEKNOLOJİ YÖNETİMİ 3 0 5
Bu ders, bilim ve teknoloji yönetiminin kavramlarını, tanımlarını, önemini ve gelişimini; sağlık teknolojisi gruplarını, sağlık donanımları ve ilaçlar; Türkiye’de sağlık teknolojisi yönetimi ve değerlendirmesini; sağlık kurumlarında teknolojik ihtiyaçları/gereksinimleri, sağlık teknolojilerinin kurum dışından sağlanmasını; sağlık teknolojisi geliştirme aşamaları ve yönetimi; fizibilite çalışması ve fayda değerlendirmesini içerir.
Seçmeli Ders SYN4025 SOSYAL POLİTİKA 3 0 5
Bu ders, sosyal politikanın kavramsal çerçevesi ve gelişimi, sosyal politikanın hedefleri, sosyal politikanın bilimsel ve dini arka planı, sosyal risklerle mücadele açısından koruyucu sosyal politika vb konuları kapsamaktadır.
Seçmeli Ders SYN4027 SAĞLIK TURİZMİ 3 0 5
Turizm, sağlık ve turist sağlığı kavramları, dünyada ve Türkiye´de sağlık turizminin gelişimi ve önemi, turist sağlığı ve turizme etkileri, sağlık turizminde faaliyet gösteren işletmeler, sağlık turizmi ve turist sağlığına yönelik sorunlar ve çözüm önerileri, sağlık turizmi ve turist sağlığına yönelik yasal mevzuat, turist sağlığı ile ilgili başlıca kurum ve kuruluşlar, görev, yetki ve sorumlulukları.
Seçmeli Ders SYN4029 AFET VE KRİZ YÖNETİMİ 3 0 5
Afet nedir? Afet çeşitleri, Afetlerin sürdürülebilir kalkınmadaki etkileri, Afet Yönetimi Döngüsü, Afet Terminolojisi, Deprem nedir? Deprem büyüklük ve şiddeti, Türkiye ve dünyanın depremselliği, Deprem Tehlike Haritaları, Zemin ve Bina Etkileşimi, Deprem Tehlike Haritaları, Zemin ve Bina Etkileşimi, Seller, Heyelanlar, Tsunami, Türkiye ve dünyada Afet  Zararı Azaltma çalışmaları, Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik (2007), UDSEP(2012-2023), Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP), Afet Yönetiminde Etkinlik -Onuncu Kalkınma Planı(2014-2018), Afet Yönetiminde Koordinasyon, Acil ve Afet Koordinasyon Merkezleri.
Seçmeli Ders USD4053 BİLİM TARİHİ 3 0 5
Seçmeli Ders USD4055 İŞLETMEDE GÜNCEL KONULAR 3 0 5
Seçmeli Ders USD4057 FİNANSTA GÜNCEL KONULAR 3 0 5
Seçmeli Ders USD4059 ROBOTİK KODLAMA 2 0 5
Seçmeli Ders USD4061 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ETKİLERİ 2 0 5
Seçmeli Ders USD4071 TAKI SANATI TARİHİ 2 0 5
Seçmeli Ders USD4073 DENEYSEL SANAT 2 0 5
Seçmeli Ders USD4081 SAĞLIK TURİZMİ 3 0 5
Seçmeli Ders USD4083 ÇOCUKLARDA EV KAZALARINI ÖNLEME VE GÜVENLİK 2 0 5
8. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Zorunlu Ders SYN4002 SAĞLIK KURUMLARINDA STRATEJİK YÖNETİM 3 0 5
Bu ders, sratejik yönetim ile ilgili terim ve kavramlar, strateji ve stratejik yönetim, temel işletme stratejileri, işletmeler arası işbirliği stratejileri, hizmet işletmelerinde stratejik yönetim, kar amacı gütmeyen organizasyonlarda stratejik yönetim, stratejilerin uygulanması konularını içerir.
Zorunlu Ders SYN4004 SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ ALAN UYGULAMASI 2 24 20
Bu derste, sağlık yönetimi alanında alınan bilgilerin pratikte değerlendirilebilmesi için sağlık kuruluşlarında uygulama yaptırılacaktır.
Seçmeli Ders SYN4022 SAĞLIK YÖNETİMİNDE ETİK 3 0 5
Bu derste etikle ilgili kavramlar, tıp etiğinin temel ilkeleri, sosyal sorumluluk ve etik, teknoloji ve etik, piyasa baskısı ve etik, hasta haklarının tarihsel gelişimi, hasta hakları ve yasal düzenlemeler, psikolojik yıldırma, ayrımcılık ve kayırma, yönetimde etik dışı davranışlar üzerinde durulur.
Seçmeli Ders SYN4024 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ 3 0 5
Bu derste, sağlık sisteminde hizmet arzı ve talebi, serbest pazar ve refah yönelimli sağlık sistemleri, kapsayıcı ve sosyalist sağlık sistemleri, Türk Sağlık Sisteminin geçmişi ve mevcut durumu, ülkelerin sağlık sistemleri üzerinde durulmaktadır.
Seçmeli Ders SYN4026 GİRİŞİMCİLİK 4 0 5
Girişimcilik ve girişimcide bulunması gereken özellikler, girişimcilikte yaratıcılık, yenilik; iç girişimcilik; Türkiye’de girişimciliğin değerlendirilmesi; Türk girişimciliğinin genel profili; Uluslararası girişimcilik ve yeni ekonomik gelişmeler gibi konular ve yönetsel teknikler.
Seçmeli Ders SYN4028 AKADEMİK YAZMA 3 0 5
Bu ders; sağlık alanında yazılan derleme yada araştırma makalesini okuma-anlama, makaleden alıntı yapma, makaleyi (literatür tarama, giriş, genel bilgiler, bulgular, tartışma, sonuç yazma) oluşturma, yayın ilkeleri, yayın etiği, tez yazımı, konferans raporu yazımı, poster yapımı gibi konuları içerir.
Seçmeli Ders USD4052 SİYASET VE KÜLTÜR 3 0 5
Seçmeli Ders USD4056 OYUN PROGRAMLAMA 2 0 5
Seçmeli Ders USD4066 İSLAMIN YAYILIŞ TARİHİ 2 0 5
Seçmeli Ders USD4068 KARAKTER VE DEĞERLER EĞİTİMİ 2 0 5
Seçmeli Ders USD4072 SERGİ YAPIMCILIĞI 2 0 5
Seçmeli Ders USD4078 TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI 2 0 5
Seçmeli Ders USD4080 RİSKLİ GRUPLARDA ÜREME SAĞLIĞI 2 0 5