Doktora / Fen Bilimleri Enstitüsü / maden mühendisliği

Genel Bilgiler


Maden Mühendisliği Doktora Programı

Genel Bilgi

Niğde Maden Mühendisliği Bölümü Ömer Halisdemir Üniversitesi, 2005 yılında ilk lisansüstü öğrencilerini alarak eğitim faaliyetlerini başlatmış ve 2008-2009 eğitim döneminde ise lisans öğrencilerini kabul etmiştir. Bölümümüz 2 Profesör, 4 Doçent, 2 Dr. Öğretim Üyesinden oluşan dinamik ve yetkin akademik kadroya sahiptir.

Anabilim Dalı kendi alanında oldukça saygın akademik ve bilimsel çalışmalar gerçekleştirmekte ve TÜBİTAK, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (KOSGEB, Kalkınma Ajansları, KOP vb.) tarafından desteklenmiş farklı bilimsel projeleri yürüten dinamik ve genç bir akademisyen kadrosu ile yeterli bir eğitim fırsatı vaat etmektedir.

Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer ülkelerle yapılan ikili anlaşmalar sayesinde lisansüstü öğrencilerimizin bir kısmı, öğrenimlerinin bir bölümüne Erasmus Programı kapsamında yurtdışında devam etmektedir.

Anabilim Dalı akademik yapısı Maden işletme, Maden Mekanizasyonu ve Teknolojisi ve Cevher Hazırlama olmak üzere 3 Anabilim Dalından oluşmaktadır. Ayrıca bölümümüz öğretim üyelerince yürütülen TÜBİTAK, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı destekli proje çalışmalarına bir kısım lisans öğrencisinin katılımı sağlanırken, bir kısım yüksek lisans ve doktora öğrencileri de burslu olarak çalıştırılmaktadır.

Maden Mühendisliği Anabilim Dalı, bilgisayar destekli derslikleri ve yeni laboratuvar cihazları ile lisans öğrencilerini, proje destekli özel amaçlı AR-GE laboratuvarları ile lisansüstü öğrencilerini günümüz teknolojisine katkı sağlayacak yetkin Maden Mühendisleri olarak yetiştirmektedir.

Doktora (Üçüncü Düzey) programı ile öğrenciler bilimsel etkinliklere katılma becerilerini geliştirir ve sonuçları bilimsel topluluklarla paylaşırlar ve akademik kariyerine yurtiçi veya yurtdışındaki üniversitelerde devam edebilirler.

Amaç ve Hedefler

Amaç:

Temel mühendislik bilgilerini, çağdaş eğitim yöntemleriyle aktararak, ulusal ve uluslararası alanda mesleğini icra edebilen, endüstrinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek yetkinlikte, her yönüyle donanımlı Maden mühendisleri yetiştirmektir. İleri teknolojiye sahip laboratuvar imkanlarıyla buluşturulan öğrencilerimize, öğrenimleri sürecinde endüstride hem Maden İşletme hem de Cevher Hazırlama alanında aktif olarak çalışma olanağı sağlamaktır. Ayrıca doktora düzeyinde vizyon, analitik düşünce ve etik değerlere sahip bilim insanları yetiştirmektir.

Hedef: 

Anabilim Dalımızın başlıca hedefleri ulusal ve uluslararası Maden Mühendisliği bölümleri arasında akademik derecelendirmede lider konuma gelerek, geleceğe yönelik teknolojileri geliştirmek amaçlı akademik araştırma ve yayınlarda bulunmaktır. Gerekli bilimsel ve sosyal yetilerle donatılmış, bir üst seviyedeki eğitimleri takip edebilen, çalışacakları ortamlarda kritik düşünme ve liderlik becerilerine sahip, disiplinler arası işbirliği sağlayabilen, yönetici özelliklerine sahip,  yenilikçi, özgün çözümler üretebilen Maden Mühendisleri yetiştirmektir.

Verilen Derece:

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere MADEN MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA DERECESİ verilecektir.

Düzeyi

MADEN MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA PROGRAMI 240 AKTS kredisinden oluşan 4 yıllık (8 yarıyıl) bir programdır. Program, Bologna Süreci’nin “Yükseköğretimde Avrupa Yeterlilikler Üst Çerçevesi (QF-EHEA)” sinde tanımlanan "Üçüncü Düzey (Third Cycle)” ile “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)” nde tanımlanan "8. Düzey" yeterlilikleri için belirlenmiş olan AKTS kredi koşullarını ve düzey yeterliliklerini; aynı zamanda, “Avrupa Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlilikler Çerçevesi (EQF-LLL)” nde tanımlanan "8. Düzey" yeterliliklerini sağlamaktadır.

Bazı Kabul Koşulları

Kabul koşullarına Türkiye Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği yönetmeliklere uygun olarak karar verilmektedir. Doktora programlarına başvuru ve kabul için gerekli koşullar hakkındaki bilgi, her akademik yılın başında üniversitenin web sayfasında duyurulur. Aşağıdaki koşullar Türk öğrenciler için geçerlidir:

 

  • Maden veya Jeoloji Mühendisliği’nde lisans derecesi sahibi olmak,
  • Anadilleri dışında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan almış olması,
  • Tezli yüksek lisans derecesine sahip olan adaylardan, başvurduğu programın ilan edilen puan türünden ALES’ten en az 55 puan alanlar veya bu puan türlerinde ALES taban puanına karşılıkları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen sınavlardan eşdeğer puan alanlar başvurabilir.
  • Lisans diplomasıyla başvuran adaylardan, başvurduğu programın ilan edilen puan türünden ALES’ten en az 80 puan veya bu puan türlerinde ALES taban puanına karşılıkları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen sınavlardan eşdeğer puan alanlar ve lisans mezuniyet not ortalaması 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puan olanlar (100 lük sistemdeki mezuniyet not ortalamalarının dönüştürülmesinde Yüksek Öğretim Kurulu 4’lük Sistemdeki Notların 100’lük Sistemdeki Karşılıkları tablosu kullanılır) başvurabilir.
  • ALES puanının geçerlilik süresinin belirlenmesinde YÖK’ün belirlediği süre esas alınır.

 

Uluslararası öğrencilerin lisansüstü programlara kabul edilmesinde ilgili mevzuat hükümleri ve Senato

Kararları esas alınır. Daha fazla bilgi için Kurumsal Bilgiler menüsünde yer alan Lisansüstü Kabul Prosedürleri ve Kayıt Prosedürleri bölümünü ziyaret ediniz (https://ohu.edu.tr/fenbilimlerienstitusu/sayfa/yonetmelik-ve-yonergeler).

 

 

Yabancı öğrencilerin kabul koşulları hakkında daha fazla bilgi için lütfen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi ile irtibata geçiniz.

İletişim:

Uluslararası İlişkiler Ofisi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kampus, Bor Yolu, Niğde, TÜRKİYE

Tel: 0 388 225 21 48

Faks: 0 388 225 23 85

E-posta: erasmus@ohu.edu.tr

Web: http://www.ohu.edu.tr/uluslararasi/index.php

 

Önceki Öğrenmenin Tanımlanması için Bazı Düzenlemeler

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi yaşam boyu öğrenme ilkesini esas alarak, daha önce bir başka kurumda alınmış dersleri tanır ve bu derslerin öğrenme çıktıları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Maden Mühendisliği Doktora programınınkilerle uyumlu olduğu takdirde mezuniyet kredisinden muaf tutar.

Program Profili

MADEN MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA PROGRAMI, yenilikçi ürünlerin yalnızca uzmanlıkla ve yaratıcılık ile mühendislik deneyimlerinin bir araya getirilmesi yoluyla elde edilebileceği vizyonunu esas alarak kurulmuştur. Öğrenciler bilimsel etkinliklere katılma becerilerini geliştirmekte ve elde ettikleri sonuçları bilim camiasıyla paylaşmaktadır. Öğrenciler Türkiye’deki ve yurt dışındaki üniversitelerde akademik kariyerlerine de devam edebilirler.

 

MADEN MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA PROGRAMI (Bologna Süreci Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinde "Üçüncü Düzey", TYYÇ’de "8. Düzey"), mezunlarına ileri düzeyde bilgi, beceri ve yetkinlik gerektiren mesleki uygulama alanlarına ve araştırma alanlarına yeterlilikleri kazandıran akademik ağırlıklı bir programdır. Programın, “Eğitimde Uluslararası Standart Sınıflandırması (ISCED) 2011" ve “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)”ne göre sınıflandırması ve eğitim alanı kodları aşağıda verilmiştir:

  • ISCED Eğitim Alan Kodu: 52- Mühendislik
  • ISCED Program Yeterlilik Düzeyi: 8, Kategorisi (Profili): 74, Alt Kategorisi: 747- Akademik ağırlıklı doktora derecesi
  • Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Temel Alan Kodu: 52- Mühendislik
  • Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Yeterlilik Türü (profili): Akademik ağırlıklı "8. Düzey" doktora derecesi

Eğitim Öğretim Metotları

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ndeki programlarda en çok kullanılan eğitim-öğretim yöntemleri aşağıda verilmiştir. Programlar, amaç ve hedeflerine göre, bu listede sıralanan yöntemlerin çoğunu kullanmaktadır.

 

MADEN MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA PROGRAMININ, hedeflediği program öğrenme çıktılarına ulaşmak için, programın tümünde kullandığı eğitim-öğretim yöntemleri “program öğrenme çıktıları” kısmında, programdaki bir dersle ilgili yöntemler ise “ders ünitelerinin tanımı” kısmında yer almaktadır.

 

Eğitim Öğretim Metotları

  • Ders & Sınıf İçi etkinlikler,
  • Arazi Çalışması,
  • Grup Çalışması,
  • Laboratuar,
  • Okuma,
  • Ödev,
  • Proje Hazırlama,
  • Seminer
  • Web Tabanlı Öğrenme,
  • Uygulama,
  • Tez Hazırlama,
  • Alan Çalışması,
  • Rapor Yazma

Örneklerle Birlikte Mezunların Mesleki Profilleri

Maden sanayilerinin küresel bir doğaya sahip olmaları, Türkiye, Avrupa ve başka yerlerde kariyer imkânları sunmaktadır. Mezunlarımız kişisel ilgi alanları ve tercihlerine göre araştırma ve geliştirme, tasarım, üretim, pazarlama, satış sonrası hizmetler ve proje geliştirme gibi pek çok alanda çalışabilirler. Mezunlarımız, kamu kurum ve kuruluşlarında, yerel işletmelerde, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), büyük ölçekli şirketler ve çok uluslu firmalarda istihdam olanağı bulabilirler. Türkiye veya yurtdışındaki üniversitelerde akademik kariyer de yapabilirler.

 

Yeterlilik Ölçütleri & Yönetmelikler

MADEN MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA DERECESİ, Genel Akademik Not Ortalaması (GANO) 3.00/4.00’den az olmayan, tezini başarıyla savunmuş olan ve programdaki tüm derslerini (240 AKTS) en az BB ya da S notuyla geçmiş olan öğrencilere verilmektedir.

Detaylı bilgi için "Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" ne bakınız.

 

Akademik İlerleme Olanakları

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, bölümle ilgili alanlarda akademik kariyer yapabilirler.

 

Sınav Yönetmelikleri, Değerlendirme ve Not Sistemi

MADEN MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA programı süresince öngörülen program öğrenme çıktılarının elde edilip edilmediğini ölçmek için kullanılan yöntemler aşağıda belirtilmiştir. Ders üniteleri ile ilgili çıktılar ise ders tanımının yer aldığı kısımda final notlarına sağladığı katkı ile birlikte gösterilmiştir:

 

  • Ara Sınav,
  • Final Sınavı,
  • Telafi Sınavı,
  • Rapor Sunma,
  • Bilgisayarla Sunum Yapma,
  • Tez Sunma,
  • Belge Sunma

Ara sınav ve final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih, yer ve zamanlarda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu notları, ara sınav, final sınavı sonuçlarına dayanarak öğrencilerin devam şartını sağlamasını da dikkate alınarak öğretim elemanları tarafından verilir.

 

Dönem sonu notunun belirlenmesinde dönem içi faaliyetlerinin katkısı % 40 ve final sınavının katkısı Yönetmelikle belirlenen tüm doktora programlarındaki tüm dersler için % 60’dır.

 

Değerlendirme:

Bir öğrencinin başarısı her ders için tanımlanan her bir değerlendirme (dönem içi çalışmalar ve final) için öğretim elemanı tarafından değerlendirilir. Değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır ve dönem sonunda standart sapma ve sınıfın not ortalaması dikkate alınarak ilkeleri Senato tarafından belirlenen bağıl değerlendirme yöntemi kullanılarak harf notuna dönüştürülür.

 

Bir dersten AA, BA, BB, CB ve S (Başarılı) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Öğrencilerin başarı durumu; yarıyıl akademik ortalaması ve genel akademik ortalamaları 4.00 üzerinden hesaplanarak belirlenir ve her dönemin sonunda duyurulur. Bir dersin kredisi ile o dersten alınan başarı notunun katsayısının çarpımı o dersin ağırlıklı puanını verir. Yarıyıl akademik ortalaması, ders planında o yarıyılda bulunan derslerden alınması gerekenlerin ağırlıklı puanları toplamının, derslerin kredi toplamına bölünmesi ile bulunur. Yıllık dersler bahar yarıyılı akademik ortalamasına dâhil edilir. Genel akademik ortalama, öğrencinin öğrenim süresi içinde almak zorunda olduğu bütün derslerden aldığı başarı notları esas alınarak hesaplanacak ağırlıklı puanlar toplamının, alınan derslerin kredi toplamına (240 AKTS) bölünmesiyle bulunur. Ders başarı notları ve katsayıları aşağıdaki şekilde belirlenir:

 

Not

Harf Notu

Katsayı

90-100

AA

4.00

85-89

BA

3.50

80-84

BB

3.00

75-79

CB

2.50

70-74

CC

2.00

65-69

DC

1.50

60-64

DD

1.00

50-59

FD

0.50

0-49

FF

0.00

 

Detaylı bilgi için  “Not Değerlendirme” bölümünü ziyaret ediniz.

Yeterliliklerin Sınıflandırılması

2.00-2.99 GANO’ya sahip öğrenci Başarılı Öğrenci, 3.00-3.49 GANO’ya sahip öğrenci Onur Öğrencisi ve 3.50-4.00 GANO’ya sahip öğrenci Yüksek Onur Öğrencisi olarak kabul edilmektedir.

Mezuniyet Koşulları

Bir öğrencinin MADEN MÜHENDİSLİĞİ Doktora Programından mezun olabilmesi için aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir:

 

  • Geçer not alarak, yüksek lisans derecesi ile başvuranlar için, 240 AKTS kredisini (yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve 4 yarıyıl tez çalışması olmak üzere); lisans derecesi ile başvuranlar için, 300 AKTS kredisini (enaz kırk iki kredilik on dört ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve 4 yarıyıl tez çalışması olmak üzere) tamamlamak
  • Tezini hazırlayıp başarıyla sunmak
  • 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılından itibaren Enstitümüze kayıt yaptıran Doktora öğrencilerinin tez savunma sınavına girebilmesi için “Doktora tez çalışmasıyla ilgili en az 1(bir) adet bilimsel makaleyi Science Citation Index (SCI), SCI-Expanded veya AHCl (Art and Humanities Index) tarafından taranan dergilerde yayımlamış olması ya da bu dergilerden makalesi için DOI numarasını almış olması gerekir” şartı sağlanmalıdır.
  •  

Öğretim Türü

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Maden Mühendisliği Doktora programı, tam zamanlı ve yüz yüze eğitim vermektedir.

 

İletişim (Program Direktörü ya da Dengi)

Mevki

Adı-Soyadı

Telefon

E-Mail

Anabilim Dalı Başkanı

Doç. Dr. Serkan ÇAYIRLI

0 388 225 4000

scayirli@ohu.edu.tr

Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı

Doç. Dr. Ahmet TEYMEN

0 388 225 22 97

ateymen@ohu.edu.tr

Erasmus Koordinatörü

Dr. Öğr. Üyesi Emine YOĞURTCUOĞLU

0 388 225 40 02  

eyogurtcuoglu@ohu.edu.tr

 

Son Güncelleme Tarihi:06.09.2024