Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Doktora Programı
Genel Bilgi
Tarımsal Genetik Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora Programı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 06/07/2013 tarih ve 15842 sayılı kararı ile açılmış ve 2013-2014 öğretim yılı güz yarıyılından itibaren öğrenci alımı başlamıştır.
Anabilim Dalı bünyesinde, halen 5 profesör, 2 dr. öğretim üyesi ve 6 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 13 öğretim elemanı bulunmaktadır.
Son yıllarda tarım sektörü hızlı bir değişim içerisine girmiş, başta gen teknolojisi olmak üzere tüm alanlardaki teknolojik gelişmeler tarımı ileri düzeyde bilgi ve teknoloji kullanımı gerektiren bir sektör haline getirmiştir. Gen teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak, uluslararası tohumluk pazarı da çok hızlı bir büyüme göstermiştir. Buna bağlı olarak son yıllarda ülkemizde de yerli çeşitlerin ıslahı ve tohumluk üretimi konusunda teşvik ve yatırımlar artmıştır. Ancak ülkemizde çeşit ıslahı konusunda bilgi birikimi ve yetişmiş eleman sayısı son derece kısıtlıdır. Ayrıca son yıllarda biyoteknolojideki gelişmelere bağlı olarak moleküler teknikler de bitki ıslahında yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu nedenle, yerli firmaların küresel ıslah firmalarıyla rekabet edebilmeleri için modern biyoteknolojik yöntemlerin de ıslah programlarına entegre edilmesi zorunlu hale gelmiştir. Gelinen noktada, klasik ve biyoteknolojik ıslah yöntemlerini bilen ve uygulayabilen uzmanlara yoğun bir talep oluşmuştur. Tarımsal Genetik Mühendisliği Doktora Programı, başta ziraat yüksek mühendisleri olmak üzere tarımsal alanda doktora yapmak isteyenler için bitki ıslahı ve genetiği, biyoteknoloji, tohumluk üretimi, tarımsal gen kaynakları ve biyoinformatik gibi konulara yoğunlaşan, ülkemizde benzeri olmayan farklı bir alternatif sunmaktadır.
Tarımsal Genetik Mühendisliği Programı, modern binası, alanın gerektirdiği son teknoloji tüm cihazlarla donatılmış laboratuvarları ve seçkin akademisyen kadrosu ile ilgili alanda doktora yapmak isteyen yerli ve yabancı tüm öğrenciler için en doğru tercih olacaktır.
Amaç ve Hedefler
Amaç:
- Ziraat mühendisliği temel bilgilerine ilave olarak bitki genetiği, klasik ve biyoteknolojik ıslah yöntemleri ile tohum teknolojisi konularına odaklanan, bilimsel esaslara dayalı çağdaş bir eğitim-öğretim programı uygulayarak tarımsal genetik mühendisliği alanında uzmanlaşmış bilim doktorları yetiştirmektir.
Hedef:
• Alanın gerektirdiği tüm çağdaş eğitim-öğretim olanaklarını kullanarak ve uluslararası ortak öğretim programları uygulayarak bilimsel, teknolojik ve sosyal yönden donanımlı, vizyon sahibi mezunlar veren; yerli ve yabancı öğrencilerin öncelikle tercih ettiği bir bölüm olmak eğitim-öğretim açısından öncelikli hedeflerimizdir.
• Ayrıca bilimsel araştırmalar açısından tarımsal genetik mühendisliği alanında uluslararası alanda bir referans merkezi olmak ve ürün odaklı projeler yürüterek üniversite-özel sektör işbirliğini hayata geçiren örnek bir bölüm olmak bölümümüzün temel hedefleridir.
Verilen Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere “TARIMSAL GENETİK MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA DERECESİ” verilecektir.
TARIMSAL GENETİK MÜHENDİSLİĞİ doktora programı 240 AKTS kredisinden oluşan 4 yıllık bir programdır. Program, Bologna Süreci’nin “Yükseköğretimde Avrupa Yeterlilikler Üst Çerçevesi (QF-EHEA)”'nde tanımlanan “İkinci Düzey (Second Cycle)” ile “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)” 'nde tanımlanan "8. Düzey" yeterlilikleri için belirlenmiş olan AKTS kredi koşullarını ve düzey yeterliliklerini; aynı zamanda, “Avrupa Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlilikler Çerçevesi (EQF-LLL)” nde tanımlanan "8. Düzey" yeterliliklerini sağlamaktadır.
Kabul Koşulları
Kabul koşullarına Türkiye Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği yönetmeliklere uygun olarak karar verilmektedir. Doktora programlarına başvuru ve kabul için gerekli koşullar hakkındaki bilgi, her akademik yılın başında üniversitenin web sayfasında duyurulur. Kabul koşulları:
- Tarımsal Genetik Mühendisliği veya tarım ve doğa bilimleri ile ilgili alanlarda lisans derecesine sahip olmak
- ALES’ten (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) en az 60 puan (veya eşdeğeri) almış olmak
- Ulusal düzeyde yapılan YDS (Yabancı Dil Sınavı) veya YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı) sınavlarından 55 puan almış olmak. Veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen uluslararası düzeydeki veya TOEFL (Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı) yabancı dil sınavlarından bu puan muadili asgari puanı almış olmak.
- Yurtdışında Lisans Derecesi almış adayların, Yükseköğretim Kurulu’ndan denklik belgesi almaları gerekmektedir.
- ALES puanı 5 yıl geçerlidir.
- Adayların şahsen başvurması gerekmektedir. Eksik evrakla yapılan başvurular değerlendirilmeyecektir.
Yabancı öğrencilerin kabul koşulları hakkında daha fazla bilgi için lütfen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi ile irtibata geçiniz.
İletişim:
Uluslararası İlişkiler Ofisi
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kampüs, Bor Yolu, Niğde, TÜRKİYE
Tel: 0 388 225 21 48
Faks: 0 388 225 23 85
E-posta: erasmus@ohu.edu.tr
Web: http://www.ohu.edu.tr/uluslararasi
Önceki Öğrenmenin Tanımlanması için Bazı Düzenlemeler
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi yaşam boyu öğrenme ilkesini esas alarak, daha önce bir başka kurumda alınmış dersleri tanır ve bu derslerin öğrenme çıktıları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora Programınkilerle uyumlu olduğu takdirde
mezuniyet kredisinden muaf tutar. Öğrenme çıktılarının uyumu ve muafiyet konularına Fakülte Kurulu tarafından ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olarak karar verilir.
Program Profili
Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Doktora programı, öğrencilerin en yeni teknolojileri takip etmeleri ve öğrenmeleri için yüksek kalitede bir program sunmak ve aynı zamanda uygulamalı ve teorik araştırmalara katılımlarını sağlamak için kurulmuştur. Program, ortak eğitim stratejisi ve pratik yaparak deneyim kazandırma anlayışına uygun olarak hazırlanmıştır. Böylece teknolojideki yeni eğilimlerin kolayca uyarlanması mümkün olacaktır. Öğrenciler bilimsel etkinliklere katılma becerilerini geliştirmekte ve elde ettikleri sonuçları bilim camiasıyla paylaşmaktadır.
Tarımsal Genetik Mühendisliği Doktora programı, (Bologna Süreci Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’nde "Üçüncü Düzey", TYYÇ’de "8. Düzey"), mezunlarına ileri düzeyde bilgi, beceri ve yetkinlik gerektiren mesleki uygulama alanlarına, araştırma alanlarına ve doktora programlarına geçiş yeterlilikleri kazandıran akademik ağırlıklı bir programdır. Programın, “Eğitimde Uluslararası Standart Sınıflandırması (ISCED) 2011" ve “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)”ne göre sınıflandırması ve eğitim alanı kodları aşağıda verilmiştir:
•ISCED Eğitim Alan Kodu: 62 – Tarım, Orman ve Su Ürünleri
•ISCED Program Yeterlilik Düzeyi: 8, Kategorisi (Profili): 64, Alt Kategorisi: 645 -
Akademik ağırlıklı doktora derecesi
•Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Temel Alan Kodu: 62 - Tarım, Orman ve Su Ürünleri
•Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Yeterlilik Türü
(profili): Akademik ağırlıklı "8. Düzey" doktora derecesi
Eğitim Öğretim Metodları
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ndeki programlarda en çok kullanılan eğitim-öğretim yöntemleri aşağıda verilmiştir. Programlar, amaç ve hedeflerine göre, bu listede sıralanan yöntemlerin çoğunu kullanmaktadır.
Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümünün, hedeflediği program öğrenme çıktılarına ulaşmak için, programın tümünde kullandığı eğitim-öğretim yöntemleri “program öğrenme çıktıları” kısmında, programdaki bir dersle ilgili yöntemler ise “ders tanıtım ve uygulama bilgileri” kısmında yer almaktadır.
Eğitim-Öğretim Metotları
- Ders & Sınıf İçi Etkinlikler
- Arazi Çalışması
- Grup Çalışması
- Laboratuvar
- Okuma
- Ödev
- Proje Hazırlama
- Seminer
- Staj
- Teknik Gezi
- Web Tabanlı Öğrenme
- Uygulama
- Yerinde Uygulama
- Mesleki Faaliyet
- Sosyal Faaliyet
- Tez Hazırlama
- Alan Çalışması
- Rapor Yazma
Örneklerle Birlikte Mezunların Mesleki Profilleri
Bölümden mezun olacak öğrenciler, tohumluk üretimi, çeşit ıslahı, pazarlaması vb alanlarda faaliyet gösteren firmalarda, moleküler genetik, doku kültürü, biyoteknoloji alanlarında faaliyet gösteren firmalarda istihdam olanağı bulacaklardır.
Mezunlar aynı zamanda genel ziraat mühendisliği bilgilerine de sahip olacaklarından tarımsal üretim ve ilgili alanlarda faaliyet gösteren tüm firmalarda istihdam edilebilirler. Bunun dışında kamuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki ilgili kurumlarda; Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Tarım ve Kredi Kooperatifleri, tarımla ilgili üretici birlikleri (ör. Tariş, Çukobirlik, Pankobirlik vb) bünyesinde; Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)’nde olmak üzere oldukça geniş bir iş alanında istihdam edilebilirler.
Ayrıca, girişimciliklerini kullanarak tarımsal üretim, danışmanlık vb konularda kendi özel işletmelerini açabilirler.
Yeterlilik Ölçütleri & Yönetmelikler
TARIMSAL GENETİK MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA programından mezun olarak bu alanda yeterlilik kazanabilmek için,
- Geçer not alarak 240 AKTS kredisini tamamlamak
- 4.00 üzerinden en az 3.00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir.
- Tezin hazırlanıp başarıyla sunulması
- Programdaki tüm derslerini (240 AKTS) en az BB ya da S notuyla geçmiş olmak
Detaylı bilgi için "Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği"
Akademik İlerleme Olanakları
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, ziraat ve doğa bilimleri ile ilgili bölümlerde öğretim üyesi, öğretim elemanı olarak atanabilir ve akademik kariyere devam edebilirler.
Sınav Yönetmelikleri, Değerlendirme ve Not Sistemi
TARIMSAL GENETİK MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA programı süresince öngörülen program öğrenme çıktılarının elde edilip edilmediğini ölçmek için kullanılan yöntemler aşağıda belirtilmiştir. Ders üniteleri ile ilgili çıktılar ise ders tanımının yer aldığı kısımda final notlarına sağladığı katkı ile birlikte gösterilmiştir
- Ara Sınav
- Final Sınavı
- Telafi Sınavı
- Kısa Sınav
- Ödev Değerlendirme
- Rapor Sunma
- Bilgisayarla Sunum Yapma
- Tez Sunma
- Belge Sunma
Öğrencilerin, TARIMSAL GENETİK MÜHENDİSLİĞİ programı müfredatında yer alan her bir ders ünitesinin öngörülen öğrenme çıktılarını elde etmede ne kadar başarılı oldukları, dönem içi etkinliklerle ve her dönem sonunda yapılan final sınavlarıyla ölçülmektedir.
Dönem içi faaliyetlerin değerlendirilmesi, yönetmelikle belirlenen doktora programlarındaki bütün dersler için zorunlu değerlendirme yöntemleri olarak en az sayıda ara sınav, bir ödev ve kısa sınav (quiz) içerir.
Programlar, eğitim amaç ve hedeflerini sağlamak amacıyla program ve ders düzeyinde sonuçların başarısını ölçmedeki ihtiyaca bağlı olarak dönem içi faaliyetlerde daha fazla değerlendirme yönteminin tanımlanması için teşvik edilmektedir. Her ders için kullanılan değerlendirme yöntemlerinin niteliği ve sayısı, dönem sonu notuna olan katkıları ile birlikte ders açıklamaları bölümlerinde "Ölçme ve Değerlendirme" başlığı altında verilmiştir. Bu düzenlemeler her dönem başında, önceden ilan edilir ve web sitesinde ders tanımları bölümleri yayınlanır.
Ara sınav ve final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih, yer ve zamanlarda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu notları, ara sınav, ödev değerlendirmesi, kısa sınavlar, final sınavı ve varsa diğer değerlendirme sonuçlarına dayanarak öğrencilerin devam şartını sağlamasını da dikkate alınarak öğretim elemanları tarafından verilir.
Dönem sonu notunun belirlenmesinde dönem içi faaliyetlerinin katkısı en fazla % 40 olabilir ve final sınavının katkısı Yönetmelikle belirlenen tüm doktora programlarındaki tüm dersler için en az% 40 ve en fazla % 60 olur.
Bir ara sınav, ödev, kısa sınav ve / veya final sınavı gerektirmeyen dersler, ilgili bölümlerin yönetimleri tarafından belirlenir ve bu dersler için belirli değerlendirme ve not verme yöntemleri yukarıda anlatılan kanallar yoluyla duyurulur. Bu tür faaliyetlerin değerlendirilmesi Senato tarafından belirlenen ilkeler doğrultusunda yapılır ve Başarılı ya da Başarısız olarak değerlendirilir.
Değerlendirme:
Bir öğrencinin başarısı her ders için tanımlanan her bir değerlendirme (dönem içi çalışmalar ve final) için öğretim elemanı tarafından değerlendirilir. Değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır ve harf notuna dönüştürülür.
Bir dersten AA, BA, BB ve S notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Öğrencilerin başarı durumu; yarıyıl akademik ortalaması ve genel akademik ortalamaları 4.00 üzerinden hesaplanarak belirlenir ve her dönemin sonunda duyurulur. Bir dersin kredisi ile o dersten alınan başarı notunun katsayısının çarpımı o dersin ağırlıklı puanını verir. Yarıyıl akademik ortalaması, ders planında o yarıyılda bulunan derslerden alınması gerekenlerin ağırlıklı puanları toplamının, derslerin kredi toplamına bölünmesi ile bulunur. Yıllık dersler bahar yarıyılı akademik ortalamasına dâhil edilir. Genel akademik ortalama, öğrencinin öğrenim süresi içinde almak zorunda olduğu bütün derslerden aldığı başarı notları esas alınarak hesaplanacak ağırlıklı puanlar toplamının, alınan derslerin kredi toplamına (240 AKTS) bölünmesiyle bulunur. Ders başarı notları ve katsayıları aşağıdaki şekilde belirlenir:
Not | Harf Notu | Katsayı |
90-100 | AA | 4.00 |
85-89 | BA | 3.50 |
80-84 | BB | 3.00 |
75-79 | CB | 2.50 |
70-74 | CC | 2.00 |
65-69 | DC | 1.50 |
60-64 | DD | 1.00 |
50-59 | FD | 0.50 |
0-49 | FF | 0.00 |
Detaylı bilgi için “Not Değerlendirme” bölümünü ziyaret ediniz.
Yeterliliklerin Sınıflandırılması
Genel Akademik Not Ortalaması (GANO) 3.00/4.00’den az olmayan, tezini başarıyla savunmuş olan ve programdaki tüm derslerini (240 AKTS) en az BB ya da S notuyla geçmiş olan öğrencilere verilmektedir. Detaylı bilgi için "Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği"ne bakınız.
Mezuniyet Koşulları
Bir öğrencinin TARIMSAL GENETİK MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA programından mezun olabilmesi için aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir:
- Geçer not alarak, yüksek lisans derecesi ile başvuranlar için, 240 AKTS kredisini (yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve 4 yarıyıl tez çalışması olmak üzere); lisans derecesi ile başvuranlar için, 300 AKTS kredisini (en az kırk iki kredilik on dört ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve 4 yarıyıl tez çalışması olmak üzere) tamamlamak.
- 4.00 üzerinden en az 3.00 genel not ortalamasına sahip olmak.
- Tezini hazırlayıp başarıyla sunmak.
- Programdaki tüm derslerini (240 AKTS) en az BB ya da S notuyla geçmiş olmak.
- 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılından itibaren Enstitümüze kayıt yaptıran Doktora öğrencilerinin tez savunma sınavına girebilmesi için “Doktora tez çalışmasıyla ilgili en az 1 (bir) adet bilimsel makaleyi Science Citation Index (SCI), SCI-Expanded veya AHCl (Art and Humanities Index) tarafından taranan dergilerde yayımlanmış olması ya da bu dergilerde makalesi için dijital nesne tanımlayıcısı numarası almış olması şartını sağlamak.
- Tezi ile ilgili bir adet ulusal veya uluslararası bildirinin sözlü, yazılı veya görsel olarak sunumunun yapılmış olması şartını sağlamak.
Detaylı bilgi için "Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği"
Öğretim Türü
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarımsal Genetik Mühendisliği doktora programı, tam zamanlı ve yüz yüze eğitim vermektedir.
İletişim (Program Direktörü veya dengi)
Görev | Adı Soyadı | Tel | e-posta |
Anabilim Dalı Başkanı | Prof. Dr. Sedat SERÇE | +90 388 225 44 62 | sedatserce@ohu.edu.tr |
Anabilim Dalı Başkan Yrd. | Dr. Öğr. Üyesi Ayten Kübra YAĞIZ | +90 388 225 45 68 | ayagiz@ohu.edu.tr |
Erasmus Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Ayten Kübra YAĞIZ | +90 388 225 45 68 | ayagiz@ohu.edu.tr |