Yüksek Lisans / Eğitim Bilimleri Enstitüsü / müzik eğitimi (Tezsiz)

Genel Bilgiler


Genel Bilgi

1992 yılında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin açılmasıyla birlikte kurulan Müzik Eğitimi Anabilim Dalı 1995 yılında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde eğitim-öğretime başlamıştır. Müzik Eğitimi Bilim Dalı Tezsiz İkinci Öğretim Yüksek Lisans Programı da, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında açılmıştır.

Bilim Dalımızın eğitim-öğretim kadrosunda 1 profesör, 2 doçent, 4 doktor öğretim üyesi bulunmaktadır.

Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Müzik Öğretmenliği alanında tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

Amaç ve Hedefler

Amaç:

Bilim Dalımızın amacı, lisans eğitimini başarıyla tamamlamış müzik öğretmenlerinin daha etkin bir çerçevede eğitim öğretim yapabilmesini sağlamaktır. Ayrıca yarattığı çağdaş, özgün yapısını koruyarak, sanatta, tasarımda ve bilimde sürekli gelişmeyi hedefleyen eğitim-öğretim anlayışını sürdürmek, ülkemizin bilim ve teknolojiden sanata kadar her alanında ihtiyaç duyduğu aydın kimliğini kazanmış, akademik güncel bilgilerle donanmış ve alanında yetkin bireyler yetiştirmektir.

Hedef:

Bilim Dalımızın başlıca hedefleri: Ulusal ve uluslararası Müzik Eğitimi Bilim Dalı yüksek lisans programları arasında nitelikli, sürekli gelişen, yenilenen ve lider bir program konumuna gelmektir. Aynı zamanda ulusal ve uluslararası platformda ürettiği bilimsel, sanatsal çalışmalarla müzik eğitimi alanına önemli katkılar getirmektir. Türk Milli Eğitiminin amaçlarını benimsemiş, Atatürk İlke ve İnkılâplarına gönülden bağlı, hak ve sorumluluklarını bilen, sosyal bilinci gelişmiş, toplumsal ve kültürel değerlerine sahip çıkan, gerekli mesleki donanıma sahip, sanatsal faaliyetlere duyarlı, eleştirel ve yaratıcı düşünebilen, bilimsel araştırmalarıyla eğitim-öğretime katkı sağlayabilen, demokrat, aydın ve alanında yetkin bireyler yetiştirmektir.

Düzey-Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) ve Verilen Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ TEZSİZ İKİNCİ ÖĞRETİM YÜKSEK LİSANS DERECESİ verilecektir.

Müzik Öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programı toplam 30 krediden ve 60 AKTS kredisinden az olmamak şartıyla en az on ders ile dönem projesi dersinden oluşan azami üç yarıyıl bir programdır.

Program, Bologna Süreci’nin “Yükseköğretimde Avrupa Yeterlilikler Üst Çerçevesi (QF-EHEA)” sinde tanımlanan “İkinci Düzey (Second Cycle)” ile “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)” nde tanımlanan "7. Düzey" yeterlilikleri için belirlenmiş olan AKTS kredi koşullarını ve düzey yeterliliklerini; ayni zamanda “Avrupa Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlilikler Çerçevesi (EQF-LLL)” nde tanımlanan "7. Düzey" yeterliliklerini sağlamaktadır.

Kabul Koşulları

Bu programa başvuracak adaylar için Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğindeki kabul koşulları geçerlidir. Programa Lisans mezuniyet not ortalaması değerlendirilerek öğrenci kabul edilir.

http://static.ohu.edu.tr/uniweb/media/portallar/oidb//sayfalar/2957/lhqx5akp.pdf

Daha fazla bilgi için Kurumsal Bilgiler menüsünde yer alan yüksek lisans Kabul Prosedürleri ve Kayıt Prosedürleri bölümünü ziyaret ediniz.

Yabancı uyruklu öğrenciler bilgi için lütfen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi ile irtibata geçiniz.

İletişim:

Uluslararası İlişkiler Ofisi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kampüs, Bor Yolu, Niğde/TÜRKİYE

Tel: 0388 225 21 48

Faks: 0388 225 23 85

E-posta: erasmus@ohu.edu.tr

Web: http://web.ohu.edu.tr/uluslararasi

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi yaşam boyu öğrenme ilkesini esas alarak, daha önce bir başka kurumda alınmış dersleri tanır ve bu derslerin öğrenme çıktıları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans programınınkilerle uyumlu olduğu takdirde mezuniyet kredisinden muaf tutar.

Program Profili

Müzik Eğitimi Anabilim Dalı, öğrenci yaratıcılıklarının geliştirilmesi, öğrencilerin en yeni teknolojileri takip etmeleri ve öğrenmeleri için yüksek nitelikte bir program sunmak ve aynı zamanda uygulamalı ve kuramsal araştırmalara katılımlarını sağlamak için kurulmuştur. Bu sebeple öğrencilere müziksel algı bilincinin aynı zamanda teknoloji donanımı ile kullandırılarak bunu sonraki nesillere aktarma becerisi kazandırılmaktadır.

MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI (Bologna Süreci Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’nde "İkinci Düzey", TYYÇ’de "7. Düzey"), mezunlarına ileri düzeyde bilgi, beceri ve yetkinlik gerektiren mesleki uygulama alanlarına, araştırma alanlarına yeterlilikleri kazandıran akademik ağırlıklı bir programdır. Programın, “Eğitimde Uluslararası Standart Sınıflandırması (ISCED) 2011" ve “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)”ne göre sınıflandırması ve eğitim alanı kodları aşağıda verilmiştir:

• ISCED Eğitim Alan Kodu: 14- Öğretmen Yetiştirme ve Eğitim Bilimleri

•ISCED Program Yeterlilik Düzeyi: 7, Kategorisi (Profili): 74, Alt Kategorisi: 747 - Akademik ağırlıklı yüksek lisans derecesi

•Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Temel Alan Kodu: 14 – Öğretmen Yetiştirme ve Eğitim Bilimleri

•Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Yeterlilik Türü (profili): Akademik ağırlıklı "7. Düzey" yüksek lisans derecesi

Eğitim Öğretim Yöntemleri

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ndeki programlarda en çok kullanılan eğitim-öğretim yöntemleri aşağıda verilmiştir. Programlar, amaç ve hedeflerine göre, bu listede sıralanan yöntemlerin çoğunu kullanmaktadır.

MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMININ, hedeflediği program öğrenme çıktılarına ulaşmak için, programın tümünde kullandığı eğitim-öğretim yöntemleri “program öğrenme çıktıları” kısmında, programdaki bir dersle ilgili yöntemler ise “ders ünitelerinin tanımı” kısmında yer almaktadır.

Eğitim Öğretim Metotları:  

 · Ders & Sınıf İçi etkinlikler

 · Grup Çalışması

· Okuma

 · Ödev

· Proje Hazırlama

· Web Tabanlı Öğrenme

 · Uygulama

 · Alan Çalışması

· Rapor Yazma

Örneklerle Birlikte Mezunların Mesleki Profilleri

Programı başarıyla tamamlayanlar müzik alanındaki meslek başvurularında tercih sebebi olabilirler. Müzik alanında meslek sahibi olan bireyler ise mesleki niteliklerini geliştirirler.

Yeterlilik Ölçütleri & Yönetmelikler

Müzik Eğitimi Tezsiz Yüksek Lisans programından mezun olarak bu alanda yeterlilik kazanabilmek için,

· Ders planındaki 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak

. Hazırlayacağı dönem projesini başarıyla tamamlamak

Sınav Yönetmelikleri, Değerlendirme ve Not Sistemi Detaylı bilgi için "Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Yüksek Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" bakınız.

Akademik İlerleme Olanakları

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, tezli yüksek lisans programına müraacat ederek lisansüstü öğrenimlerinde ilerleme sağlayabilirler.

Sınav Yönetmelikleri, Değerlendirme ve Not Sistemi

Müzik Eğitimi Tezsiz Yüksek Lisans programı süresince öngörülen program öğrenme çıktılarının elde edilip edilmediğini ölçmek için kullanılan yöntemler aşağıda belirtilmiştir.

· Ara Sınav

· Final Sınavı

· Telafi Sınavı

· Ödev Değerlendirme

. Dönem Projesi

Sınavlar:

Öğrencilerin, Müzik Eğitimi Tezsiz Yüksek Lisans programı müfredatında yer alan her bir ders ünitesinin öngörülen öğrenme çıktılarını elde etmede ne kadar başarılı oldukları, dönem içi etkinliklerle ve her dönem sonunda yapılan final sınavlarıyla ölçülmektedir.

Programlar, eğitim amaç ve hedeflerini sağlamak amacıyla program ve ders düzeyinde sonuçların başarısını ölçmedeki ihtiyaca bağlı olarak dönem içi faaliyetlerde daha fazla değerlendirme yönteminin tanımlanması için teşvik edilmektedir. Her ders için kullanılan değerlendirme yöntemlerinin niteliği ve sayısı, dönem sonu notuna olan katkıları ile birlikte ders açıklamaları bölümlerinde "Ölçme ve Değerlendirme" başlığı altında verilmiştir. Bu düzenlemeler her dönem başında, önceden ilan edilir ve web sitesinde ders tanımları bölümleri yayınlanır.

Ara sınav ve final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih, yer ve zamanlarda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu notları, ara sınav, ödev değerlendirmesi, kısa sınavlar, final sınavı ve varsa diğer değerlendirme sonuçlarına dayanarak öğrencilerin devam şartını sağlamasını da dikkate alınarak öğretim elemanları tarafından verilir.

Dönem sonu notunun belirlenmesinde dönem içi faaliyetlerinin katkısı en fazla % 40 olabilir ve final sınavının katkısı Yönetmelikle belirlenen tüm lisansüstü programlarındaki dersler için en az % 40 ve en fazla % 60 olur.

Değerlendirme:

Bir öğrencinin başarısı her ders için tanımlanan her bir değerlendirme (dönem içi çalışmalar ve final) için öğretim elemanı tarafından değerlendirilir. Değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır ve dönem sonunda standart sapma ve sınıfın not ortalaması dikkate alınarak ilkeleri Senato tarafından belirlenen bağıl değerlendirme yöntemi kullanılarak harf notuna dönüştürülür.

Detaylı bilgi için “Not Değerlendirme” bölümünü ziyaret ediniz.

Mezuniyet Koşulları

Bir öğrencinin Müzik Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programından mezun olabilmesi için aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir:

· Geçer not alarak 120 AKTS kredisini tamamlamak,

· Tezsiz yüksek lisans eğitim-öğretimi sırasında araştırılan ve/veya incelenen bilimsel bir konunun, bilimsel araştırma raporu biçiminde sunulan ve ilgili enstitü tez yazım kılavuzuna uygun olarak hazırlanan Dönem Projesini başarıyla tamamlamak.

Detaylı bilgi için "Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Önlisans - Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" bakınız.

Öğretim Türü

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans programı, tam zamanlı ve yüz yüze eğitim vermektedir.

Son Güncelleme Tarihi:28.02.2025