Yüksek Lisans / Fen Bilimleri Enstitüsü / bitkisel üretim ve teknolojileri (ingilizce)

Genel Bilgiler


Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Yüksek Lisans Programı Genel Bilgi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Anabilim Dalı 2013- 2014 eğitim-öğretim yılında yüksek lisans ve doktora öğrencisi alarak eğitim-öğretime başlamıştır.

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Anabilim dalında bulunan öğretim üyeleri tarafından DPT, TÜBİTAK, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve uluslararası destekli projeler yürütülmektedir.

 

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Anabilim Dalının yer aldığı akademik birimin sahip olduğu, bilgisayar destekli derslikleri, araştırma çalışmalarında kullanılan AR-GE laboratuvarları, arazi denemeleri için alan ve seraları, yeni laboratuvar cihazları ve kampus içinde yer alan öğrenci yurdu ile lisansüstü öğrencilerini günümüz teknolojisine katkı sağlayacak yetkin araştırıcılar olarak yetiştirmektedir.

 

Amaç ve Hedefler Amaç:

Bitkisel üretim konusunda uzmanlaşmış, tarımda güncel gelişmeleri takip edebilen, uluslararası alanda iletişim ve işbirlikleri kurmak amacıyla yabancı dil bilgisi ve bilişim teknolojileri gibi çeşitli donanımlara sahip, bitkisel üretim süreçlerinde yer alan tüm aşamaları bilen, bitkisel üretimde karşılaşılan sorunları anlayabilen ve çözüm önerileri getirebilen, sosyal yönleri, iletişim becerileri, yaratıcılık ve girişimcilikleri gelişmiş, takım çalışmalarına yatkın araştırıcılar yetiştirmektir.

 

Hedef:

Bitkisel üretim alanında ulusal ve uluslararası platformlarda rekabet edebilecek bilgi ve donanımlara sahip, yeni gelişmeleri takip ederek hayata geçirebilen, tarımsal üretimin her aşamasında karşılaşılan problemleri çözmeye yönelik ulusal ve uluslararası araştırma projeleri planlayabilecek, üretilen bilgi ve teknolojiyi üretici ve ilgili sektörlere aktarabilen araştırıcılar yetiştirebilecek bir eğitim sunmak.

 

Verilen Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere BİTKİSEL ÜRETİM VE TEKNOLOJİLERİ YÜKSEK LİSANS DERECESİ verilecektir.

Düzeyi

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans programı 120 AKTS kredisinden oluşan 2 yıllık (4 yarıyıl) bir programdır. Program, Bologna Süreci’nin Yüksek öğretim de Avrupa Yeterlilikler Üst Çerçevesi ( Q F -EHE A) ”sinde tanımlanan “İkinci Düzey (Second Cycle)” ile “ Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)”nde tanımlanan "7. Düzey" yeterlilikleri için belirlenmiş olan AKTS kredi koşullarını ve düzey yeterliliklerini; aynı


zamanda, “Avrupa Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlilikler Çerçevesi(EQF-LLL)” nde tanımlanan "7. Düzey" yeterliliklerini sağlamaktadır.

 

Kabul Koşulları

Kabul koşullarına Türkiye Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği yönetmeliklere uygun olarak karar verilmektedir. Yüksek Lisans programlarına başvuru ve kabul için gerekli koşullar hakkındaki bilgi, her akademik yılın başında üniversitenin web sayfasında duyurulur.

 

Yabancı öğrencilerin kabul koşulları hakkında daha fazla bilgi için lütfen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi ile irtibata geçiniz.

 

Uluslararası İlişkiler Ofisi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kampüs, Bor Yolu, Niğde, TÜRKİYE Tel: 0090 388 225 21 48

Faks: 0090 388 225 23 85

E-posta:erasmus@ohu.edu.tr Web:http://www.ohu.edu.tr/uluslararasi/ind ex.php

 

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi yaşam boyu öğrenme ilkesini esas alarak, daha önce bir başka kurumda alınmış dersleri tanır. Bu derslerin öğrenme çıktıları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Yüksek Lisans programı ile uyumlu olduğu takdirde mezuniyet kredisinden muaf tutar.

 

Program Profili

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı öğrencilerin en yeni teknolojileri takip etmeleri ve öğrenmeleri için yüksek kalitede bir program sunmak ve aynı zamanda uygulamalı ve teorik araştırmalara katılımlarını sağlamak için kurulmuştur. Yüksek Lisans programı, ortak eğitim stratejisi ve pratik yaparak deneyim kazandırma anlayışına uygun olarak hazırlanmıştır. Böylece teknolojideki yeni eğilimlerin kolayca uyarlanması mümkün olacaktır. Program öncelikli olarak Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Bitki Koruma ile Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanlarını içermektedir. Öğrencilere tarımsal bilgileri bitkisel üretim problemlerine uygulama, bitkisel üretimin farklı alanlarını anlama, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Yüksek Lisans Programının en az bir uzmanlık alanında uzmanlaşma ve yaratıcı ve birleştirici tasarım etkinliklerine katılma becerilerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Yüksek Lisans Programı (Bologna Süreci Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’nde İkinci Düzey, TYYÇ’de 7. Düzey), mezunlarına ileri düzeyde bilgi, beceri ve yetkinlik gerektiren mesleki uygulama alanlarına, araştırma alanlarına ve doktora programlarına geçiş yeterlilikleri kazandıran akademik ağırlıklı bir programdır. Programın, “Eğitimde Uluslararası Standart Sınıflandırması (ISCED) 2011" ve “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)”ne göre sınıflandırması ve eğitim alanı kodları aşağıda verilmiştir:

 

Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Temel Alan Kodu: 62 - Tarım,


Ormancılık ve Su Ürünleri

 

Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Yeterlilik Türü (profili): Akademik ağırlıklı "7. Düzey" yüksek lisans derecesi

 

Eğitim Öğretim Metotları

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ndeki programlarda en çok kullanılan eğitim- öğretim yöntemleri aşağıda verilmiştir. Programlar, amaç ve hedeflerine göre, bu listede sıralanan yöntemlerin çoğunu kullanmaktadır.

 

Kullanılan Eğitim-Öğretim Yöntemlerinden Örnekler

  Ders & Sınıf İçi Etkinlikler

  Arazi Çalışması

  Grup Çalışması

  Laboratuvar

  Okuma

  Ödev

  Proje Hazırlama

  Seminer

  Staj

  Teknik Gezi

  Web Tabanlı Öğrenme

  Uygulama

  Yerinde Uygulama

  Mesleki Faaliyet

  Sosyal Faaliyet

  Tez Hazırlama

  Alan Çalışması

  Rapor Yazma

 

Dönem sonu notunun belirlenmesinde dönem içi faaliyetlerinin katkısı %40 ve final sınavının katkısı %60’dır.

 

 

Örneklerle Birlikte Mezunların Mesleki Profilleri

Programdan mezun olan öğrencilerimiz kamuda T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde; özel ve kamu üniversitelerinde; Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Tarım ve Kredi Kooperatifleri, tarımla ilgili üretici birlikleri (ör. Tariş, Çukobirlik, Pankobirlik vb.) bünyesinde; özel ve kamu bankalarında başta yetiştiricilik olmak üzere tohumculuk, fide ve fidan yetiştiren firmalar, yeşil alan tesisi ve çeşit geliştirme olmak üzere tarımla ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarında; tarımsal üretim işletmelerinde, analiz laboratuvarlarında, organik tarım işletmeleri ve tarımsal danışmanlık işletmeleri bünyesinde olmak üzere oldukça geniş bir iş alanında istihdam edilebilirler. Ayrıca, girişimciliklerini kullanarak tarımsal üretim, danışmanlık vb. konularda kendi özel işletmelerini açabilirler.


Yeterlilik Ölçütleri & Yönetmelikler

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Yüksek Lisans Derecesi, Genel Akademik Not Ortalaması (GANO) 2.5/4.00’den az olmayan, tezini başarıyla savunmuş olan ve programdaki tüm derslerini en az CB ya da S notuyla geçmiş olan öğrencilere verilmektedir.

Detaylı bilgi için " Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" ne bakınız.

 

Akademik İlerleme Olanakları

Yüksek Lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, aynı veya benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışında yüksek öğretim kurumlarına akademik bir pozisyon, veya kamu kuruluşlarındaki araştırma merkezlerine uzman pozisyonu için başvurabilirler.

 

Sınav Yönetmelikleri, Değerlendirme ve Not Sistemi

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Yüksek Lisans programı süresince öngörülen program öğrenme çıktılarının elde edilip edilmediğini ölçmek için kullanılan yöntemler aşağıda belirtilmiştir. Ders üniteleri ile ilgili çıktılar ise ders tanımının yer aldığı kısımda final notlarına sağladığı katkı ile birlikte gösterilmiştir.

 

  Ara Sınav

  Final Sınavı

  Telafi Sınavı

  Kısa Sınav

  Ödev Değerlendirme

  Proje Sunma

  Bilgisayarla Sunum Yapma

  Tez Sunma

  Arazi ve Laboratuvar Çalışması Yürütme

 

Ara sınav ve final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih, yer ve zamanlarda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu notları, ara sınav, final sınavı ve varsa diğer değerlendirme sonuçlarına dayanarak öğrencilerin devam şartını sağlamasını da dikkate alınarak öğretim elemanları tarafından verilir.

 

Dönem sonu notunun belirlenmesinde dönem içi faaliyetlerinin katkısı en fazla % 40 olabilir ve final sınavının katkısı Yönetmelikle belirlenen tüm yüksek lisans programlarındaki tüm dersler için en az % 40 ve en fazla % 60 olur.

 

Değerlendirme

Bir öğrencinin başarısı her ders için tanımlanan her bir değerlendirme (dönem içi çalışmalar ve final) için öğretim elemanı tarafından değerlendirilir. Değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır ve harf notuna dönüştürülür.

 

Bir dersten AA, BA, BB, CB ve S (Başaralı)notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Öğrencilerin başarı durumu; yarıyıl akademik ortalaması ve genel


akademik ortalamaları 4.00 üzerinden hesaplanarak belirlenir ve her dönemin sonunda duyurulur. Bir dersin kredisi ile o dersten alınan başarı notunun katsayısının çarpımı o dersin ağırlıklı puanını verir. Yarıyıl akademik ortalaması, ders planında o yarıyılda bulunan derslerden alınması gerekenlerin ağırlıklı puanları toplamının, derslerin kredi toplamına bölünmesi ile bulunur. Genel akademik ortalama, öğrencinin öğrenim süresi içinde almak zorunda olduğu bütün derslerden aldığı başarı notları esas alınarak hesaplanacak ağırlıklı puanlar toplamının, alınan derslerin kredi toplamına bölünmesiyle bulunur. Ders başarı notları ve katsayıları aşağıdaki şekilde belirlenir:

 

 

Not

Harf notu

Katsayı

90-100

AA

4.00

85-89

BA

3.50

80-84

BB

3.00

75-79

CB

2.50

70-74

CC

2.00

65-69

DC

1.50

60-64

DD

1.00

50-59

FD

0.50

0-49

FF

0.00

Detaylı bilgi için “Not Değerlendirme” bölümünü ziyaret ediniz.

 

Mezuniyet Koşulları

Bir öğrencinin Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Yüksek Lisans Programından mezun olabilmesi için aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir:

·         Geçer not alarak 120 AKTS kredisini tamamlamak (7 yüksek lisans dersi için 54 AKTS kredisi, Seminer Dersi için 6 AKTS kredisi, 2 Özel Alan Dersi için 20 AKTS kredisi ve art arda 2 yarıyıl boyunca yapılan Tez Çalışmaları için 40 AKTS kredisi)

·         4.00 üzerinden en az 2.50 genel not ortalamasına sahip olmak

·         Tezini hazırlayıp başarıyla sunmak

 

Öğretim Türü

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Yüksek Lisans programı tam zamanlı ve yüz yüze eğitim vermektedir.

 

 

İletişim (Program Direktörü ya da Dengi)

 

Unvan

Adı Soyadı

Telefon

e-posta

Anabilim Dalı Başkanı

Prof. Dr. Sevgi ÇALIŞKAN

+90 388 225 4476-

4471

scaliskan@ohu.edu.tr

Erasmus Koordinatörü

Doç. Dr. Eminur ELÇİ

+90 388 225 4478

eminur.elci@ohu.edu.tr

Farabi Koordinatörü

Prof. Dr. Halil TOKTAY

+90 388 225 4475

h.toktay@ohu.edu.tr

Mevlana Koordinatörü

Prof. Dr. Mustafa AVCI

+90 388 225 4569

mavcı@ohu.edu.tr

 

Son Güncelleme Tarihi:08.09.2024