ADL2026 / AVRUPA BİRLİĞİ HUKUK BİLGİSİ

Dersin Öğrenme Çıktıları

 
Kazandırılacak Bilgi Ve Beceriler 
1Türkiye Cumhuriyetinin, Avrupa Birliği yolunda kat etmiş olduğu mesafeler, yapılan Anlaşmalar, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin tarihçesi, adaylık sürecinde yaşanan sorunlar ve teknik detaylar öğretilmektedir.
2Avrupa Birliği’nin müktesebatı, birincil ve ikincil mevzuatı, uluslararası anlaşmalar ve adalet divanının içtihadının ne anlama geldiği hakkında bilgi verilmeye çalışılmakta, Avrupa Birliği’ni bir arada tutan değerler arasında bulunan hukuk kaynakları detaylı olarak incelenmektedir.
3Avrupa Birliğinin asli kurumları üzerinde durulmakta, bu kurumların yapısı ve işleyişi ile diğer kurumlar arasındaki işbirliği hususlarına ayrıca yer verilmekte, Avrupa Birliğinin kurumları yetki alanları ve bunlara ilişkin karar alma süreçlerine etkileri incelenmeye çalışılmaktadır.
4Avrupa Birliğinin genişleme stratejileri üzerinde durulmakta, AB’nin bulunduğu coğrafyada bir güç haline gelmesi ancak ortak kriterlerin benimsenmesi ve üye devletler arasında bu kriterlerin uyumlaştırılması ile mümkün olabilmektedir. Bu uyumlaşma sürecinde en önemli hususları da ekonomik anlamda birliktelik, hukuki mevzuatta yakınlaşma, haklar ve özgürlükler temelinde ortak anlayışın yerleşmesi vasıtasıyla gerçekleştirmektedir.
5Avrupa Birliğinin gümrük birliği ve müteakiben ekonomik bir bütünleşme içine girme gayretleri incelenmekte, ekonomik bütünleşmenin Avrupa Birliği bakımından önemi ve üye devletlerin politikalarını belirleyici bir unsuru olması öğesinden hareket edilerek, bu bütünleşme süreci ile Birliğin Dünya ticareti içerisinde önemli bir aktör olduğunun göz önünde tutulması gerektiği vurgulanmaktadır.