APT6131 / AGRICULTURAL BUSINESS MANAGEMENT

DERSİN HAFTALIK İÇERİĞİ

 
KONULAR 
KAYNAKLAR 
1Tarımsal işletme yönetiminin temel ilkeleri: faktör-ürün (azalan verimler kanunu), faktör-faktör, ürün-ürün ilişkisi, kar maksimizasyonu ilkesi, eşit marjinal gelirler ve fırsat maliyeti ilkeleri [1] s 1-9 [3] s 24-46
2Yönetim kavramı ve tanımı, yönetim aşamaları ve yönetim fonksiyonları, yönetimin görev alanları, yöneticinin tanımı ve özellikleri [1] s 12-19 [2] s 1-8
3İşletme analizinin amacı ve kapsamı, envanter ve değerleme, amortisman yöntemleri [1] s 19-22 [3] s 115-149
4Bir tarım işletmesinde gayrisafi üretim değeri, işletme masrafları (sabit ve değişken masraflar) ve brüt karın hesaplanmasının örneklerle açıklanması ve yorumlanması [1] s 23-29
5Bir tarım işletmesinin kar ve zarar hesabının T tablosu şeklinde açıklanması ve öğrencilerle birlikte yorumlanması [1] s 29-31
6Gelirlere ait performans göstergeleri: tarımsal gelir, saf hasıla, nakdi gelirin hesaplanmasının örnek işletmede gösterilmesi [1] s 31-33
7Bilanço analizi: bilançonun tanımı ve düzenlenmesi, bilanço oranları (cari oran, likidite oranı, öz sermayenin uzun vadeli borçlara oranı) hakkında temel bilgilerin verilmesi, Örnek işletmeye ait mali rasyoların yorumunun öğrencilerle öğretilmesi [1] s 33-38 [2] s 113-118
8Tüm işletme analizi I: analizde kullanılan etkinlik standartları, karlılık (rantabilite) oranları, mali ve ekonomik rantabilite, GSÜD (ürün fiyatları ve verimleri), verimlilik indeksleri (tek ürün indeksi, toplam verimlilik indeksi) [1] s 38-42
9Tüm işletme analizi II: üretim entansitesi, hayvancılıkta üretim entansitesi ve standart hayvan biriminin hesabı, sermaye devir oranı, üretim değerleri masraflar ilişkisi, örnek işletmenin etkinlik faktörlerinin standartlarla karşılaştırılması, farklılaşma indeksi [1] s 42-51
10Brüt kar analizi I: brüt karın önemi, işletme faaliyetlerinin seçimi, faaliyetlerin gayrisafi üretim değerlerinin hesaplanması, faaliyetlerin değişken masraflarının hesaplanması, brüt karların hesaplanmasında dikkate alınan temel ilkeler [1] s 51-56
11Brüt kar analizi II: buğday, arpa, soğan, süt sığırcılığında (süt ineği sürüsü, damızlık sürüve besi sürüsü) ve koyunculukta brüt karların hesaplanma yöntemlerinin uygulamalı olarak örneklerle açıklanması ve sonuçların yorumlanması [1] s 56-65 [2] s 119-129
12Tarımda maliyet hesabının önemi ve yararları, maliyet kavramı ve çeşitleri, tarımsal üretimde maliyet unsurları, maliyet hesaplama yöntemleri, Bitkisel ürünlerde maliyet unsurları, hayvansal ürünlerde maliyet unsurları[1] s 66-80 [4] s 14-32
13Bitkisel ürünlerde maliyet hesabı, tek yıllık bitkilerde maliyet hesabı (buğday maliyeti örneği), çok yıllık bitkilerde maliyet hesabı (üzüm maliyeti örneği), hayvansal ürünlerde maliyet hesabı (süt ve et maliyeti örneği), tarımsal maliyetleri düşürme yöntemleri [1] s 80-89
14Sunumlar