DHF2102 / ANATOMİ

Dersin Öğrenme Çıktıları

 
Kazandırılacak Bilgi Ve Beceriler 
1Scalp’ı tanımlar, katmanlarını açıklar, baş-boyun bölgesinin sensitif innervasyonunu tarif eder.
2Fascia’yı tanımlar ve fonksiyonlarını açıklar, fascia superficialis ve fascia profunda’nın tanımını yapar, baş ve boynun fascia’larını açıklar ve önemini bilir.
3Başta yer alan lojları sıralar, sınırlarını ve içinde yer alan yapıları bilir.
4Boyun kaslarını oluşturan kasların origo, insertio, yerleşim, fonksiyon ve görevlerini açıklar.
5Boyun bölgelerini ve üçgenlerini tanımlar, üçgenlerin içerisinde bulunan yapıları sayar.
6Göz, kulak, burun ve ağız etrafında bulunan mimik kaslarını ve kafa derisi kaslarını açıklar.
7Corpus adiposum buccae ve raphe pterygomandibularis’i tanımlar ve çiğneme kaslarını açıklar.
8Yüz ve baş kaslarının sinirsel uyarımı, beslenmesi ve fonksiyonlarını sıralar.
9Deri hakkında genel bilgi verir, iç ve dış yapısı ile katmanlarını açıklar.
10Tırnak, kıl ve ter bezlerini açıklar.
11Regio temporalis-infratemporalis-pterygopalatina’nın sınırlarını ve içerisinden geçen yapıları açıklar. Regio pterygopalatina’nın bağlantı kurduğu yapıları sayar.
12Memenin yerleşimi ve şeklini tarif eder, anatomik yapılarını sıralar, meme bezinin özelliklerini ve bölümlerini açıklar, memenin ligamentlerini, arterlerini, venlerini lenfatik drenajını ve sinirlerini sayar.
13Scalp’ın ve boynun arter, ven ve sinirlerini sıralar.
14Baş ve boynun transvers kesitlerinde görülen yapıları sayar.
15Sinir hücrelerini ve lif tiplerini açıklar, merkezi sinir sistemini ve bölümlerini açıklar
16Medulla spinalis’i ve fonksiyonlarını açıklar, iç ve dış yapısı hakkında bilgi sahibidir.
17Bulbus’u tanımlar ve yerini açıklar, barındırdığı anatomik yapıları bilir, barındırdığı kranial sinir çekirdeklerini ve yolakları sayar.
18Pons’u tanımlar ve yerini açıklar, barındırdığı anatomik yapıları bilir, barındırdığı kranial sinir çekirdeklerini ve yolakları sayar.
19Formatio reticularis ve fasciculus longitudinalis medialis’i açıklar, formatio reticularis’i oluşturan lifleri ve columnaları tanımlar.
20Cerebellum’un konumunu ve işlevsel önemini açıklar, mikroskopik ve makroskopik yapısını bilir, yakınındaki yapılarla ilişkilerini ve bağlantılarını sayar.
21Mesencephalon hakkında bilgi verir, colliculus superior, colliculus inferior ve pedunculus cerebri ve ilişkili yapıları tanımlar, tectum mesencephalicum’u açıklar, içerdiği çekirdekler ve yolakları sayar, yapıları ve fonksiyonlarını bilir.
22Diencephalon’un sınırlarını, yerleşik yapılarını sayar, bölümlere ayırır, epithalamus’u ile epithalamus’ta bulunan anatomik yapıları ve gl. pineale’yi açıklar.
23Metathalamus, subthalamus, hypothalamus ve thalamus’u tanımlar buralarda bulunan çekirdekleri ve yolları bilir, diencephalon’daki yapıların fonksiyonlarını tanımlar.
24Merkezi sinir sistemine ait zarları, bu zarların beslenmesi ve innervasyonunu açıklar, merkezi sinir sistemindeki cisternaları bilir.
25A. carotis interna, a. vertebralis ve a. basilaris’in merkezi sinir sistemini besleyen dallarını sıralar, Willis poligonunun fonksiyonunu açıklar, duramater venöz sinüslerini bilir.
26Vv. diploicae ve vv. emisseria’ları açıklar, vv. superficiales cerebri’leri, vv. profundae cerebri’leri sayar, medulla spinalis’in venlerini bilir, lateral ventrikül ve 3. ve 4. ventrikülleri tanımlar, BOS’un oluşumunu, dolaşımını, emilimini ve işlevlerini açıklar.
27Medulla spinalis kesitinde görülen laminaları sıralar, gri ve beyaz cevherin laminer organizasyonunu tarif eder, medulla spinalis’te inen çıkan yollar hakkında genel bilgiler sunar, inen ve çıkan yolları sıralar, özelliklerini belirtir.
28Afferent ve efferent yolları sayar, fonksiyonlarını bilir, afferent nöronların taşıdığı duyu, ara nöronlar ve sonlanma yerlerini sıralar, efferent yolların 1. 2. 3. ve 4. nöronlarını sıralar, inen ve çıkan yolların klinik anatomi açısından önemini açıklar.
29Kranial sinirleri tanımlar, lif tiplerine göre gruplandırır ve spinal sinirlerden farklarını bilir.
30N. olfactorius’un görevini, beyin korteksi ile ilişkisini ve klinik tablolarını bilir.
31N. opticus’un fonksiyonunu, discus nervi optici ve chiasma opticum’u açıklar ve canalis opticus’tan geçen yapıları bilir.
32N. oculomotorius’un çekirdeklerini ve bu çekirdeklerin yerlerini bilir, motor ve parasempatik fonksiyonları ile dallarını açıklar, orbitaya giriş yaptığı yeri ve buradaki komşulukarını bilir, parasempatik ganglionunu ve klinik tablolarını sayar.
33N. trigeminus’un içerdiği sinir liflerini bilir, dallarını sayar, çekirdeklerini ve yerlerini açıklar, duyu ganglionunu bilir, dallarının fonksiyonunu, taşıdıkları sinir lifi tipini ve içinden geçtiği yapıları açıklar.
34N. abducens’in içerdiği lifleri bilir, motor çekirdeğini ve yerleşim yerini sayar, innerve ettiği kasları ve felcinde oluşabilecek klinik tabloları açıklar.
35N. facialis’in içerdiği sinir liflerini bilir, çekirdeklerini ve çekirdeklerin beyin sapındaki yerleşimini bilir, motor ve parasempatik fonksiyonlarını açıklar.
36Ganglion geniculi ve ganglion pterygopalatina hakkında bilgi sahibidir, n. facialis’in içinden geçtiği yapıları ve dallarını sayar, santral ve periferik tip yüz felcinin farklarını bilir.
37N. vestibulocohlearis’in dallarını ve fonksiyonlarını bilir, sinirin ganglionlarını ve kafatasını terkettiği yeri tanımlar.
38N. glossopharyngeus’un içerdiği lif tiplerini bilir, innerve ettiği kasları ve fonksiyonlarını sayar, duyu ganglionlarını ve fonksiyonlarını bilir, motor nükleusunun ismini ve yerini bilir, n. glossopharyngeus'un parasempatik ganglionunu bilir, n. glossopharyngeus’un önemli dallarını ve fonksiyonlarını bilir, felcinde görülebilecek klinik durumları açıklar.
39N. vagus’un fonksiyonunu ve içerdiği sinir liflerini bilir, duyu ve parasempatik ganglionlarını ve çekirdeklerini sayar, ganglion superius ve ganglion inferius’un fonksiyonlarını bilir, sinirin önemli dallarını, innerve ettiği kasları ve paralizinde oluşabilecek klinik durumları açıklar.
40N. accessorius’un içerdiği sinir lif tiplerini, innerve ettiği kasları ve fonksiyonlarını bilir, çekirdeklerini sayar, n. accessorius’un radixlerini ve oluşumlarını açıklar, felcinde oluşan klinik tabloyu bilir.
41N. hypoglossus’un içerdiği sinir liflerini bilir, fonksiyonunu ve innerve ettiği kasları bilir, motor çekirdeğini ve çekirdeğin yerini bilir.
42Organum vestibulocochleare’yi tanımlar, kulağı bölümlendirir, bölümlerin içindeki anatomik yapıları sayar, membrana tympanica’yı tanımlar, tuba auditiva’nın yeri ve önemini açıklar.
43Labyrintus osseus hakkında bilgi verir, vestibulum’u açıklar, fenestra vestibuli’nin tanımını yapar, canales semicirculares’i tanımlar, utriculus ve duyma ile ilgili diğer anatomik yapılar ile işitme ve denge yollarını tanımlar.
44Gözün yardımcı oluşumlarını tarif eder, gözün katmanlarını sayar, n opticus ve oluşumlarını tarif eder, gözün dolaşımını ve sinir innervasyonunu açıklar.
45Gözün kaslarını bilir, gözün beslenmesini ve reflekslerini açıklar, orbitanın yapısı, bulbus oculi ve oluşumları hakkında bilgi verir, görme yollarını açıklar.
46Otonom sinir sistemini tanımlar ve genel özelliklerini bilir, sempatik ve parasempatik sistemin tanımını yapar.
47Sempatik sistemin yerleşim yerlerini tarif eder, sempatik sistemin ganglionlarını sayar sempatik sistemin innervasyon sahasını ve ganglionların iştiraklerini tanımlar, sempatik sistemin fonksiyonlarını tarif eder, sempatik sistem ve parasempatik sistem farklarını sıralar.
48Parasempatik sistemin tanımını yapar, parasempatik sistem çekirdeklerini sıralar, parasempatik çekirdeklerin yerleşim yerlerini açıklar, parasempatik sistem innervasyon sahalarını ve özelliklerini tarif eder, parasempatik sistem ganglionlarının yerleşim yerleri innervasyon sahalarını açıklar, parasempatik sistemin etkilerini ve kontrol mekanizmalarını açıklar.
49Tat duyusunu tarif eder, tat duyusu ile ilgili anatomik yapıları sayar, tat duyusunu alan dildeki papillaları tarif eder, tat duyusunu alan sinirleri sıralar, tat duyusunun yollarını ve merkezi sinir sistemindeki merkezlerini açıklar.
50Kokunun tanımını yapar, bipolar ganglion hücrelerini tanımlar, fila olfactoria'yı açıklar, koku bölgelerini açıklar, nervus olfactorius'un tanımını yapar, bulbus olfactorius'u tarif eder, tractus olfactorius'un seyrini sıralar, rhinencephalon ve koku merkezlerinin tanımını yapar.
51Gl. suprarenalis, gl. thyroidea, gl. parathyroidea, gl. pineale ve gl. pituitaria yerleşimini, yapısını, şeklini ve salgılarını açıklar, klinikte görülebilecek patolojiler hakkında bilgi sahibidir.
52Limbik sistemin tanımını yapar, limbik sistemin gelişimini tarif eder, limbik sistem sahalarını açıklar, limbik sistemin fonksiyonlarını sayar, hipokampus formasyonunu ve sahalarının tanımını yapar.
53Beyin hemisferlerinin tanımını yapar, beyin hemisferleri ile ilgili bölümleri açıklar, hemisferleri birleştiren anatomik yapıları sıralar, hemisferler ile ilgili anatomik yapıları sayar, beyin loblarını adlandırır, beynin duyu bölgelerini açıklar, beynin motor bölgelerini tarif eder, beyinde assosiasyonel alanları sıralar, kortikal merkezleri tanımlar.
54Beyaz cevheri tanımlar, beyaz cevherin liflerinin yönlerini tarif eder, corpus callosum hakkında genel bilgi sunar, fasciculus tanımını, anatomik bölümlerini tanımlar ve klinikteki önemini açıklar, capsula internanın kısımları ve özelliklerini belirtir.
55Beynin kesit anatomisini açıklar, beyin koronal kesitlerini tanımlar, beyin sagital kesitleri ve bu kesitlerde görünen anatomik görüntüleri sayar, capsula interna seviyesinden başlayarak beyin transvers kesit seviyeleri ve bu seviyelerde bulunan önemli anatomik yapıları sayar.
56Beyin korteksinin iç yapısını açıklar, cerebral hemisfer loblarınının anatomik yapısını tarif eder, hemisferlerin süperolateral yüzünü tanımlar, hemisferlerin inferior ve medial yüzünü tanımlar, cerebral gyrusları tarif eder ve sıralar, cerebral sulcusları tanımlar ve sıralar.