ISG5117 / İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KAVRAM VE KURALLARININ GELİŞİMİ

DERSİN HAFTALIK İÇERİĞİ

 
KONULAR 
KAYNAKLAR 
1İş sağlığı ve güvenliği tanımı ve amacı, önemi, İşçi sınıfının doğuşu ve İş sağlığı ve güvenliğinin dünyadaki tarihsel gelişimi: Sanayi Devrimi ÖncesiProf.Dr. Alp ESİN “İş Sağlığı ve Güvenliği”
2Sanayi Devrimi ve Sonrasında Dünyada İSG ve gelişim aşamalarıProf.Dr. Alp ESİN “İş Sağlığı ve Güvenliği”
3İSG'nin Türkiye'de gelişimi: Osmanlı dönemi, 1.Büyük Millet Meclisi Dönemi, Cumhuriyet dönemiProf.Dr. Alp ESİN “İş Sağlığı ve Güvenliği”
4Cumhuriyet Dönemi ve Sonrası - Günümüzdeki Gelişmeler,ülkemizde son durum ve son istatistikler.Prof.Dr. Alp ESİN “İş Sağlığı ve Güvenliği”
5İş kazaları ve meslek hastalıklarının topluma maliyeti, ş kazaları ve meslek hastalıklarının ekonomik boyutu, İSG’nin işletmeler açısından önemiYılmaz, F., “İş Sağlığı ve Güvenliği Ders Notları”
6Ülkemizde İSG bakımından sorunlu alanların-sektörlerin incelenmesiYılmaz, F., “İş Sağlığı ve Güvenliği Ders Notları”
7İş kazaları ve meslek hastalıklarının nedenleri: fiziksel, ergonomik, kimyasal, biyolojik, kişisel ve psiko-sosyal risklerYılmaz, F., “İş Sağlığı ve Güvenliği Ders Notları”
8Ara Sınav 
9Önleyici İSG yaklaşımının unsurları: Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi, Ergonomik Önlemler, İSG Faaliyetlerinin ÖrgütlenmesiYılmaz, F., “İş Sağlığı ve Güvenliği Ders Notları”
10Önleyici İSG yaklaşımının unsurları (devam): OHSAS 18001 Yönetim Sistemi, Eğitim, Düzenli Sağlık Kontrolü ve İşyeri Hekimliği, İşe Alım Süreçlerinde İSGYılmaz, F., “İş Sağlığı ve Güvenliği Ders Notları”
11İSG alanında uluslararası standartlar ve sözleşmeler. İSG ile ilgili mevzuat: Kanunlarda İSGYılmaz, F., “İş Sağlığı ve Güvenliği Ders Notları”
12İşçi, İşveren, İşveren Vekili, İşyeri, Alt İşveren, İş Kazası, Meslek Hastalığı tanımı, kapsamı ve hukuki sonuçlarıYılmaz, F., “İş Sağlığı ve Güvenliği Ders Notları”
13İSG ile ilgili tüzük ve yönetmelikler: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü.Yılmaz, F., “İş Sağlığı ve Güvenliği Ders Notları”
14Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği, İSG Eğitimleri Hk. Yönetmelik, İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hk. YönetmelikYılmaz, F., “İş Sağlığı ve Güvenliği Ders Notları”
15İşveren ve İşveren Vekilinin (mühendisin-iş güvenliği uzmanının) iş kazası ve meslek hastalığı durumunda sorumluluğu-örnek olaylarYılmaz, F., “İş Sağlığı ve Güvenliği Ders Notları”
16Final Sınavı