RTS3023 / GÖRSEL KÜLTÜR

DERSİN HAFTALIK İÇERİĞİ

 
KONULAR 
KAYNAKLAR 
1Görsel kültür ve görsel kültür çalışmalarının tanımlanması 
2Görüntü ve iktidar: İmge ile iktidar arasındaki ilişkinin feminist kuram, sanat tarihi, queer kuramı, kültürel çalışmalar ya da oryantalist söylem vb. çerçevesinde disiplinler arası bir yaklaşımla analiz edilecektir. 
3İzleyici ve anlam: İzleyicinin görüntüye yönelik farklı okumalarının ortaya koyulacaktır. 
4Bakış ve iktidar: Psikanalitik bir perspektiften iktidar ve hazzın görsel kültürde nasıl işlediğininin açıklanacaktır. 
5Kartezyen perspektifçilikten dijital medyaya: Perspektifin tarihi, gerçeklik miti ve dijital çağda perspektifin yerinin ortaya koyulacaktır. 
6Dijital imgenin ontolojisi: Teknolojik gelişmelerin, temsilin doğasında ne gibi değişikliklere yol açtığı tartışılacaktır. 
7Ara Sınav 
8Walter Benjamin'in "Tekniğin olanaklarıyla yeniden üretilebildiği çağda sanat yapıtı" metni temel alarak, sürdürülebilirlik kavramını da içeren geniş bir içeriği ele alır. Bu bağlamda, yeniden üretim, görsel teknolojiler, kopyalama, sahiplik ve telif hakkı gibi konuların sadece sanatın evrimi ve yeniden üretimi açısından değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik perspektifinden nasıl ele alınabileceğini tartışır. Bu ders, öğrencilere sanat yapıtlarının sürdürülebilirlik bağlamında nasıl ele alınabileceğini ve bu alanlarda sürdürülebilirlik ilkelerini nasıl uygulayabileceğini anlama fırsatı sunar. 
9Görsel kültür ve gündelik hayat: İmgelerin gündelik hayatımızı nasıl sarmaladığı açıklanacak, imgeleri onlarla karşılaştığımız bağlam içinde nasıl analiz edeceğimiz üzerinde durulacaktır. 
10Reklam, tüketim kültürü ve haz: Tüketim toplumu, meta fetişizmi vb. Kavramlar ışığında reklamlarda kullanılan görseller analiz edilecektir. 
11Postmodernizm ve görsel kültür: Parodi ve pastiş kavramları tartışılacaktır. 
12Bilimsel bakış: Görsel imgelerin bilimsel kanıt olarak kullanımı üzerinde durulacak, fotoğrafın gerçeklik miti tartışılacaktır. 
13Görsel kültürün küresel akışı: Küreselleşmenin görsel kültürdeki etkileri kültür emperyalizmi, küresel markalama, yerel medya ve diaspora medyası kavramları ışığında tartışılacaktır. 
14Son Sınav