RTS4027 / TELEVİZYON ELEŞTİRİSİ

DERSİN HAFTALIK İÇERİĞİ

 
KONULAR 
KAYNAKLAR 
1Tanışma; dersin amacı, yöntemi ve değerlendirme sistemi konularında bilgi verilmesi. “Eleştiri” Nedir? Sözcüğün kökeni ve dönüşümü. Eleştirinin doğası. 
218. yüzyıl ve “kültürel eleştiri”; romanın doğuşu, romanda türler, modern eleştirinin doğuşu. 19. yüzyıl ve “siyasal eleştiri”nin hakimiyeti. Seçkinci sanat anlayışı, Estetik ve politika ilişkisine dair tartışmalar. 
320. yüzyıl; I. ve II. Dünya savaşları, basının, radyo ve sinemanın reklam ve propaganda amaçlı kullanımı, Frankfurt Okulu ve görsel iletişimi anlama çabaları. 
420. yüzyılın ikinci yarısı, televizyonun yaygınlaşması, medya incelemelerinde kitle toplumu teorilerinin etkileri, erken dönem televizyon incelemeleri. 
5Televizyonun temsil sistemini anlamak Görsel iletişim ve toplumsal anlamlandırma: Dil, temsil ve anlam üretimi. Bir temsil sistemi olarak televizyon. Televizyonun ikonik gösterge sistemi. “Ses” ögesinin anlam üretimindeki önemi. 
6Anlatı yapısı ve televizyon. Televizyon anlatısının karakteri, televizyonda yayın akışı. Televizyonun dizisel anlatımı; dizi ve seriyaller, televizyonda anlatı zamanı ve mekanı. Çok anlamlılık, çoğulluk, çok seslilik, çelişki, kesinti ve sekansal anlatım, bölümlendirme metinlerarasılık, parodi. 
7Tür eleştirisi; televizyonda türler, kurmaca ve kurmaca-olmayan ayrımı, televizyonda format, televizyonun endüstri olarak özellikleri, televizyon programının “meta” olarak ayırt edici karakteri. 
8Psikanaliz ve televizyon Televizyon izleyicisinin “bakış”ı Televizyon ve aile bağlamı; televizyonun famili(arit)y farkı “Bilinçdışı arzu”; televizyonun arzu maniplasyonu, “Eksiklik”; televizyonun telafi seçenekleri “Fantezi”; ulusal toplumsal fantezilerin televizüel ifadeleri 
9Televizyon İzleyicisi Kadın izleyici ve televizyon Feminist televizyon eleştirisi, feminist tür eleştirisi. Kadınlar ve pembe dizi, durum komedileri. 
10Reklamlardan magazin programlarına vaat edilen kimlikler Televizyonda haberden dramaya karakter inşası, 
11Televizyonun “Star” sistemi Televizyon kişilikleri (TV personalities) Televizyon şöhretleri ve "şöhretler geçidi" programları(TV celebrities). 
12Televizyonda “gerçeklik” ideolojisi Şimdilik, anındalık, buradalık, gerçeklik mitleri Reality TV: türler ve formatlar 
13Değerlendirme Türkiye’de televizyonun kültürel önemi. Televizyon programcılığında yeni eğilimler. Televizyon eleştirisinin ve genel olarak medya okur-yazarlığının önemi. 
14Televizyon ve Teknoloji 
15 1. Dursun, Ç. (2005), TV Haberlerinde İdeoloji, İmge Kitabevi, Ankara
16 2. Ellis, J. (1999). Televizyonun Anlatısı. çev. Ayşe İnal. Yıllık 1997-1998, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi.
17 3. Mutman, M. Televizyonu Nasıl Sorgulamalı, Toplum ve Bilim, Sayı 67
18 4. İnal, A. (2001).Televizyon, Tür ve Temsil. Yıllık 1999, Ankara: Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi.