Anasayfa
English
İletişim
Hızlı Erişim
Akademik Takvim
Anketler
Bilgi Edinme
Bilgi Paketi
Diş Hekimliği Fakültesi Randevu
Etkinlik Talep Formu
NOHU Login
NUBulut
Öğrenci e-posta
Personel e-posta
Telefon Rehberi
Uzaktan Eğitim Sistemi
Yemek Menü
Yemekhane Sanal Pos
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
Bilgi Paketi
Kurum Hakkında Bilgi
Üniversite Senatosu ve Yönetim Kurulu
Organizasyon Şeması
Akademik Takvim
Genel Bilgi
Genel Giriş Koşulları
Genel Kayıt Prosedürleri
Kurallar ve Yönetmelikler
Önceki Dönemlerin Tanınması
Diploma Eki
Akademik Danışmanlık Düzenlemeleri
AKTS Kredi Dağılımı
İsim ve Adres Bilgileri
Derece Programları
Ön Lisans
Lisans
Yüksek Lisans
Doktora
Course Catalogue For Exchange Students
Öğrenciler için Genel Bilgiler
Yaşam Giderleri
Barınma Olanakları
Beslenme Olanakları
Sağlık Hizmetleri
Sigorta
Öğrenme Olanakları
Kültürel ve sosyal Faaliyetler
Sportif ve Boş Zaman Faaliyetleri
Öğrenci Kulüpleri
Uluslararası Programlar
Dil Politikası ve Kurslar
Staj
Burs Olanakları
Engelli Öğrenci Olanakları
Öğrenci İşleri
Değişim Öğrencileri için Pratik Bilgiler
Niğde'de Yaşam
TGM6110 / BİTKİ ISLAHINDA TOZLANMA VE DÖLLENME
Ders Bilgileri
>
Dersin Kodu
Yarıyıl
Dersin Türü
Seviyesi
Dili
Dersin Adı
Teorik
Pratik
Kredi
AKTS
Dersin Koordinatörü
E Mail
Dersin Yardımcı Elemanı
E Mail
Dersin Amacı
Bitki ıslahının temel amacı yüksek çeşitlilik oluşturan populasyon içerisinden amaca uygun genotipleri seçmektir. Bitki ıslahı çalışmalarında çeşitlilik oluşturmak için en yaygın kullanılan yöntem melezleme yapmaktır. Bu nedenle bir bitki ıslahçısının melezleme yapacağı bitkinin çiçek yapısını, tozlanma şeklini, üreme biyolojisini, tozlama ve dölleme dönemini, polenleri muhafaza yöntemlerini, meyve ile tohum oluşumunu ve tüm bunlar üzerine etkili faktörleri iyi bilmesi gerekmektedir. Nihai olarak bu dersin amacı, öğrencilere bir bitki ıslahçısının melezleme için gerekli tozlama ve döllenme ilie ilgili bilgileri öğretmektir.
Dersin Kısa İçeriği
Bu ders kapsamında kültür bitkilerin üreme biyolojilerindeki varyasyonlar; bu varyasyonların altındaki genetik temeller, ıslah çalışmalarında polen toplama ve muhafazası, emaskulasyon işlemi ve zamanlaması, dölleme zamanı ve yöntemleri, döllenme, meyve ve tohum oluşumu, çevre faktörlerinin tozlanma ve döllenme üzerine etkileri vb. konular tartışılacaktır. Ayrıca tozlanma esnasında kullanılan aracıların ekosistem ile ilişkisi ve bu aracıların kullanılmasının sürüdülebilir tarıma olan etkileri de tartışılacaktır.
Dersin Önkoşulu