TIP1200 / TEMEL BİLİMLER II DERS KURULU

DERS HAKKINDA GENEL BİLGİLER

  
Dersin Kodu Dersin Yarıyılı/Yılı   Dersin Türü   Dersin Seviyesi   Dersin Öğretim Dili
     
  
Dersin Adı Teori Uygulama AKTS
Dersin İngilizce Adı
Dersin Öğretim Elemanı E Mail
Dersin Yardımcı Öğretim Elemanı E Mail
Dersin Amacı
Dersin Kısa İçeriği
Önkoşullar

DERSİN HEDEFLERİ
 
DERSİN HEDEFLERİ 
1Biyomedikal fizikte kullanılan SI-temel birimleri, türetilmiş birimleri ve operatörlerin niçin gerekli olduğunu kavrayabilecek. Sağlık bilimlerinde biyofizik biliminin niçin gerek olduğunu kavrayabilecek, Biyolojik sistemlerin fiziksel-matematiksel modellemeleri açıklayabilecek,
2Elektrostatik, Manyetostatik kavramlarını ayırabilecek ve kaynaklarını belirleyebilecek. Elektrik akımını, elektro-manyetik alanları, alternatif akımları birbirinden ayırabilecek, Elektrik akımını, elektro-manyetik alanları, alternatif akımları birbirinden ayırabilecek, İndüksiyonla potansiyelin nasıl meydana geldiğini kavrayabilecek, Sağlık bilimlerinde direnç/(Empedans), indüktör/(Kas) ve elektrik kapasitesi/(membran) niçin gerek olduğunu kavrayabilecek.
3Normal elektrografinin biyofiziksel anlamını kavrayabilecek, Kalbin elektrik ikikutup olarak işlem gördüğünü kavrayacak, Üçgen çöp adam modelini kullanabilecek EKG çekilirken nelere dikkat etmesi gerektiğini bilecek, QRS-kompleksinden kalbin elektrik aksını hesaplayabilecek
4Nörobiyofiziksel olayları, membran potansiyellerini, denge potansiyelini gözleyip değerlendirebilecek, Santrifüjle sedimantasyon hızının ve sabitesinin nasıl hesaplanabileceğini kavrayabilecek, Uyarılabilir hücrelerde, eşik altı, eşik ve eşik üstü olaylar birbirinden ayırabilecek, Membran potansiyeli türlerini blok şema halinde açıklayabilecek, Birim membranın elektrik eşdeğer devre modellerini çizebilecek
5Membran potansiyelinin zaman ve mesafeyle değişimlerini hesaplayabilecek, aksiyon potansiyelini gözleyebilecek, Aksiyon potansiyelinin iyonik temelini şematik şekille gösterebilecek, İyon akımlarının hücre içinden dışına mı yoksa hücre dışından içine mi doğru olduğunu açıklayabilecek, Sodyum kanalı modeli şematik olarak çizebilecek, Voltaj-klamp yöntemi Patch-Klamp yöntemlerini açıklayabilecek,
6Sibernetik, kontrol sistemleri hakkında bilgi sahibi olacak,
7Organik Kimya ve biyokimya giriş; organik kimya, karbon bileşiklerinin kimyasıdır. Bilimin bu dalı çok geniş bir alanı kapsar. Yaşamımızı zenginleştiren yeni maddeler, yeni ilaçlar ve yaşamın kimyasal esasını anlatan yeni bilgileri bulmak için organik kimya üzerinde yapılan çalışmalar devam etmektedir. Organik kimyayı anlamak için moleküllerin yapısını bilmemiz gerekir. Çünkü bir maddenin kimyasal davranışı, doğrudan doğruya içerdiği atomlar ve bunların bağlanış biçimiyle yakından ilgilidir. Bu bölümde, organik kimyadaki kimyasal bağlar ve molekül yapısının bazı temel ilkelerini inceleyeceğiz. Bu ilkeleri kullanarak daha kararlı bağlanma modellerini öğrenecek ve organik kimya ve biyokimya ile ilgili çalışmalarınızda karşılaştığınız yapısal formüller hakkında daha kolay yorum yapabilir duruma geleceksiniz.
8Kimyasal Bağlar; Bu bölümde Kovalent, İyonik, Van Der Waals, peptit bağları gibi kimyasal bağların oluşumu ve etkileri incelenecektir
9. Biyolojik Sistemlerdeki Temel Organik Bileşikler; Bu bölümde karbonhidratlar, aminoasitler, lipitler, proteinler gibi temel organik bileşikleri şimdiye kadar öğrendiğimiz bilgilerle tanıyıp ve isimlendirmelerini yapabileceksiniz. Karbonhidratlar, aminoasitler, lipitler, proteinler gibi temel organik bileşikleri tanıyıp yazabilecek ve isimlendirebilecek.
10. Kimyasal Reaksiyonlar; Bu bölümde vücutta meydana gelen temel kimyasal reaksiyonları kavrayarak, biyolojik sistemde meydana gelen kimyasal reaksiyonları yazabilecek duruma gelinebilecektir.
11. Suyun molekül yapısı ve biyo fonksiyonlarını öğrenecek, suyun canlı metabolizmasındaki yerini ve önemini açıklayabilecek, vücut suyu bileşimi ve dağılımını bilecektir.
12. Asit, baz ve pH ‘ın tanımını yapabilecek,
13Asit-baz dengesini koruyan ve sürdüren sistemler olan tampon sistemleri sayabilecek
14Vücudun tampon sistemleri dengesinin bozulmasının yol açacağı sonuçları sayabilecek.
15. Çözeltinin tanımını, çeşitlerini ve çözelti hazırlamasını öğrenecek, konsantrasyon kavramını açıklayabilecek ve bununla ilgili problemleri çözebilecektir.
16Doğada bulunan amino asitleri, protein yapısına giren (standart)/girmeyen şeklinde ayırdıktan sonra, standart amino asitleri yan zincirlerinin özelliklerine göre sınıflandırabilecek ve kimyasal yapılarını tanıyacak.
17Standart amino asitleri, “polarite ve esansiyel olma” özelliklerine göre de sınıflandırabilecek ve her sınıfta yer alan amino asitlerin polar/nonpolar özelliği, sudaki çözünürlüğü ve protein yapısındaki yeri gibi özelliklerini öğrenecek.
18Organizmadaki amino asit havuzu ile amino asitlerin katabolik ve anabolik reaksiyonlarını ana hatlarıyla öğrenebilecek ve amino asitlerin glukojenik ve/veya ketojenik olarak da sınıflandırmalarını yapabilecektir.
19. Amino asitler için, asimetrik karbon atomunun önemini kavrayacak ve buna bağlı oluşan stereoizomerleri ve optik aktivite gibi özelliklerini tanımlayabilecek.
20Amino asitlerin organizmadakine benzer şekilde, sulu ortamlardaki iyonizasyon davranışlarını öğrenerek titrasyon eğrilerini çizebilir ve yorumlayabilir hale gelecek.
21Amino asitlerin sahip olduğu fonksiyonel grupları ile verdiği reaksiyonları ve bunların organizmadaki önemini kavrayacak hale gelecektir.
22Amino asitlerin, nasıl bir araya gelerek peptid, polipeptid ve proteinleri oluşturduğunu öğrenecek.
23Peptid bağının kısmi çift bağ karakteri taşımasının, stabil protein yapıları için önemini kavrayacak.
24. Peptidlerin genel anlamda fiziksel/kimyasal özelliklerini öğrenecek ve glutatyon gibi fizyolojik olarak aktif bazı peptidler hakkında bilgi sahibi olacaktır.
25Proteinleri yapı, şekil ve biyolojik fonksiyonlarına göre sınıflandırabilecek;
26Proteinlerin, bir biyomolekül olarak organizmada üstlendiği fonksiyonlar bakımından önemini kavrayacak;
27Kollajen, hemoglobin, albümin ve lipoproteinler gibi bazı spesifik proteinleri daha yakından tanıyacak.
28Hidrojen bağları, elektrostatik ve hidrofobik etkileşimler ile diğer bağ çeşitlerini öğrenecek ve bu bağlar ile primer, sekonder, tersiyer ve quarterner protein yapıları arasında bağlantı kurabilecek ve bu yapıların özelliklerini birbiriyle kıyaslayabilecek.
29Proteinlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini, bu özelliklere dayanan kantitatif tayin yöntemlerini ve denaturasyon/renaturasyon kavramlarını öğrenecektir.
30. Protein saflaştırma basamakları adı altında homojenizasyon, ekstraksiyon, diyaliz, ultrafiltrasyon, santrifüj/ultrasantrifüj, fraksiyonel presipitasyon, kolon kromatografisi (jel filtrasyonu, iyon exchange, afinite, HPLC vb), elektroforez, PAGE, izoelektrik fokuslama gibi hemen hemen tüm biyokimyasal yöntemler hakkında bilgi sahibi olacak.
 
DERSİN KATEGORİSİ
DERSİN KATEGORİSİ DERSİN YÜZDESİ
Meslek Bilgisi Dersleri