TIP2500 / SİNDİRİM SİSTEMİ VE METABOLİZMA DERS KURULU

DERS HAKKINDA GENEL BİLGİLER

  
Dersin Kodu Dersin Yarıyılı/Yılı   Dersin Türü   Dersin Seviyesi   Dersin Öğretim Dili
     
  
Dersin Adı Teori Uygulama AKTS
Dersin İngilizce Adı
Dersin Öğretim Elemanı E Mail
Dersin Yardımcı Öğretim Elemanı E Mail
Dersin Amacı
Dersin Kısa İçeriği
Önkoşullar

DERSİN HEDEFLERİ
 
DERSİN HEDEFLERİ 
1 Sindirim kanalı ve sindirim bezleri hakkında temel bilgileri ve terminolojiyi açıklayabilecek,
2Sindirim sistemine ait organları, bezleri ve diğer oluşumları kadavra ve maket üzerinde gösterebilecek ve isimlendirebilecek,
3Karın ön ve yan duvarı ile inguinal kanalın anatomik yapısını açıklayabilecek ve klinik önemini kavrayabilecek,
4Ağız boşluğu ve içindeki yapıları ile farinksin bölümlerini ve histolojisini sayabilecek,
5Sindirim kanalının tabakalarını ve her bir tabakanın histolojik özelliklerini açıklayabilecek ve mikroskopta tanımlayabilecek,
6Özofagusun histolojisini, midenin mikroskobik yapısını, tabakalarını ve mide bezlerini ve görevlerini anlatabilecek,
7İnce bağırsakların yüzey özelleşmelerini, duvarının histolojik tabakalaşmasını ve hücrelerini açıklayabilecek,
8Kalın bağırsağın bölümlerini sayabilecek ve histolojik farklılıklarını yorumlayabilecek,
9Karaciğerin sindirim sistemindeki önemini, histolojik organizasyonunu, lobulasyonunu ve görevlerini sayabilecek,
10Safra yollarının histolojik yapısını, safra kesesinin tabakalarını ve histolojik özelliklerini sayabilecek,.
11Pankreasın embriyolojisini, kanal sistemini, histolojisini, enzimlerini ve görevlerini anlatabilecek,
12Sindirim kanalının embriyolojisini anlatabilecek, foregut, midgut ve hindguttan gelişen yapıları sayabilecek,
13Yutak cepleri, kavisleri ve yarıklarından hangi yapıların nasıl geliştiğini anlatabilecek ve sindirim sistemine ait anomalilerin önemini kavrayabilecek,
14Ağız, mide, ince ve kalın bağırsaklarda gerçekleşen sindirim süreçlerini açıklayabilecek,
15Sindirim bezlerinin sindirimdeki rollerini açıklayabilecek,
16Safra salgısının oluşumu ve salgılanması işlevleri ve bu işlevleri düzenleyen etkenleri açıklayabilecek,
17Safranın sindirimdeki rolünü açıklayabilecek,
18Pankreas enzimlerinin salgılanması ve salgılanmayı düzenleyen etkenleri açıklayabilecek,
19Pankreas enzimlerinin sindirimdeki rollerini açıklayabilecek,
20Gastrointestinal kanalın bölümlerinde gerçekleşen emilim işlevlerini açıklayabilecek,
21Gastrointestinal kanalın bölümlerinde gerçekleşen sindirim ve emilim işlevlerinde oluşan bozulmalarda ortaya çıkabilecek çok temel patolojileri-klinik tabloyu tanımlayabilecek,
22Metabolik hız, bazal metabolik hız ve bu süreçleri değiştiren etkenleri açıklayabilecek,
23Açlık, tokluk, iştah süreçlerini ve bu süreçleri düzenleyen fizyolojik mekanizmaları açıklayabilecek,
24Metabolizmanın entegrasyonunu açıklayabilecek,
25Karbohidratların sindirimini ve emilimini anlatabilecek,
26Lipidlerin sindirimini ve emilimini açıklayabilecek,
27Proteinlerin sindirimini ve emilimini anlatabilecek,
28Detoksifikasyon mekanizmalarını sayabilecek,
29Karaciğer fonksiyon testlerini açıklayabilecek,
30Termoregülasyonda görev alan sistemleri sayabilecek,
31Vücut sıcaklığını düzenleyen mekanizmaları açıklayabilecek,
32Soğuk ve sıcak faktörlerin aktiflediği sistemlerin fonksiyonlarını açıklayabilecek,
33Hipotermi ve hipertermi gibi kavramları tanımlayabilecek,
34Normoterminin oluşabilmesi için ilgili sistemlerin tepkilerini açıklayabilecek,
35Prokaryotik ve eukaryotik hücrelerdeki temel genetik yol arasındaki benzerlik ve farklılıkları sayabilecek; “Genetik kod, kodon ve antikodon” terimlerini tanımlayabilecek,
36Prokaryotik ve eukaryotik hücrelerdeki mRNA, tRNA, rRNA ve ribozom yapılarını karşılaştırabilecek,
37Protein sentezinin basamaklarını ve sentezin komponentlerini açıklayabilecek; prokaryotik ve eukaryotik hücrelerdeki sentezle ilgili benzerlik ve farklılıkları yorumlayabilecek,
38Protein sentezine katılan aminoasitlerin aktivasyon reaksiyonunu ve aminoasitler arasında peptid bağının nasıl oluştuğunu öğrenecek;protein sentezi ile ilgili enerji hesabı yapabilecek, protein sentezinin organizma için önemini kavrayacak,
39Sentezi takiben gerçekleşen post translasyonal modifikasyon (PTM) reaksiyonlarını gruplandırabilecek; proteolitik yarılma; disülfid bağlarının oluşumu; sülfasyon, asetilasyon, glikozilasyon gibi adisyon reaksiyonlarını ve spesifik aminoasitlerde gerçekleşen fosforilasyon, hidroksilasyon, metilasyon ve karboksilasyon gibi PTM reaksiyonlarını öğrenecek; PTM’nin organizma için önemini kavrayacak,
40Prokaryotik ve eukaryotik hücrelerde, protein sentezinin nasıl inhibe edilebileceğini ve bazı antibiyotiklerin etki mekanizmasını açıklayabilecek,
41Aminoasitlerin katabolizmasını artıran metabolik gereksinimler hakkında bilgi sahibi olacak, pozitif ve negatif azot dengesini tanımlayabilecek,
42Aminoasitlerin yapısında yer alan amin grubunun hepatositlerde amonyağa ve bunu takiben üreye nasıl dönüştüğünü öğrenecek; transaminasyon, oksidatif deaminasyon, amidasyon ve deamidasyon reaksiyonlarını ve bunların organizma için önemini kavrayacak,
43Ekstrahepatik dokularda oluşan amonyağın karaciğere nasıl taşındığını sayabilecek,
44Amonyak entoksikasyonu ve amonyağın nörotoksik etkisinin muhtemel nedenlerini tartışabilecek,
45Üre döngüsünün basamaklarını, enzimleriyle birlikte öğrenecek; üre döngüsü ile TCA siklusu arasındaki ilişkiyi kavrayacak, üre döngüsü hızının nasıl düzenlendiği hakkında bilgi sahibi olacak,
46Üre döngüsü ile ilgili genetik defektleri tanımlayabilecek,
47Karbohidrat metabolizmasını ilgilendiren enzim eksiklikleri ve bunlarla ilişkili en sık rastlanan metabolik hastalıkları tanımlayabilecek,
48Fenilketonüri başta olmak üzere aminoasit metabolizması ile ilgili bilinen metabolik hastalıkları öğrenerek açıklayabilecek,
49Enterobakterilerin mikrobiyolojik özelliklerini sayabilecek ve E.coli, Shigella, Salmonella, Proteus, Pseudomonas bakterilerinin koloni yapılarını tanımlayabilecek,
50Sık görülen patojenlerin identifikasyonunu yapabilecek,
51Antibiyogram yapabilecek ve değerlendirebilecek,
52Bakterileri kültür ve boyanma özelliklerine göre değerlendirebilecek,
53Virüslerin tanısında serolojik ve moleküler biyolojik tanı yöntemlerinin önemini kavrayabilecek,
54Ascaris lumbricoides, Trichiuristrichiura, Enterobius vermicularis, Kancalıkurtlar, Strongiloides stercoralis, Trichinellaspiralis ve Filariaları tanımlayabilecek ve makroskobik ve mikroskobik tanılarını yapabilecek,
55Taenialar, Hymenolepisnana, Diphyllobotrium latum ve Echinococcusları tanımlayabilecek, makroskobik ve mikroskobik tanılarını yapabilecek,
56Fasciolahepatica, Dicrocelium dentriticum ve Schistosoma’ların mikroskobik tanılarını yapabilecek,
57Vektör artropodları, miyaz etkenlerini, uyuz etkenlerini, keneler ve zehirli artropodları açıklayabilecek ve tanıyabileceklerdir,
58Dışkının direkt mikroskobisine yönelik taze preparat hazırlayabilecek ve mikroskobik incelemesini yapabilecek,
59Mikroskobik inceleme için boyalı-boyasız preparat hazırlayıp, inceleme yapabilecek,
60Vücuda tutunmuş olan keneyi çıkarabileceklerdir.
 
DERSİN KATEGORİSİ
DERSİN KATEGORİSİ DERSİN YÜZDESİ
Meslek Bilgisi Dersleri