Üniversitemizde oluşturulan Engelsiz Öğrenci Biriminin amaçları doğrultusunda;
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, özel gereksinimli öğrencilerin engellerinin ortadan kaldırıldığı ve bütün öğrencilerle kaynaşmanın sağlandığı bir üniversite olmayı hedeflemektedir. Bunun için fiziksel mekanlarda özel gereksinimli öğrenciler için rampa, tuvalet, asansörler, ışıklı-sesli uyarılar gibi hayatlarını kolaylaştıracak düzenlemelerin yapılması, farkındalık çalışmalarının yürütülmesi, birimin sürekli ve gelişen bir hizmet vermesi hedeflenmektedir.
Üniversitemize kayıt esnasındaki eylem planı;
Kayıttan önce bilgilerini birimimize ulaştıran öğrenciler ile telefonla irtibata geçilerek kayıt yaptıracağı günler kendisine bildirilecektir. Öğrencinin Niğde ye geliş gününe göre Niğde`ye gelen öğrencimiz görevli personel nezaretinde kayıt ofisine getirilip kendisine her türlü kolaylık sağlanacaktır. Kaydını tamamlayan öğrencinin konaklayacağı yer de görevli personel tarafından tanıtılacaktır.
Üniversitemizin alt yapı çalışmaları;
Özel gereksinimli öğrencilerimiz için yapılmış olan fiziksel mekanların durumları incelendi, eksiklikler belirlendi ve bu eksikliklerin giderilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Yeni yapılan fiziksel mekanlar da her türlü imkanlar planlanarak hizmete sunulacaktır.
Farkındalık programları;
Üniversitemizde görev yapan psikologlar ve özel gereksinimli öğrenciler tarafından özel gereksinimli öğrencilere yaklaşım, özel gereksinimlilerin karşılaştıkları sorunlar hakkında, toplumda özel gereksinimli olmak konularında konferanslar düzenleyerek akademik ve idari personelin dikkatlerini artırmak.
Bu farkındalığın oluşması ve engelsiz yaşam için;
· Özel gereksinimli öğrencilere uygun merdiven, asansör ve rampa yapılması.
· Zemin katta laboratuar yapılması.
· Sınavlarda özel gereksinimli öğrencilere yardımcı öğretim elemanı sağlanması,
· Engel durumuna göre sınav süresinin uzatılması
· Özel gereksinimli öğrenciye okula yakın yurt imkânı sağlanması ve yurtta zemin katta oda sağlanması konusunda Kredi Yurtlar Kurumu ile ilişki kurulması.
· Özel gereksinimli öğrencilerin belli aralıklarla yapılacak toplantılarda Engelsiz Öğrenci Birimi üyelerine karşılaştıkları sorunları aktarıp çözüm için görüş alışverişinde bulunulması.
· Özel gereksinimli öğrencilerin yapamayacakları işler için destek gruplarının oluşturulması (Öğrencinin arkadaş grupları gibi).
· Özel gereksinimli öğrenciye ders notunun hazır halde verilmesi.
· Özel gereksinimli öğrenciye park yeri ayrılması