Kayıt döneminden önce bilgilerini birimimize ulaştıran öğrenciler ile telefonla irtibata geçilerek kayıt yaptıracağı günler kendisine bildirilecektir. Öğrencinin Niğde’ye geliş gününe göre Niğde’ye gelen öğrencimiz/öğrencilerimiz görevli personel nezaretinde kayıt ofisine getirilip kendisine her türlü kolaylık sağlanacaktır. Kaydını tamamlayan öğrencinin konaklayacağı yer de görevli personel tarafından tanıtılacaktır.
Üniversitemizin alt yapı çalışmaları;
Özel gereksinimli öğrencilerimiz için yapılmış olan fiziksel mekanların durumları sistematik olarak belirli periyotlarla incelenmekte ve bu konudaki eksiklikler belirlenmektedir. Tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Yeni yapılan fiziksel mekanlarında özel gereksinimli öğrencilerin yaşayabileceği her türlü güçlük durumu göz önünde bulundurularak hizmete sunulmaya çalışılacaktır. Bu bağlamda;
Özel gereksinimli öğrencilere uygun merdiven, asansör ve rampa yapılması.
Özel gereksinimli öğrenciye park yeri ayrılması
Zemin katta laboratuar yapılması
Gerek bina içi gerek bina dışında sarı şeritlerin yerleştirilmesi
Kabartmalı ya da Braille alfabesi ile oluşturulmuş kat veya bina planı
Yönlendirici levha ve uyarıcı işaretlerin gerekli yerlere asılması
Özellikle bina girişlerinin açılır kapanır şekilde olması ve
Özel gereksinimli öğrenciye okula yakın yurt imkânı sağlanması ve yurtta zemin katta oda sağlanması konusunda Kredi Yurtlar Kurumu ile ilişki kurulması.
gibi özel gereksinimli öğrencilerin fiziksel erişilebilirlik alanlarında yaşadıkları sorunları ortadan kaldırmayı hedefleyen çalışmalar yapılmaktadır ve süreğen şekilde devam etmektedir.
Farkındalık ve uyarlama çalışmaları;
Üniversitemizde eğitim öğretim hayatına devam etmekte olan özel gereksinimli öğrencilerimizin öncelikle üniversite yaşamlarında karşılaştıkları sorunlar ve çözümleri başta olmak üzere özel gereksinimli bireylerin toplum içindeki konumları, gereksinimleri, eğitimleri ve hizmetleri vb. konularda bilgilendirici konferans ve paneller düzenleyerek hem akademik ve idarei personelin hem de tüm üniversite öğrencilerinin farkındalık düzeylerinin artırılması hedeflenmektedir.
Bu farkındalığın oluşturulması/artrılması ve engelsiz bir yaşam için;
Sınavlarda özel gereksinimli öğrencilere yardımcı öğretim elemanı sağlanması,
Özel gereksinimli öğrencinin durumuna göre sınav süresinin uzatılması
Özel gereksinimli öğrencilerin belli aralıklarla yapılacak toplantılarda Engelsiz Öğrenci Birimi üyelerine karşılaştıkları sorunları aktarıp çözüm için görüş alışverişinde bulunulması.
Özel gereksinimli öğrencilerin yapmakta güçlük yaşayabilecekleri işler için destek gruplarının oluşturulması (Öğrencinin arkadaş grupları gibi).
Özel gereksinimli öğrenciye ders notunun hazır halde verilmesi.
Ders notlarının ve sunularının özel gereksinimli öğrenciye göre uyarlanması
Yapılan sınavların özel gereksinimli öğrencilerin gereksinimlerine göre uygun puntolarda sunulması
Akademik ve idari personelin özel gereksinimli öğrencilerimiz için yapacakları uyarlamalar konusunda bilgilendirmek
gibi konularda çalışmalar yürütülmektedir.