İnsanoğlunun yerleşik düzene geçmesiyle beraber ortaya çıkarılan ilk bulgular, insan doğasında yaşadığı yeri organize etme ve düzen içinde yaşama çabası olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, günümüzde artık hızla artan dünya nüfusunun sosyal, ekonomik, beşeri ve fiziki anlamda nerede, nasıl, kimlerle yaşayacağı sorularına yanıt aramak da şehir ve bölge plancılarının sorumluluğunda olmaktadır. 20.yy’ın ikinci yarısından itibaren toplum tarafından da hızla önemi anlaşılan bölümümüz, insan yaşamı yeryüzünde devam ettiği sürece önemini korumaya devam edecektir.
Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, bölgesel üst ölçekten detaylı alt ölçeklere kadar toplum, doğa ve ekonomi üçgeninde optimum kararlar ile kentleri şekillendirme becerisine sahip bireyler yetiştirmeyi ve hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yaşanılası kentler oluşturabilmeyi amaçlamaktadır.
Şehir ve Bölge Planlama Bölümü mezunları, gerek özel ve gerekse kamu sektöründe çalışma imkanına sahip olmaktadır. Kamu sektöründe, merkezi ve yerel yönetimlerin değişik kademelerinde görev alabilmektedirler. Özel sektörde ise planlama bürolarında planlama çalışması yapabilecekleri gibi; ulaşım, planlama, yazılım, harita mühendisliği, inşaat firmalarında, gayrimenkul geliştirme/değerleme kurumları, bankalar, sanayi kuruluşları, toplu konut kuruluşları ve diğer birçok yatırım firmalarında da şehir ve bölge plancısı olarak görev yapabilmektedirler.