Aşçılık Bölümü

Sıra No

YÜKSEKÖĞRETİM PAROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KLAVUZUNDA YER ALMAYAN BİLGİ VE KOŞULLAR

1

Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulunun Bulunduğu Yerleşke/Kampüs

Aşağı Kayabaşı Yerleşkesi

2

Programın İçeriği

İlgili Bölümün/Programın Ana sayfası için bkz.

https://www.ohu.edu.tr/sosyalbilimlermyo/ascilik

İlgili Bölümün/Programın Ders Planları için bkz.

https://www.ohu.edu.tr/sosyalbilimlermyo/ascilik/dersplani

İlgili Bölümün/Programın Kısa Ders İçerikleri için bkz.

https://www.ohu.edu.tr/sosyalbilimlermyo/ascilik/kisa-ders-icerik

İlgili Bölümün/Programın Program Çıktıları için bkz.

https://www.ohu.edu.tr/sosyalbilimlermyo/ascilik/sayfa/program-ciktilari

3

Programın Eğitim ve Öğretim Dili

Türkçe

4

Programın Eğitim ve Öğretim Süresi

2 Yıl

5

Öğrenim Ücreti/Katkı Payı

Normal Öğretim programlarına yerleşen ve Yeni Kayıt olan Normal Öğrenciler ile Normal Öğrenim Süresinde olan ücret ödemeyeceklerdir.  Ancak Hazırlık sınıfı hariç olmak üzere, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeydeki programlardan program süreleri sonunda (hazırlık sınıfı hariç lisans programı 4 yıl, ön lisans programı 2 yıl, yüksek lisans programı 2 yıl, yüksek lisans mezuniyeti ile doktoraya kayıt yaptıranlar 4 yıl, lisans mezuniyeti ile doktoraya kayıt yaptıranlar 5 yıl) mezun olamayan normal öğretim öğrencileri katkı payı öder.

6

Programın Eğitim ve Öğretim Modeli

Aşçılık programında yüz yüze eğitim-öğretim modeli uygulanmaktadır. Ancak pandemi döneminde tüm derslerimiz çevrimiçi (online) olarak yapılmaktadır. Pandeminin seyrine göre uygulanan eğitim-öğretim modelimizde düzenlemeler yapılacaktır.

7

Program Akreditasyonları

Program akredite edilmemiştir.

8

Programın Çalışma Alanları

Aşçılık programı öğrencileri mezuniyet sonrası yiyecek içecek hizmeti veren her türlü kamu ve özel işletmelerinde çalışma imkânı bulabileceklerdir. Bu kapsamda kamuda; ön lisans kpss puanı ya da doğrudan alımla aşçı, aşçı yardımcısı pozisyonlarında görev alacaklardır. Özel sektörde ise her türlü otel ve lokantalarda aşçı, aşçı yardımcısı gibi pozisyonlarda çalışma şansı elde edebileceklerdir.

9

İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı uygulamasına ilişkin koşullar

İlgili bölüm/programda İsteğe Bağlı Yabancı Dil Hazırlık Programı yoktur.

10

Staj, eğitim modeli (bir yılda kaç dönem uygulandığı, sektör ve işletmelerde uygulama eğitimi vb), endüstriye dayalı öğretim stajı, uygulamalı eğitimlerin nasıl yürütüldüğü ile ilgili yükseköğretim kurumunun bulunduğu ilin dışında yapılıp yapılamadığına ilişkin koşullar

Programda endüstriye yönelik staj eğitimi zorunlu olmakta olup, 60 iş gününe denk gelecek şekilde yapılmak zorundadır. Bu kapsamda eğitim öğretim dönemleri dışında Türkiye’nin her yerinde yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerde yapabilirler. Eğitim öğretim dönemleri içerisinde ise dersler aksamayacak şekilde Niğde sınırları içinde bulunan yiyecek içecek işletmelerinde stajlarını yapabilirler.

11

Mesleğin gerektirdiği kıyafet ve donanım malzemelerine ilişkin koşullar

Programımızda uygulamalı dersler mutfaklarda işlenmekte olup bu esna da aşçı kıyafetleri giyilmesi zorunludur. İlgili kıyafetler öğrencilerin kendileri tarafından tedarik edilecektir.

İlgili kıyafetler;

Aşçı ceketi, aşçı önlüğü, siyah kumaş pantolon, aşçı kepi, sabo terlik, maske, eldiven.

12

Ders uygulamalarında kullanılacak sarf malzeme, araç ve gereç gideri; sınav, materyal ve eğitim öğretim hizmeti karşılığı öğretim giderlerine ilişkin koşullar

Programımızda kullanılan araçların; bıçak, doğrama tahtası, tezgahlar, tencere vb. okulumuz tarafından tedarik edilmiştir. Bunun dışında mutfakta yemek yapımında kullanılacak olan temel gereçler ise Meslek Yüksekokulumuz tarafından karşılanmaktadır. Haftalık ihtiyaçlara göre öğrencilerden malzeme talep edilecek olup, dönem başında ya da ortasında hizmet karşılığında herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

14

Programa İlişkin Özel Koşullar

İlgili bölüm/programa ilişkin herhangi bir özel koşul bulunmamaktadır.

15

Aday öğrencilere yönelik diğer bilgilere aşağıda belirtilen link adreslerinden erişim sağlayabilirsiniz.

https://www.ohu.edu.tr/aday

https://ohu.edu.tr/oidb/sayfa/yonetmelikler

Son Güncelleme Tarihi:29.06.2021