Sanat, "insandaki estetik yanın irdelenmesi, algılanması, duyumsanması, sorgulanması ve insan nesne arasındaki güzele varma çabasıdır." Sanat toplumsal değişmeleri de kolaylaştırmakta; bireylerin anlama, düşünme, algılama, yetilerini açık tutmakta, duygusal yanlarını harekete geçirmektedir. Toplumsallaşmayı gerçekleştirebilmek, değerlerimizi yaşatabilmek, yetişen kuşaklara değerimizi kazandırabilmek, öğretebilmek ve her yeni kuşağın bir öncekini anlamasının yoludur sanat. Bunu gerçekleştirmenin yolu da yenilikçi, yaratıcı ve özgün “Sanat Eğitimi” nden geçmektedir.
Sanatın insan ve toplum yaşantısındaki anlam ve değerinin farkında olan Üniversitemizde Güzel Sanatlar Fakültesinin kurulmasındaki amaç da kendi kültürümüzü ve sanatımızı korumak, geliştirmek ve gelecek nesillere aktarmak, sanatı düşünce dünyası ile birleştirerek araştırıcı, analizci, her türlü anlayışa ve davranışa hoşgörü ile bakabilen, farklı fikir ve yeniliklere açık, kültür ve uygarlığı özümleyerek her yönü ile donanımlı sanatçı bireyler yetiştirebilmektir.
Güzel Sanatlar Fakültemizin bölümlerinde, farklı dallarda sanatçı yetiştirilmesi, toplumun sanatsal yapısının evrensel değerlere ulaştırılması, sanatın ve endüstrinin üst düzey kadrolarının oluşturulması ve gelecek kuşaklara kendi meslek alanlarında yetkili ve bilgili elemanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Güzel Sanatlar eğitiminin hedefi, öğrencinin eğitim-öğretim süresi boyunca yaratıcı gücünü açığa çıkarmak, sezgilerini geliştirmek, araştırma, bulma, uygulama, deneme, denetleme ve sonuçlandırma süreçlerini içeren bilimsel metotlar çerçevesinde öğrencilere düşünme yeteneği kazandırmaktır. Amacımız, sanatın duygusallığı ve bilimin araştırıcılığı içinde toplumun maddesel ve ruhsal ihtiyaçlarına cevap verirken, daha üst düzeyde zevkin gelişmesini sağlamak, eğitici ve sorumlu sanat üreticileri ve yetkin kadroları yetiştirerek toplumsal gelişime de katkı sağlamaktır. Bu süreçte, aynı zamanda, genelde evrensel özelde yerel sanata kültürlerarası boyut kazandıran sanatçılar yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, yapmayı düşündüğümüz sosyal ve kültürel etkinliklerle sanat ve toplum arasındaki bağları güçlendirmeyi ve sanatın toplum için vazgeçilmez varlığını tüm toplum kesimlerine benimsetmeyi; ülke ve dünya kültürüne sanat yoluyla katkıda bulunacak yaratıcı, çağdaş, evrensel düşünce ve değerlere sahip, özgür ve özgün bireyler yetiştiren bir eğitim kurumu olmaktır.
Sevgi ve Saygılarımla.
Prof. Dr. Bilge KARATEPE
Dekan V.